– Jag vågar inte berätta att jag är på ett politiskt möte här i Nairobi. Då skulle jag riskera att utsättas för ett mordförsök från regimen i Rwanda.
Populär i väst
Jean-Baptiste Mberabahizi är generalsekreterare för vänsterpartiet UDF från Rwanda, ett parti som inte får agera i hemlandet. Han är speciell för hans mamma är tutsi och hans pappa är hutu och han menar att landets stora problem är den etniskt grundade politiken.
Det fruktansvärda folkmordet i Rwanda 1994, där 800 000 människor slaktades, var en konsekvens av motsättningen mellan landets tutsiminoritet och hutumajoritet.
Den nuvarande presidenten i landet Paul Kagame är mycket populär i väst och ses som landets räddare. Det var hans tutsidominerade Rwandan Patriotic Front (RPF) som besegrade hutumilisen och varit vid makten sedan dess.
SIDA uttrycker sig mycket positivt på sin hemsida. ”Den privata sektorn växer kontinuerligt och en viktig modernisering av jordbruket ska ge ny livskraft åt den rwandiska ekonomins ryggrad.” Jean-Baptiste håller inte med.
– Det som händer är att den tidigare jordreformen nu rullas tillbaka. De tar tillbaka land från bönderna genom marknadsdrivna reformer och 100 000 bönder tvingas nu bo i byar, ett sätt att kontrollera dem. Det är den gamla tutsieliten som nu tar tillbaka marken och tillväxten i landet når bara den lilla eliten.
Just detta är strängt förbjudet att nämna i Rwanda. Talar man om dessa etniska skillnader hamnar man i fängelse. Regimen har ett järngrepp och vill lösa de etniska problemen genom att inte tala om dem. Det är som i Östeuropa under kommunisttiden, det finns också en annan likhet.
– Det sägs att det är fria val men de oppositionspartier som finns i parlamentet är bara kulisser som i praktiken stöder regimen. Paul Kagame är livrädd för verklig opposition.
Oppositionen flyr
De som verkligen opponerar sig måste fly landet. För ett drygt år sedan genomfördes ett mordförsök i Sydafrika mot en general som tidigare tillhörde den inre maktcirkeln men fallit i onåd. En tidigare inrikesminister mördades just i Nairobi för några år sedan.
Nu planeras ytterligare en kontrollåtgärd, 700 000 män skall steriliseras, nästan alla är hutuer enligt Jean-Baptiste. Han menar att det i grunden är en konflikt där en liten maktelit använt de etniska skillnaderna för att behålla kontrollen. Skulle den nuvarande regimen ställa upp i fria val skulle den förlora stort, eftersom den i praktiken är grundad på den lilla tutsieliten. Den måste därför kontrollera landet stenhårt. Det är intressant hur mediebilden i väst formas.
– Just nu är Paul Kagame västs älskling, men hur länge till? Det kan gå som i Egypten, om det blir ett folkligt uppror och regimens verkliga karaktär avslöjas kan det förändras.