Nu sänker sig mörkret och kylan över vårt land och vi kryper in i små och stora ljusa rum för att umgås, förbereda och uppleva – för att komma koncentrerat närmare varandra.
Teatrarna är några ljusa rum och dess personal samlas nu inför nya terminens arbete och vill presentera det aktuella och viktiga.
På Riksteatern stannar Lars Norén och Gullbergbaletten har ny konstnärlig ledare, Johan Inger, som redan fått internationell utmärkelse.
Deras repertoar inför kommande säsong innehåller vid ett ytligt betraktande både bredd och djup och har en lust och nyfikenhet, som väl kan smitta.
Som Cecilia Frode säger i sin egen Ängelen: ”Innan jag dör vill jag ge lust”. Cecilia har skrivit manus och musik samt regisserat och därtill står på scen. Föreställningen har turnépremiär i Borås den 1 november.
Riks drama har Sverigepremiär på Människor på skithotell den 6 september på hemmascenen i Hallunda. Pjäsen är skriven och regisserad av René Pollesch, en mycket uppmärksammad teaterman, som är konstnärlig ledare för den lilla scenen på Volksbüne i Berlin. Han visar politiskt engagemang i sina pjäser. Han nyttjar både kritik och komik, säger programmet. Det kan vara en farlig balansgång och är en spännande satsning!
Riks har också samarbete med andra produktioner som Benny Haags monolog efter Jan Guillous bok Ondskan. Denna fruktansvärda berättelse om den hårt uppfostrade Erik har spelats över 500 gånger på Dramaten.
Den verkar ha en aktualitet, med frågan om hur man i en värld av våld kan komma fram till en lösning och vad det får för konsekvenser. Turnépremiär den 1 september i Täby. Lill Lindfors samarbetar för första gången med Riks i Triumf att finnas till med turnépremiär i Kalix 22 september. Det sägs vara sångerskans hyllning till Anna Maria Lenngren, Edith Södergran och Eeva Kilpi.
Västanåteatern är också en av årets samarbetspartner med I onda ärenden – och andra berättelser av Anton Tjechov och Selma Lagerlöf. Folklig tradition med nyckelharpa, skrönor, spänning och mystik! Västanåteaterns Leif Stinnerbom regisserar hoppingivande i den tradition som i somras visade en mycket spännande Hemsöborna.
John Murrell har skrivit pjäsen Mitt dubbla liv, som regisseras av Björn Gustafsson, om den legendariska skådespelerskan Sarah Bernhardt. Föreställningen har premiär den 1 oktober i Katrineholm.
Unga Riks med sin sedan förra året nya ledarinna, Carolina Frände, har som tema ”konventioner, mönster och normer – att bryta dem”. Urpremiär blir det den 30 september i Strömstad med Roald Dahls anarkistiska sagotolkningar Vedervärdiga verser.
Snövit, Askungen, Rödluvan och de andra figurerna visar sig vara något helt annat än snälla sagoverser.
En nyskriven pjäs av Lucas Svensson, Tussilagoängen, har urpremiär i Hallstahammar den 24 oktober. Sven Hugo och Mamma flyttar till det ”sprillans nya bostadsområdet” och det hela handlar om att anpassa sig här eller att vara så mycket som möjligt som alla andra och inte någon ”mallig författare”, fast de bor granne med Astrid Lindgren.
Unga Riks satsar stort på Barnens megafon, barnens eget skapande i samarbete med tio skolor från Haparanda till Olofström 12–14 november.
Det är ett konstprojekt men varje skola, varje individ – barn och personal – ska arbeta utifrån egna förutsättningar och erfarenheter.
Fredag den 14 november ska det hela resultera i en ”performance-lik manifestation”, som barnen själva genomför utomhus. Så håll ögonen öppna! Urpremiär den 26 september i Västerås har Gomorron Sverige, som utnyttjar tv-programmens modell för underhållning för att behandla ”demokrati, motstånd och konsten att ta makten” enligt programmet. Repertoaren verkar ha ambitionen att – med teatern som form och utnyttjande av alla professionella krafter – vilja kommunicera med samhället och dess invånare i viktiga politiska samtal. Det lovar gott!