Stefan Löfven konstaterade i Agenda att det visst kunde vara ett bra förslag men det är viktigare just nu att alla ska orka arbeta tills de är 65. Flamman har dock talat med två röster till vänster, som sågar förslaget längs fotknölarna.
– Det är ren klass- och könspolitik, säger Ulla Hoffmann, före detta tillfördnad partiordförande för Vänsterpartiet och ledamot i den arbetsgrupp som tog fram den senaste pensionsreformen. Hon ansvarade för att Vänsterpartiet, som enda riksdagsparti, röstade nej till den.
Hon pekar på Socialstyrelsens siffror om att gapet i medellivslängd mellan de med bara grundskoleutbildning och de med högre utbildning har mer än fördubblats mellan 1986 och 2009. För kvinnor har det ökat från två år till 4,5 år och för män från 3,5 till fem år.
– Det innebär att arbetarklassens kvinnor och män kommer att antingen dö på jobbet eller tvingas att ta ut en väldigt låg pension, säger Ulla Hoffmann.
– De som orkar och kan fortsätta arbeta efter 65 kommer också att tjäna in än mer pengar till sin ålderspension och skillnaderna mellan dem och genomsnittliga LO-arbetaren som tvingas gå i pension vid 60-62 års ålder ökar än mer.
”Slit och släng”
– Lägger man ihop detta med Jan Björklunds senaste utspel om att ta bort ”onödig teori” från utbildningen ser man vilken slit- och slängmentalitet regeringen har angående arbetare, säger Ulla Hoffman.
Men statsministern understryker ju att det ska vara frivilligt att arbeta vidare?
– Många säger just det, men de förstår inte att det ändå bidrar till mycket större klasskillnader inom pensionssystemet. Dessutom är det ju så att varje dag som jag arbetar efter 65 års ålder håller jag ju någon ung arbetslös borta från arbetsmarknaden.
Tidningen Fokus påpekar i en stor artikel i veckan som gick att den så kallade bromsen i det nya pensionssystemet gör att pensionssystemet egentligen aldrig kan bli underfinansierat. Om fler ska försörjas får alla helt enkelt lägre pensioner – i många fall kan de bli mycket låga, något som experterna ofta varnar för men få lyfter fram i den politiska debatten.
– Pensionsöverenskommelsen gör att pensionerna kommer att bli mycket låga och det är i det ljuset man ska se Reinfeldts utspel. Vi föreslog att istället titta på längre intjäningstid, att skippa den dyra premiepensionen och bevara grunderna i ATP-systemet.
Frances Tuuloskorpi, känd facklig aktivist från bland annat Skogaholmsbagaren och redaktör för antologin Hopsnackat, i en serie på temat Folkrörelse på arbetsplatsen, säger till Flamman att förslaget är till för att hålla uppe arbetslösheten.
– De är oroliga för de stora pensionsavgångarna som snart kommer, om det finns för få sökande till varje plats riskerar vinsterna att pressas tillbaka och arbetares rättigheter att stärkas. De vill inte förlora allt det som de tillkämpat sig de senaste 20 åren.
Hon menar också att det är en myt att så många äldre vill arbeta längre.
Myter
– Så där sade de för 10 år sedan om unga och fasta jobb. Då var det evigt tjat om att inga unga ville ha fasta jobb men den propagandan fungerar ju inte längre nu när de fasta jobben i stor utsträckning har försvunnit, säger hon.
– Fredrik Reinfeldts idé om att många ska byta karriär efter 50 års ålder handlar om samma sak, att hålla uppe arbetslösheten. Arbetsgivarna anställer ju inte äldre arbetskraft idag, varför skulle de göra det mer i framtiden?, säger Frances Tuuloskorpi och understryker att när företagen nu väljer att gå utanför Las handlar det ofta om att bli av med den äldre arbetskraft som redan arbetar på företaget.