Hösten 2000 kunde man läsa i en broschyr från den nyinrättade pensionsmyndigheten PPM att den lilla andel av ens pension som nu satsades i aktiefonder kunde komma att växa och svara för hälften av pensionen. Pensionsspararna blev utlovade guld och gröna skogar, pengarna skulle med försiktiga beräkningar växa mellan tre och fem procent per år. Detta var alltså den försiktiga beräkningen. Genom att aktivt spekulera i aktier och ha allmänbildande samtal om aktiehandel runt köksbordet skulle vi kunna öka våra pensioner rejält. En av pensionssystemets ursprungsmän, folkpartisten Bo Könberg, sade sig med premiepensionssystemet vilja ge alla människor en del av börsuppgången.
Nu när premiepensionsspararna fått ta del inte av börsuppgången utan av börsnedgången kan man kanske hoppas att spararnas ökande passivitet får politikerna att tänka om. Enligt myndighetens egna beräkningar är det bara 0,6 procent som gått med plus hittills. De där allmänbildande samtalen om aktiehandel som folk i enlighet med Könbergs vision skulle ha kring köksbordet är nog inte så trevliga längre. Om de någonsin var det. Det är inte mycket som är trevligt med ett system där den som har tur i bästa fall kan få lite mer pengar i pensionspotten och den som har otur en hel del mindre pengar. Till de självklara vinnarna kan däremot räknas fondförvaltarna och ekonomiska rådgivare som kammar hem sina pengar oavsett om det går åt helvete för spararen.
Nåväl, premiepensionen är trots allt bara en del av pensionen och man kanske inte ska överdriva den ekonomiska skadan. LO:s före detta chefsekonom PO Edin är fortfarande positiv till systemet. Han sade häromveckan till LO-tidningen att ”de flesta har så långt kvar till pension att de hinner hämta in börsnedgången.” Man kan ju då tycka att det inte ska behöva vara så att folk ska behöva sitta och vänta på att deras premiepensionskonto ska hamna på plussidan igen. Och de som inte tillhör de flesta som enligt förmodan ska hinna ”hämta in börsnedgången”? Shit happens, eller vad? Edin har dessutom inte grund till att uttala sig om huruvida de flesta hinner hämta in börsnedgången. Det är ren spekulation från hans sida. Faktum är att premiepensionssystemet är ett misslyckande.
Till PO Edins försvar får man se att han har insikt nog att konstatera att han ”inte tror att svenskarna i själ och hjärta vill ha det här.” Nej, med tanke på att bara åtta procent av de nytillkomna pensionsspararna bryr sig om att välja fonder för sin premiepension så kan det nog ligga en del i det. Och med tanke på att över 99 procent av premiepensionsspararna gått back så hade det väl varit djävligt konstigt om de gick in i det med hull och hår! Nej, det enda rimliga är att avskaffa eländet.
Stockholm 10/6 2003
[email protected]
NN xxx.