Antalet besökare i år har beräknats vara mellan 1.800-2.000 personer på ABF-huset i centrala Stockholm. Det är något lägre än ifjol, men arrangörerna är nöjda då antalet programpunkter varit något färre, 60 stycken, i år.
– Förra året var det publikrekord. Det var påtagligt att finanskrisen hade hjälpt oss att locka folk. Det fanns en allmän stämning av att ”vi hade rätt” i vänstern och att kapitalismen hade kraschat. Det kändes som att det var betydligt mer trötthet inför i år, så det var fantastiskt att det kom så mycket folk och att de ville diskutera valfrågorna var väldigt lyckat, säger Elf Karlén till Flamman.
Bättre än pr-byråer
Arrangörerna har talat om att syftet med forumet ska ses som tudelat. Tanken är att olika delar av vänstern ska mötas, men att man samtidigt ska kunna nå ut med sina idéer.
– Ur partiernas perspektiv är det bara att hoppas att man istället för att lita blint på pr-byråer och tankesmedjor tar tillvara på åsikter som lyfts fram här. Det här är folkbildning när den är som bäst, tillägger Elf Karlén.
Även om 2009 års Socialistiskt forum blev lyckat finns olika åsikter om årets inriktning och utbud varit tillräckligt brett. Bland uttalade teman fanns vår tids utmaningar för vänstern, samt det rödgröna regeringsalternativet. Den rödgröna inriktningen var tydlig, med flera gemensamma utspel från de tre oppositionspartierna, men lärdomar om nackdelar med samarbete kunde också dras. En regeringsaspirerande vänsters roll i Europa diskuterades exempelvis av Ingrid Fiskaa från Socialistisk Venstre i Norge och Steve McGiffen från Socialistiska partiet i Nederländerna, medan övriga internationella inslag exempelvis behandlade länder i Latinamerika, Pakistan och organisationer som Nato.
Olika åsikter om inriktning
Arrangemanget har kritiserats av utomparlamentariska läger, bland annat genom internetforum som Socialism.nu. Åsikten har varit att arrangörerna har stängt ute radikalare läger till förmån för en mjukare, rödgrön vänsterlinje.
– Jag tycker att man måste kunna se att det snart är valår och att forumet av nödvändighet skiftar karaktär. Annars tar vi inte ansvar. Vi måste tala om verkligheten vi befinner oss i. Nu måste vi klara av att byta regering och det vore tjänstefel att inte behandla de här frågorna. Det finns en slagsida i kritiken, man har hängt upp sig på fyra till fem seminarier, svarar Elf-Karlén och hänvisar till att det stora flertalet av programpunkterna inte handlade om det rödgröna samarbetet.
Dödstyst i media
Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider var ett av dragplåstren med sitt deltagande.
Samtidigt som han gillar arrangemanget pekar han också på brister i utbudet.
– Tyvärr tenderar det att mest stärka den interna mobiliseringen inom vänstern. Det är ett jättebra arrangemang, men problemet är att det är dödstyst i media om det. Det vittnar om att borgarmedia inte vill veta av sådana här saker, säger Greider till Flamman och pekar på att kommunikationen utåt kan förbättras.
– Det kunde ha varit en större blandning av realpolitiska och mer utopiska frågor. Det var lite ont om realpolitik. I slutändan är det sådana frågor som folk röstar om, lägger han till och menar att ämnen kring pensioner och sjukförsäkringar inte fick tillräckligt utrymme i årets Socialistiskt forum som av det stora flertalet deltagare ändå betecknas som lyckat.