– Den nya regeringen agerar som om vi redan var med i Nato, säger Gunilla Wahlén från vänsterpartiets försvarsutskott. Detta är inget man ens försöker dölja.
Förslaget från försvarsmakten handlar dels om en medverkan i operation Active Endeavour, ett av flera Nato-projekt som startades efter 11 septemberattackerna. Det är marin övervakning i Medelhavet för att stoppa och bevaka fartyg som misstänks hålla på med terroraktiviteter och människosmuggling. I de avsatta pengarna ingår också medverkan i en ny Nato-snabbinsatsstyrka som ska kunna skickas till militära insatser i hela världen, där försvaret bland annat föreslår att Sverige kan bidra med Jas Gripen-plan och fartyg. Regeringen kommer att fatta ett beslut på budget och utformning av detta inom det närmaste halvåret.
– Det här är en del av ett arbete för att utvidga Sveriges stöd och hjälp i internationella fredsinsatser, säger Karin Enström, ledamot av försvarsutskottet för moderaterna. Det handlar om att ta vår del av ansvaret för en hög säkerhet i Medelhavsområdet.
Flera Natoländer som Grekland, Italien, Spanien och Turkiet bidrar redan direkt i operation Active Endeavour genom att bistå med fartyg. Ryssland och Ukraina som inte är medlemmar deltar också. Samtliga oppositionspartier i Sverige är kritiska till svenskt deltagande.
”Naturligt för sverige”
– Vi tar helt avstånd från ett sånt samarbete, säger Gunilla Wahlén. Sverige ska vara ett neutralt och alliansfritt land och bör inte knytas fast vid samarbete som styrs av Nato.
Genom operation Active Endeavour finns 75.000 Natofartyg på plats i Medelhavet. Om utposterna misstänker förbipasserande fartyg för terroristverksamhet eller smuggling av massförstörelsevapen stoppas dessa för en grundlig kontroll. Förutom detta eskorterar man också många fartyg samt säkerställer framkomligheten för den olja som exporteras till Västeuropa genom Medelhavet.
– Vi fungerar bra med Nato, säger Karin Enström, det är naturligt för Sverige att delta i Natosamarbete. Ett naturligt steg på lång sikt är att bli fullvärdiga medlemmar.
Övervakningen i Medelhavet har också syftat till att stoppa illegal immigration, bland annat har man bistått Grekland med kustbevakning. Karin Enström menar att det pågår mycket illegal verksamhet på området där människosmuggling många gånger hör ihop med knark- och vapensmuggling.
Ingen neutral aktör
Alliansen är överens om att inte ta upp frågan om Nato-medlemskap den här mandatperioden. Men Gunilla Wahlén menar att de här typerna av samarbeten inte syftar till annat än att bädda för ett framtida medlemskap. Nato bör inte ses som en neutral aktör, eftersom dess huvuduppgift är att försvara och stärka västmakters intressen.
– Det är viktigt att vi får en debatt om det här, säger hon. För det är min starka övertygelse att det svenska folket inte vill ha ett utvidgat Natosamarbete. Man är mer intresserad av arbete med humanitära frågor som bistånd och fattigdomsbekämpning.