Det går inte att kräva kollektivavtal av de vårdgivare som etablerar sig i samband med vårdvalet. Detta enligt en dom i Länsrätten i Skåne.
– Det är ytterst beklagligt, säger Pia Arndorff, ordförande för Vårdförbundet i Skåne, till Flamman.
Facket och arbetsgivaren var överens om att kollektivavtal skulle vara ett krav för dem som ville bli ackrediterade vårdgivare i Hälsoval Skåne. Men efter att företaget Vitalab klagat på avtalskravet blev det ett fall i Länsrätten och Region Skåne förlorade.
Eftersom de flesta större vårdföretag redan har kollektivavtal tror inte Pia Arndorff att beslutet får någon större effekt för anställda i Skåne. Däremot är hon orolig för vilken betydelse domen får på sikt.
– Det här blir ju ett bevis för att det inte går att kräva kollektivavtal, inte bara i Hälsoval Skåne, utan i all upphandling.
Länsrätten hänvisar i sin dom till förarbetena om Lagen om valfrihetssystem, där det ansågs omöjligt att kräva kollektivavtal i valfrihetssystem. Kraven skulle, enligt förarbetena, strida mot bestämmelserna om likvärdig behandling och icke-diskriminering i Lagen om valfrihetssystem.
Region Skåne kommer inte att överklaga domen då man anser att förarbetena är så pass tydliga att ett överklagande inte är lönt. Regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M) säger till tidningen Vårdfacket att man istället ska bedriva propaganda gentemot regeringen och EU.
– Idag är kollektivavtal norm för de flesta större arbetsgivare, men om fler och fler väljer att inte teckna avtal förändras situationen. Har du inte kollektivavtal måste du själv förhandla om allt som ett avtal täcker, som pension, arbetstid och semester, säger Pia Arndorff.