Det har hunnit gå några dagar sedan en 29-årig man sprängde sig själv till döds på en sidogata i centrala Stockholm. Exakt vad som ligger bakom dådet och om det rör sig om en ensam persons gärning eller en grupps vet ingen just nu. Frågan är vilka konsekvenser det här kommer att få i framtiden.
– De sedvanliga kraven från höger är hårdare tag, att tillåta brottsprovokation och att vi inte får vara rädda för etiketten islamofobi, medan det inte kommer något från vänstern, mer än att vi ska sjunga ”we shall overcome” och vara snälla mot varandra, säger Jan Guillou, till Flamman.
Ojämlikhet inför lagen
I dagarna gick Socialdemokraterna ut med att partiet inte längre vill riva upp FRA-lagstiftningen. Den strategiska fråga Guillou tycker vänstern varit svag i är just lagstiftningen, som han anser blir allt mer odemokratisk. Ett exempel är domen mot de svenskar med somalisk bakgrund som nyligen dömdes för stämpling till terroristbrott. Trots att man inte lyckats hitta någon bevisning för att de faktiskt förberett något brott. Vad som räknas som stämpling är en flytande gräns, men kan handla om att diskutera, eller uppmana till brott. I det aktuella fallet utgjorde avlyssnade telefonsamtal bevisningen.
– En vit person skulle inte ställas till svars för detta. Det handlar om en ojämlikhet inför lagen och förutom att det är odemokratiskt i sig, övertygar det alla knäppgökar om att de verkligen är förföljda.
Medier har ansvar
Att det inte har varit starkare protester mot ändringarna i lagstiftningen som tog sin början med Thomas Bodström som justitieminister, tror han dels beror på en aningslöshet, men också på att många har känt att det inte gäller dem.
– När man ville kunna göra samma sak med mejltrafik blev det en mycket större debatt för att framför allt vita ungdomar trodde att det kunde påverka dem.
Han tror även att säkerhetspolisen skulle kunna ändra sitt sätt att arbeta.
– Om man skulle söka upp muslimska föreningslokaler eller moskéer och säga ”hej vi vill snacka lite” skulle det kanske på sikt bygga upp ett förtroende, istället för att som idag köpa angivare, som leder till motsatsen.
Författaren och journalisten Maria-Pia Boëthius betonar också vikten av att dådet inte blir en intäkt för en mer inskränkt lagstiftning. Hon tycker även att medier har ett ansvar för hur man rapporterar om händelsen och att inte blåsa upp skräck och sorgkänslor.
Hur ska vänstern agera nu?
– Vi ska slå oss ihop med de progressiva krafterna i den muslimska rörelsen och koncentrera oss otroligt mycket på varför en så ung människa blir så frustrerad över sitt liv, med allt vad det innebär av arbetslöshet, rasism och diskriminering.
– Sedan får vi komma ihåg att vi är i Afghanistan och krigar. Vi kan inte tro att vi ska kunna sitta här i Sverige och vara helt opåverkade av det.
SD: ”Äntligen”
Timmarna efter dådet twittrade SD-ledaren Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell skadeglatt om händelsen. ”Är det nu man får säga ,vad var det jag sa?, äntligen”, löd meddelandet. När Flamman ringer upp Sverigedemokraternas pressavdelning vill ingen kommentera uttalandet, utan hänvisar istället till Alexandra Brunells blogg för en förklaring.
På bloggen skriver Brunell bland annat: ”Vi är nog alla överens om att det oftast är skönt att kunna säga ”vad var det jag sa”. Samtidigt poängterar hon att hon var sarkastisk i sitt twitterinlägg och att det var dumt att vara otydlig i en skriven text.