Vänstersidan är glada över att Fine Gael inte fick egen majoritet, vilket hade medfört en aggressivt antifacklig regering. Nu väntar en koalitionsregering mellan Fine Gael och Labourpartiet.
Förhandlingar om regeringsprogrammet har inletts. De flesta inom arbetarrörelsen menar att det är bättre om Labour är med i regeringen och påverkar politiken. Men inte alla, Jimmy Kelly ledaren för landets näststörsta fackförbund Unite, manar Labour att gå i opposition.
Han tycker det är bättre om Labour tillsammans med Sinn Fein och Förenade vänsteralliansen bygger ett tydligt vänsteralternativ.
Skillnader
Det finns dock betydande politiska skillnader mellan partierna till vänster. Labour har i grunden accepterat EU och IMF:s skarpa åtstramningsprogram med målet att budgetunderskottet ska vara max tre procent år 2014. Men Labour betonar att bördorna ska bäras mer rättvist än vad som hittills varit fallet. Sinn Fein och Förenade vänsteralliansen är starkt kritiska till både åtstramningsprogrammet och Europeiska Unionen som sådan.
Det finns också skarpa historiska motsättningar mellan Labour och Sinn Fein, som går tillbaka till åren när IRA bedrev väpnad kamp för att återförena Irland. Några av de nu ledande Labourpolitikerna var själva med i utbrytargrupper som lämnade Sinn Fein under 70-talet.
De trodde inte längre på en väpnad lösning. De bildade med tiden Workers Party, som omvandlades till Democratic Left. Det partiet upplöstes 1994 och nästan alla medlemmar anslöt sig till Labour. Även om Sinn Fein sedan flera år också anser att det bara finns en fredlig lösning på den nationella frågan, så finns det fortfarande många ärr från gamla politiska strider som försvårar konstruktiva diskussioner.
Sinn Fein-problem
Sinn Fein har också sina egna problem. Partiets vänsterfalang försökte på kongressen förra året att driva igenom en motion som deklarerade att Sinn Fein aldrig skulle bilda regering med vare sig Fine Gael eller Fianna Fail. Målet skulle istället vara ett regeringsalternativ till vänster med Labour och mindre socialistiska partier. Partiledningen gick kraftigt emot förslaget och vann omröstningen med två tredjedels majoritet.
För Sinn Fein är Irlands återförenande huvudfrågan. Partiet sitter redan med i den regionala regeringen i Nordirland tillsammans med unionistpartiet DUP. Målet är att med tiden även komma i regeringsställning i Dublin och därmed stärka arbetet för landets återförenande. Den nationella frågan blir ur en sådan politisk förståelse viktigare än klassfrågorna. Men i dagens djupa ekonomiska kris dominerar fördelningsfrågorna och Sinn Fein hade en tydlig vänsterprofil i valkampanjen.
Förenade vänsteralliansen bygger framförallt på det Socialistiska partiet och ”People before profit”, (”Folk före profit”) en paraplyorganisation med Socialist Workers Party som den centrala kraften.
Trotskister i parlament
Efter valframgången säger alliansen, som har ett tydligt trotskistiskt inflytande, att man ska bilda ett nytt irländskt vänsterparti. Frågan är om partiet kan omvandla all skarp retorik till konstruktivt politiskt arbete i parlamentet.
Irlands vänsterkrafter står efter valet inför svåra politiska utmaningar. Men vänstern har också möjlighet att inleda en brytning med landets konservativa politiska tradition.