560 röster för, fyra röster mot. Med de röstsiffrorna avslutades 240 år av monarki i Nepal. I enlighet med den konstituerande församlingens beslut den 28 maj är Nepal nu en federal demokratisk republik.
Rungande applåder
Omröstningen följdes av rungande applåder i det kinesiskbyggda konferenscentrat, på gatan bröt jubel ut bland folkmassor som samlats vid polisavspärrningarna. Den tidigare monarken, Gyanendra Shah, som traditionellt ses som den hinduiske guden Vishnus inkarnation, är nu en medborgare bland andra. Församlingen gav Gyanendra 15 dagar för att flytta ut ur det kungliga palatset.
Den 28 maj skall framöver vara en helgdag i Nepal, ”Republikens dag”.
Under dagen genomfördes dock flera bombattentat, varav ett alldeles i närheten av den konstituerande församlingen. Rojalistiska provokatörer tros ligga bakom dåden.
Endast ett parti röstade mot införandet av republik, Rastriya Prajatantra Party Nepal. RPP-Nepal är det parti som bildades av Kamal Thapa, som utsågs till inrikesminister efter kung Gyanendras statskupp februari 2005. RPP-Nepal fick dock inte tillfälle att yttra sin opposition inför omröstningen, men lämnade in en reservation efteråt. Nationella folkfronten, massorganisation för Communist Party of Nepal (Masal), protesterade mot införandet av federalism.
Svår regeringsbildning
Onsdagens historiska möte inleddes först sent på kvällen, mer än tio timmar försenat. De ledande politiska partierna hade svårigheter att komma överens om en modell för regeringsbildning och vilken roll den nepalesiske presidenten kommer att få, och hela dagen pågick förhandlingar.
Och även om den konstituerande församlingen nu hållit sitt första möte så återstår stora oenigheter inför regeringsbildandet.
Maoisterna kräver nu att få både president- och premiärministersposterna, ett krav andra partier har svårt att acceptera. Ett annat hinder, på vägen mot en kompromiss, är det maoistiska ungdomsförbundet YCL:s roll. Förbundet har varit inblandat i ett flertal attacker på andra partiers anhängare. Kongresspartiet och CPN(UML) kräver att YCL upplöses. Nepals interrimskonstitution kräver att den nya regeringen har stöd av minst två tredjedelar av församlingen. Maoisterna har över en tredjedel av ledamöterna, och således kan ingen regering bildas utan deras stöd. Samtidigt är det matematiskt mycket svårt att se hur någon regering skulle kunna bildas utan både Kongresspartiets och Communist Party of Nepal (UML):s stöd.
Kravaller
Dagen efter att republiken utropats hissades för första gången Nepals nationsflagga utanför det kungliga palatset i Kathmandu. Tidigare har kungafamiljens privata flagga hissats där.
Många hade samlats för att skåda den historiska händelsen. Vid palatset bröt dock kravaller ut, då demonstranter började kasta sten på polisstyrkor. Demonstranterna krävde att ex-kungen genast skulle utrymma palatset.
Gyanendra själv har nu deklarerat att han förbereder sig att lämna sitt forna palats, ”för fredens skull”.
Mycket spekulationer pågår kring var Gyanendra med familj kommer att bosätta sig. Gyanendra har dock låtit meddela att han inte har lust att bosätta sig i det hus han levde i innan han kröntes till kung år 2001. Där bor hans son, den skandalomsusade före detta kronprinsen Paras, och att flytta hem till sina barn är kulturellt komplicerat, inte minst för en före detta gudomlighet.