Opinionsundersökningar från Pew Research Center visar att förtroendet för kapitalismen i Central- och Östeuropa är ganska lågt, trots att det har ökat. Bara i Latinamerika är det lägre, där 55 procent anser att marknadsekonomi är att föredra. Östeuropa ligger en procentenhet högre.
Det påstående som respondenterna skulle ta ställning till i undersökningen var ”de flesta människor har det bättre i en marknadsekonomi, även om vissa är rika och vissa är fattiga”.
De undersökta länderna i Östeuropa, som är Bulgarien, Tjeckien, Polen, Ukraina, Ryssland och Slovakien, ligger som helhet långt efter Västeuropas 69 procent. Nordamerika hamnar strax över med 70. Också Mellanöstern tycks uppskatta kapitalism mer än Östeuropa, noteringen där är 66 procent. Anmärkningsvärt är att Afrika ligger i topp med hela 75 procent.
Skillnaderna är stora mellan de östeuropeiska länderna. Kapitalism åtnjuter störst förtroende i Polen och Ukraina, som ligger på en genomsnittlig västeuropeisk nivå. En trolig förklaring är dessa länders snabba ekonomiska tillväxt, som stannade upp först nyligen i samband med den ekonomiska krisen.
Lägst är förtroendet i Bulgarien, där mindre än hälften tror på marknadsekonomi, 42 procent, vilket för övrigt ändå är en kraftig ökning från noteringen 2002 som var 31 procent.
Tjeckien ligger mitt emellan med 59 procent, medan det är något lägre i Ryssland och Slovakien, som båda placerar sig strax efter Frankrike som är Västeuropas ledande antikapitalist.
Åldern är också en viktig faktor. I samtliga undersökta länder, utom Tjeckien, är det tydligt att unga människor, framför allt de utan egna erfarenheter av ”den reellt existerande socialismen”, föredrar kapitalism, medan de äldre är mer skeptiska. Mönstret är klart, ju äldre desto mer skeptisk är man. Tydligast framträder det i Bulgarien där 63 procent i åldrarna 18-34 stöder marknadsekonomi, för dem mellan 35 och 54 år sjunker det till 47 procent, och för de äldsta är det blott 19 procent.
Inte helt överraskande är uppfattningen om samhällssystemet kopplat till ens upplevelse av den egna situationen. Respondenterna fick jämföra sin nuvarande livssituation med den för fem år sedan. De som anser att deras eget liv har varit framgångsrikt under senare år tenderar också att hysa stort förtroende för systemet.
Särskilt påtagligt är det i de länder där stödet för kapitalismen är lägst, återigen tydligast i Bulgarien. I de mest entusiastiska länderna, Polen och Ukraina, uppträder inte det mönstret.
Det innebär att den nuvarande ekonomiska krisen kan medföra allvarliga konsekvenser för systemets stabilitet. Kravaller i de baltiska republikerna och i Ungern ger en fingervisning om vad som kan vänta. Dessa länder har blivit hårt drabbade av den ekonomiska krisen. Nu betalas också priset för den hämningslösa nyliberala politiken, vars tidigare spektakulära tillväxtresultat inte kom alla till godo.
Särskilt allvarligt är att de sociala skyddsnäten i stor utsträckning har slagits sönder, och det kan skapa desperation bland många utsatta grupper.
Den ungerske premiärminister Gyurcsany har redan varnat för en ”ny järnridå”, och ekonomiprofessor Nouriel Roubini, en av de få som förutsåg krisen, säger rakt ut att en ekonomisk kollaps i Östeuropa kan leda till ett ifrågasättande av hela den politiska och ekonomiska modellen.
Bakgrund
Pew Research Center är en amerikansk, oberoende och icke-vinstdrivande tankesmedja. Finansieringen kommer till största delen från ”The Pew Charitable Trusts”, en fond bildad av barnen till Sun Oil Companys grundare Joseph N. Pew. Mer info finns på deras hemsida http://people-press.org.