Förändringar av EU:s terroristlista förbereds inom en särskild arbetsgrupp där Sverige representeras av UD:s rättssekretariat för EU-frågor, och beslutas på ministernivå. Två mål ska vara uppfyllda: att det finns ett underlag – i form av förundersökningar, domar eller annan information som visar att en individ eller organisation gjort sig eller kan tänkas göra sig skyldig till terroristhandlingar – och att det går att nå enhällighet inom EU.
I fallet med ELN handlar det om det senare; den colombianska gerillarörelsen har varit uppe till diskussion ”för ganska länge sedan”, enligt den ansvarige tjänstemannen på UD. Har det då hänt något särskilt i Colombia, har ELN gjort sig skyldigt till något sedan dess, som föranleder de ändrade inställningarna? Flamman får inget närmare svar på den frågan.
– Först nu kunde man nå enhällighet inom EU. Jag kan inte gå in på vilka länder som tidigare sagt ja eller nej, säger den UD-tjänsteman som för svensk del deltar i arbetsgruppen.
Vad gäller terroriststämplingen av Kadek och Kongra-Gel förklaras det dock med ”en juridisk bedömning, en faktabedömning”.
– För två år sedan var Kadek nybildat och hade sagt sig ta avstånd från PKK:s metoder. Vi hade inga andra indikationer då, säger tjänstemannen med anledning av Anna Lindhs tidigare artikel.
– Men idag har vi sådant material att vi bedömer att kriterierna är uppfyllda.
PKK, Kadek och Kongra-Gel är således samma sak, enligt regeringen och EU.
– Jag kan inte gå in på vad för slags underlag vi har. Det är sekretessbelagt, och kan handla om källskydd eller utrikessekretess.
Inte heller kan Flamman få bekräftat huruvida Säkerhetspolisen har varit med och värderat det konkreta underlaget eller ej.
Finns det några andra organisationer som diskuteras för närvarande och som det hittills rått olika meningar om?
– Det är omöjligt för mig att gå in på. Hela gruppens arbete är sekretessbelagt, säger den ansvarige UD-tjänstemannen.
Förslag till uppdateringar av terroristlistan presenteras muntligen i riksdagens EU-nämnd, dock utan närmare underlag.
Flera partier har intagit ställningen att listans konstruktion är märklig.
De menar att det är omöjligt att säga ja eller nej i enskilda fall.