Salvador Paraden av kandidater på den republikanska sidan påminner om en politisk freak-show. De mest reaktionära förslag lyfts hämningslöst fram. Ta bort miljöskyddsinspektionen, utbildningsdepartementet, minska staten med två tredjedelar. Utvecklingsläran är bara en bluff, liksom växthuseffekten. Bort med aborter och homosexuella. Obama är naturligtvis kommunist. Brian Palmer, som är gästlektor på Uppsala universitet, förklarar att det kanske inte är så illa som det verkar.
– I dessa primärval deltar mest partiaktivister och de tenderar att vara mer extrema, på bägge sidor. Bland demokraterna är de också mer radikala än genomsnittet.
Brian Palmer är ganska övertygad om att det är Mitt Romney som kommer att bli republikanernas kandidat.
– Jag är mest nervös för honom, det hade varit lättare för Obama att vinna mot många av de andra när man ser hur extrema åsikter de har.
Partiet stöder
Romney har stöd från centrala delar av partiet, de ser honom som den starkaste kandidaten som har störst möjligheter att besegra Obama. Nomineringsprocessen lämnar mycket utrymme för manipulation av partiet. Dessutom har Romney mer pengar, vilket kommer att vara mycket viktigt.
– Man fick en försmak av detta när Romneys super-PAC angrep Newt Gingrich mycket hårt och effektivt för någon vecka sedan, när denne började växa till sig i opinionen.
PAC står för Political Action Committee, organisationer som, tack vare ett beslut i Högsta Domstolen för två år sedan ,kan samla in obegränsat med pengar från företag och rika individer för att använda i valet. Enda begränsningen är att de inte får vara del av en kandidats egen kampanjstruktur, vilket naturligtvis lätt kan kringgås. Dessa ger möjligheter att köpa mycket reklamtid på TV och riskerar att göra årets kampanj riktigt smutsig med många personangrepp.
Träaktig och formell
Den framgångsrike affärsmannen Mitt Romney har varit guvernör i delstaten Massachusetts, som av många anses som den mest progressiva delstaten i USA. Där har han bland annat drivit igenom en sjukvårdslag som liknar den Obama lyckades genomdriva. Det betyder inte att han är radikal, snarare att han är anpasslig och följer med opinionsströmmarna, medan flera av hans motkandidater är mer dogmatiskt konservativa.
– Tack och lov är han inte särskilt karismatisk eller varm, säger Brian Palmer. Han ger ett intryck av att vara lite träaktig och formell, han talar i klyschor. I vårt valsystem, som mycket liknar en dokusåpa, är det inte en fördel att vara så försiktig som Romney.
Romney är mormon, vilket tidigare skulle kunna ses som en nackdel i opinionen, numera verkar det inte ha någon större betydelse. Dock kan rörelsen mycket konservativa syn på kvinnor negativt påverka den slätkammade Romneys syn på kvinnors roll i samhället och politiken.
Bakom Teapartyrörelsen, som flera av de mest konservativa kandidaterna kommer ifrån, ligger den frustration som många amerikaner känner över sin livssituation. Jobben försvinner, lönerna blir lägre, det är svårt med skola och hälsovård, hela landsdelar avindustrialiseras. Förklaringen är en kombination av rättmätig ilska och dålig information från Fox News och TV-reklam från konservativa politiker. Dessutom finns det en kulturell aspekt i sydstaterna och vissa delar av landsbygden.
Brian Palmer som just är på besök i USA har besökt Occupyrörelsen och fått intrycket av att den i många städer nu är ganska trött. Det är bara i New York som den fortfarande är dynamisk.
– Jag blev glatt förvånad över att se hur Occupy påverkar debatten i mainstream media. Man ser många referenser till vad rörelsen tycker och debattfokus har flyttats till att mer handla om de ökande klyftorna i samhället. Problemformuleringsprivilegiet, ett intressant svenskt begrepp, har definitivt påverkats.
Ockuperar hus
I New York kunde Palmer se krigsveteraner och folk som rest med Greyhoundbussar från Kansas för att stödja ockupationen. Det är folk som kanske var på gränsen på att sympatisera med Teaparty rörelsen.
– Det kan vara före detta republikaner som insett att det verkliga problemet är inte invandrare från Mexiko eller abort eller att vi har en miljöskyddsmyndighet. Det verkliga problemet handlar om pengar och makt i samhället och att stora företag och ultrarika har för mycket.
Jennifer Jewell från ockupationsrörelsen i Louisville, som intervjuades i Flamman för ett tag sedan, berättar att de fortfarande håller ut, men att de just nu kämpar mot ett domstolsbeslut som säger att de inte får vara kvar om nätterna.
– Fast jag tycker att det viktigaste inte är att desperat försöka vara kvar utan att gå vidare. En liten seger är att Bank of America har tvingats ta tillbaka en ny avgift i bankomater. Vi har nu börjat ockupera de hus som folk förlorat till bankerna.
Jennifer Jewell är som många andra vänsteraktivister mycket besviken på Obama. Hon tror därför inte att det skulle göra så stor skillnad med Mitt Romney. Det håller inte Brian Palmer med om.
– Jag tror det kan bli mycket försämringar. Det var så när George W Bush stod mot Al Gore. Det var många som var besvikna på Clinton-Gore regeringen för att den hade försämrat socialförsäkringen. Många sa att George W Bush var en moderat republikan och det var ingen stor skillnad mot Al Gore. Vi såg ju senare att det var helt fel.
Brian Palmer är också besviken på Obama, denne borde pedagogiskt ha förklarat för folk vad som låg bakom de ekonomiska problemen, men det gjorde han inte.
– Hans kampanjstrategi är istället att inte bli ovän med storföretagen, Wall Street och de ultrarika utan istället samla in otroliga mängder av kampanjpengar för att kunna göra TV-reklam.
Företagen som mest stödjer republikanerna vill ändå alltid för säkerhets skull satsa på två hästar.
– Jag gissar att Obama vinner med hjälp av detta ekonomiska stöd som verkar bli rekordstort.