När Västrom föll tappade dess kolonier ute på kontinenten gradvis kontakten med den kejserliga huvudstaden i takt med att handel och militär slutade dyka upp för att hålla efter barbarerna i till exempel Storbritannien. Det ledde i sin tur till att de fantastiska uppfinningar och tekniker Rom hade bistått med föll i glömska och detta var upptakten till medeltiden. En period i mänsklighetens historia som därmed fått ryktet om sig att vara särskilt mörk och dum. Det är dock oförtjänt, för under medeltiden uppkom många smarta uppfinningar som används än i dag, exempelvis vattenhjulet (inom energiförsörjning) och mekaniska klockor (knappt längre). Men ändå, tanken på en ny medeltid och att behöva uppfinna hjulet på nytt har sällan varit så lockande som i herrens år 2022.
Tre nya tv-serier som principiellt handlar om samma sak har sett dagens ljus i år. Det är WeCrasched (Apple TV+), Super pumped (Showtime) samt The dropout (Hulu) och temat är tech-svindlare. De två förstnämnda handlar om så kallade ”startups”, eller ”appar” som det mer eller mindre blivit synonymt med i dagligt tal. Alltså digitala plattformar som tillhandahåller olika typer av tjänster. Påfallande ofta finns dessa tjänster redan i verkligheten men det som gör apparna speciella och tidstypiska är att de fungerar som samordningscentraler ungefär. WeWork faciliterar olika sorters kontor (”coworking-utrymmen”) och i Super Pumped skildras den före detta vd:n för taxi-appen Uber, Travis Kalanicks, uppgång och fall.
Skurken i The dropout, eller för somliga ”antihjälten”, som det heter på hollywoodska, skiljer sig dock från de andra två eftersom bedrägeriet som serien gjort fiktion av ändå handlade om någonting som inte fanns förut (och som fortfarande inte finns). Elizabeth Holmes (spelad av Amanda Seyfried) teknikföretag Theranos sade sig ha uppfunnit ett revolutionerande sätt att analysera blodprov på där det endast behövdes en pricktest-liten droppe blod för att kunna ta reda på det ena och det andra om kroppens tillstånd. Problemet var att en sådan manick aldrig existerade. Holmes kommer sannolikt att dömas till uppemot 20 år i fängelse för grovt bedrägeri i september i år.
En riktigt skicklig solochvårare har alltid fascinerat människan. Det råder ingen brist på böcker och filmer som tar avstamp i en historia om en duktig skojare som lyckas byta till sig magiska bönor eller mygla sig in i olika maktcentrum. Även en dålig bluffmakare är kul att följa. Tidigare i år var Netflix-produktionen Tindersvindlaren på allas läppar. Fascinerande att se hur en så i alla avseenden oskön man lyckas lura blondin efter blondin.
En sak som är utmärkande för techentreprenörernas tidevarv är att värderingen av deras företag sker i princip helt oberoende av dess prestationer. Vilket förstås också är varför det ofta går upp som en sol och ned som ett dotcom-bolag år 2000. Vanliga sparare och investerare tar sig kanske en titt på ett företags redovisning, hur har det sett ut och hur ser det ut att kunna bli i framtiden. Medan riskkapitalister i stället ofta bara tänker ”jag gillar det här företagets vibe”. Därför pumpas det in multum i startups, som sedan kanske eller kanske inte lyfter. Det här sipprar sedan ut i samhällsekonomin på något sätt som säkert involverar banker, lån, fonder och så vidare. Detta i kombination med att många av våra liv är centrerade kring olika appar i dag gör att vi vanliga civila förolyckas i denna miljonärs-roulette. Så det är inte så konstigt att det finns ett sug efter skildringar av mansbarnen och tjejkvinnorna med idéer och pengar. Vilka är dessa våra nya husbönder och varför gör de så att folk har slutat orka hämta sin pizza själva?
Alla stora riken byggdes på slavarbetskraft, så även Rom. Så även gigekonomin. Medan fascinationen för Steve Jobs:ka excentriker är stor är det mest tråkmånsar som fackföreningsrörelsen och socialister som bryr sig om att en Uber-chaffis tjänar ungefär hälften av vad en vanlig taxiförare (som inte heller direkt har en fet lön) drar in på exakt samma resa.
För all del, någon kan väl göra en egen serie om gig-slavarna om folk så gärna vill se det. Men för att återgå till verkligheten en snabbis, så är det startup-killarna som snabbt och smärtfritt förser samtiden med underhuggare som kan göra alltifrån att passa dina barn, städa ditt hem, köra hem dig, hämta din mat, forsla bort ditt skräp och gå ut med din hund. Nog fanns det personal för detta även före Foodora men behovet har i sann kapitalistisk anda konstruerats oberoende av efterfrågan. Nu tycker många att det är en mänsklig rättighet att få gratis hemleverans när man nätshoppat. Internet, som skulle göra oss fria och sammankoppla världen har bidragit till en ny herre-tjänare-ordning. Det är svårt att tänka sig att de app-frälsta massorna ska vakna någon dag snart och plötsligt känna: ”jag ska återgå till att stå i kö på posten för att hämta mitt kuvert från Net on net som kostade 80 kr i frakt. Som ett djur”. Det kanske är så att det enda som kan vrida tillbaka den här utvecklingen är en ny medeltid. Att vår tids Rom – Silicon Valley – faller.