Ett av de tröttaste påståendena under 2020 var det att coronakrisen även innebar en kris för kapitalismen. ”Jaså, nu passar det med staten!” skojade Vänsterdebattörsson med Högerdebattörsson när samhällets mest uppenbara svagheter blottades, lagren med livsviktiga materiel gapade tomma i just-in-time-produktionens namn och företagens företrädare tiggde om allmosor.
En som brydde sig mindre om både tjuvnyp och liberala dogmer utanför klassrumsverkligheten var Investors och Wallenbergfamiljens ledare Jacob Wallenberg. Han lyfte i stället luren till regeringen (via DN 17/3) och krävde kompensation ur statskassan till sitt SAS under den tid flygplanen blev stående på grund av fallande efterfrågan. ”Vad det privata kan göra får vi se sedan”.
För kapitalismen har sedan länge lämnat den fria konkurrensen och idén om marknaden som en garant för ekonomisk lönsamhet och effektivitet bakom sig. Det försöker vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski hamra in i sin nyöversatta bok med den iögonfallande titeln Folkrepubliken Walmart. Den amerikanska detaljhandelskedjan är förvisso värd vårt förakt men trots allt en planekonomisk förebild när det kommer till att producera, organisera samt styra utbud och efterfrågan, även om den gör så i syfte att bedriva ”uppenbart samhällsskadlig verksamhet”.
Walmart uppfyller inte bara kriterierna för en planerad ekonomi utan – i egenskap av världens tredje största arbetsgivare efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé – dessutom en planerad ekonomi lika stor som Sovjetunionen under kalla krigets höjdpunkt. Medan vissa konkurrenter litat till nyliberala teorier för att konkurrensutsätta interna funktioner inom ett företag (eller myndighet) i syfte att effektivisera dem, präglas Walmart av den mycket synliga knytnäven och lavetten snarare än den osynliga handen. Grundaren Sam Walton var, likt Jacob Wallenberg, en framgångsrik kapitalist just eftersom han tidigt insåg att ”Adam Smiths berättelse om kavata stenåldersmänniskor som klarade sig genom ’byteshandel’ är lika fantasifull som kreationisternas Eden där människor red på dinosaurier”.
Arbetarklassens förutsättningar för ett övertagande av extremt väloljade produktionsmedel verkar således vara inom räckhåll. Om vi bortser från hur själva övertagandet ska gå till, för där velar författarna mellan drömmen om världsrevolutionen och en väldigt inom-akademisk syn på historien som i första hand en strid mellan olika ekonomiska teoretiska modeller, för att slutligen landa i ett riktigt Annie Lööf-svar om en ”förhoppning att vänstern, och samhället som helhet, kan återta ambitionen att göra en sådan planering till ett riktmärke för våra långsiktiga visioner”.
Men frågan om hur maktövertagandet ska gå till är heller inte den enklaste att knäcka och till bokens förtjänster hör att författarna varken skäms för att de är vänster eller frossar i historiska misslyckanden utan gör ett välkommet försök att i stället gå på offensiven.
Folkrepubliken Walmart – Hur de globala storföretagen lägger grunden till socialismen
Leigh Phillips & Michal Rozworski
Verbal