– Jag litar på det intryck som våra medlemmar har. Budskapet är tämligen samstämmigt. Regeringen förbehåller sig göra urval och att undvika att exponera sig, inte bara av tidsskäl.
Det säger Journalistförbundets Agneta Lindblom Hultén till Flamman.
Finansminister Anders Borg tackade i förra veckan nej till Sveriges radio program P1 Morgon. Dagen efter att budgeten hade presenterats, ville han inte debattera i studion mot oppositionens Pär Nuder. Han hänvisade till sin ”mediestrategi”. Agneta Lindblom Hultén, Journalistförbundets ordförande, blir nyfiken.
Mediestrategi
– Såvitt jag förstår har man en mediestrategi där man vill göra urval i hur och när man framträder. Vill man bara exponeras i vissa medier eller ett visst antal gånger om dagen eller veckan eller vill man bara tala om vissa frågor? Det skulle vara väldigt intressant att veta.
– Rent allmänt anser jag att om man befinner sig i en sådan maktposition, som när man sitter i regeringen, så ska man vara så tillgänglig som man bara orkar. För att framträda och förklara bevekelsegrunder och delta i debatter, så medborgarna kan få information.
Är det här ett problem som specifikt hör ihop med just denna regering?
– Det är skillnad från tidigare. Tidigare har inte den här kritiken framkommit. Då hade man tydligen som mediestrategi att ställa upp så mycket man kunde.
Ett annat klagomål är att regeringens pressekreterare agerar skyddsvall och bara släpper fram bekväma journalister, eller journalister när det passar vissa syften. Det råder en ”stalinistisk syn” bland moderaternas pressekreterare, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, till tidningen Journalisten. Det finns en stark önskan från statsrådsberedningen att styra information, menar hon.
Oppositionen frustrerad
Även oppositionen börjar bli frustrerad. Inställda debatter gör även oppositionspartierna mindre synliga. Miljöpartiets pressekreterare Kristoffer Talltorp anklagar i tidningen Journalisten den nya regeringen för att fly från debatten.
– Om makthavarna inte vill ställa upp för medierna är det klart att det är ett allvarligt problem, säger Agneta Lindblom Hultén till Flamman. Vi måste ha möjlighet att göra vårt jobb och det måste finnas förståelse för att vi gör vårt jobb.
Micael Lindholm är chef för P1 Morgon och satt med på det redaktionsmöte som diskuterade finansministerns nej i förra veckan.
– Efter att budgeten presenterats, tycker vi det är på sin plats med en debatt i P1 Morgon och det är inte utifrån vårt persperktiv, utan från lyssnarnas perspektiv.
Kunde ställa upp ensam
– Vi fick besked från presssekreteraren att det inte var möjligt att få med honom i en debatt, däremot kunde han ställa upp ensam i studion. Och det var då en hänvisning till hans mediestrategi.
Tycker du att regeringsmedlemmarna ställer upp för lite i media?
– I det här fallet kunde han tydligen ta en debatt i TV men inte i radio. Det är en sak publiken i stort kanske inte bryr sig så mycket om, men för oss och våra lyssnare är det viktigt. Jag vet egentligen inte i övrigt vad skälen är att han inte vill ställa upp.
Men varför kan inte ministern få framträda utan motdebattör som han önskar?
– För det första för att det är vi som sätter agendan för hur vi ska göra program. Redaktionen har diskuterat vad vi vill göra och hur det ska presenteras för lyssnarna. Och vi ansåg att en debatt, där åsikter bryts mot varandra, är det bästa för lyssnarna. Det blev ju en debatt till slut, men med andra debattörer, och det blev inte så tokigt kan man säga såhär efteråt, säger Micael Lindholm på P1.
– Publiken har ju ett behov av att höra åsikter granskas kritiskt, oavsett om det är av oss eller sker genom debatter. Vi tycker det är lite tråkigt varje gång det händer.
Är denna regering sämre på att ställa upp än den förra regeringen var?
– I början tolkade vi det som att det var inkörningsperiod. Att pressekreterarna inte var varma i kläderna. Det är klart att Sveriges radio som helhet tycker det här är bekymmersamt.
Budgettiden hektisk
Markus Sjöqvist är pressekreterare hos Anders Borg. Han påpekar att det fanns en överenskommelse några dagar i förväg, som innebar att finansministern skulle få ett studiosamtal med en reporter.
– Budgettiden är väldigt hektisk och vi får många förfrågningar. Vi försöker lägga pussel, med debatt, studiosamtal, offentliga framträdanden och komma ut så brett som möjligt.
– Jag ser inte det här som en stor sak, fortsätter Markus Sjöqvist. Vi har mött Pär Nuder i debatt vid flera tillfällen. Det här känns som en storm i mycket litet vattenglas.
– Vi försöker vara så tillgängliga som möjligt för journalister och medborgare som vi bara kan, men det är mycket som ska hinnas med för ett statsråd.
Micael Lindholm menar att P1 Morgon inte jobbar på så sätt att några överenskommelser i förväg är möjliga.
– Vi sluter inte sådana avtal. Så kan vi inte jobba. Vi är ett fördjupande nyhetsprogram som görs från höften. Så fungerar det och det vet de. Jobbar de på det sättaet att de vill veta en vecka förväg hur de ska medverka i olika medier, det kan inte vi ta någon hänsyn till. Det verkar vara något de gömmer sig bakom.
– De hade talat med varandra om möjligheten att Anders Borg skulle medverka i P1Morgon och kommentera budgeten, säger Micael Lindholm. Men sedan förändras förutsättningarna.
Efterfrågestyrt
Markus Sjöqvist framhåller att finansministern försöker vara så tillgänglig som möjligt.
– Om man ska ta budgetperioden som exempel, lade vi in ytterligare en pressträff samma dag. Tidigare år har man haft en presskonferens, nu gav vi ytterligare ett tillfälle på morgonen för att vara tillgänliga.
– Det är efterfrågestyrt och vi försöker i möjligaste mån bereda tillfälle för journalister. Han är bara en enda person och en helt vanlig människa. Anspänningen i detta är väldigt stor och han ska försöka hålla ut under lång tid, och orka med under det enorma informationsbehovet som finns.