Den 13 juni kan du välja in de personer som ska företräda dig i EU-parlamentet. Vänsterpartiet har en stark kvartett på startfältet. Miljö, djurrätt, jämställdhet och social rättvisa är några av de frågor som V:s kandidater lyfter fram. Förstärk inte högern och EU-federalisternas ställning genom att bojkotta valet. Protestera genom att lägga din röst på en EU-kritisk socialistisk vänster.
Vänsterpartiet har varit mycket aktivt i EU-parlamentet de gångna fem åren. Sysselsättning, miljö och arbetet mot prostitution och kvinnohandel har varit huvudfrågor där vi kunnat påverka och väcka opinion. Och som EU-kritiker har Vänsterpartiet konsekvent motarbetat EU:s nyliberala politik, avslöjat korruption i EU-systemet och motsatt oss ökad överstatlighet. Våra tre parlamentariker har haft starka positioner i miljö-, sysselsättnings- och kvinnoutskotten i EU-parlamentet. Jonas Sjöstedt har varit pådrivande i miljöutskottet i arbetet mot genmanipulerade organismer samt avslöjat bedrägerier och fusk i budgetkontrollutskottet. Herman Schmid har haft en nyckelroll i arbetet med sysselsättnings- och ekonomiska frågor. Schmid har gjort goda insatser för att bekämpa de nyliberala krafter som vill skapa en flexibel arbetsmarknad där arbetstagarna anpassas efter företagens behov.
Marianne Eriksson har rönt stor uppmärksamhet i svensk och europeisk media kring arbetet mot prostitution och människohandel.
Även de kommande åren vill vi förvalta de frågor som Vänsterpartister drivit i EU-parlamentet. Även om vi i grunden är motståndare till EU, så kan vi påverka mycket i det vardagliga politiska arbetet. Inom EU-systemet finns alltför många politiker som ser som sin uppgift att försvara vad unionen gör och som, närmast automatiskt, säger ja till att EU får mer makt.
Vi vill vara en röst som vågar kritisera och säga ifrån, som försvarar våra väljares intressen, inte EU-systemets. Därför behövs det fler EU-kritiker i EU.
Utkastet till ny grundlag är en nyckelfråga för oss. Denna stärker de stora ländernas makt på de smås bekostnad. En nyliberal ekonomisk politik grundlagsfästs. I förslaget finns krav på liberaliseringar och avregleringar av bland annat tjänstesektorn. Problemet härstammar från EU:s så kallade inre marknad där varor, tjänster, människor och kapital ska kunna röra sig fritt över landsgränser. EU förbjuder handelshinder mellan länder. Därmed strider stora delar av den svenska offentliga sektorn och kollektivavtalen mot EU:s konkurrensregler.
Och tjänstedirektivet betraktar de svenska kollektivavtalen närmast som ett hinder för utländska tjänsteföretag att verka i Sverige. Detta är ett allvarligt hot mot arbetstagarnas intressen.
Marknadsfundamentalismen vinner alltså mark på bekostnad av demokratin i det nya fördraget. Vi anser att politiska beslut inte får underordnas företagens krav på optimal vinst. Den inre marknden i EU tjänar bara företagen och saknar undantag för djurrätts-, miljö- och socialhänsyn. Beslut som rör Sveriges välfärd och vård och omsorg, måste förbli nationella. Vi vägrar att kompromissa om dessa grundläggande rättigheter i människors liv.
Vi vill inte ha en grundlag som gör Sverige till delstat i ett EU där den fria marknadens principer styr. Vi kräver att den nya grundlagen för EU måste underställas en folkomröstning. Nio länder i EU har redan beslutat att låta folket välja EU:s öde. Och flera andra är på gång. Varför ska riksdagen bestämma i en fråga av denna dignitet? Hade riksdagen fått bestämma om EMU-medlemskapet hade vi haft euron idag. Regeringen döljer sig bakom juridiskt finlir när det egentligen handlar om rädsla för att svenska folket ska avvisa grundlagen. Det kan knappast förstås som något annat än maktelitens arrogans. Dagens EU är inte detsamma som Sverige gick med i 1994. Den nya grundlagen innebär att EU går emot en superstat. Det nya EU ska ha en gemensam president och utrikesminister, en gemensam nationalsång, gemensam valuta och på sikt ett gemensamt försvar. Detta är en utveckling vi aldrig kan ställa oss bakom.
Vår politik i EU-parlamentet efter valet kommer att koncentreras på frågor såsom miljö, djurrätt, jämställdhet och social rättvisa. I miljöarbetet kommer vi arbeta för att Kyotoavtalen om utsläpp av växthusgaser uppnås, mot genmanipulerade livsmedel, och en hård kemikalielagstiftning. På djurrättsområdet kommer vi verka för att minska lidandet för djur som transporteras och avskaffande av EU:s exportstöd. Kampen mot kvinnohandel och emot prostitutionsliberalerna fortsätter i oförminskad styrka. Vi vill värna arbetstagarnas rättigheter och skapa mänskligare arbetsplatser. Internationellt kommer vi arbeta för solidariskt samarbete med tredje världen, att frihandelsavtalet med Israel hävs, en rättvisare handelspolitik och för en generösare flykting- och asylpolitik.
EU påverkar oss oavsett vad vi tycker. Stärk vänstern och EU-motståndet och sätt tryck bakom kravet på en folkomröstning om grundlagen genom att rösta den 13 juni. Din röst har stor betydelse