Fotbolls-EM är det största infrastrukturprojektet i Ukraina på mer än 20 år, det har investerats mer än 20 miljarder euro och har skapats en mängd byggjobb, men vilka? Byggfacket i Ukraina försökte få kontakt med UEFA (Europeiska fotbollsförbundet) och dess ordförande Michel Platini för att diskutera arbetsvillkoren. Vasyl Andreyev som är ordförande berättar att det var omöjligt att få kontakt med honom.
– Till slut svarade en assistent till en assistent till en assistent till Platini att de inte tog kontakt med lokala initiativ.
Smått desperat beslöt Vasyl Andreyev att gå på en presskonferens när Platini besökte Ukraina. Han ställde en fråga om arbetsvillkoren på byggena.
– Han svarade att han besökt alla byggena och att arbetsvillkoren var fantastiska. Bara någon dag efter det dog två byggnadsarbetare som föll ned från hög höjd på sin arbetsplats.
Sammanlagt har 14 arbetare dött på de olika arbetsplatserna. Det är fallolyckorna som är de vanligaste, den näst vanligaste orsaken är elektrisk chock från de väldiga system med elkablar som finns på byggena.
Många gästarbetare
Drygt hälften av dem som dog arbetade informellt utan riktiga kontrakt. Det är bland dem de största problemen finns. De kommer ofta från andra städer och i många fall är de gästarbetare. De har ingen sjukförsäkring och det sätts inte av pengar till pensioner. De är i praktiken rättslösa.
Därför har en viktig uppgift varit att organisera dem och skapa fungerande fack i alla städer EM kommer att spelas.
– Vi har lyckats få 1650 nya medlemmar, det är oerhört vikigt för oss. Vi är inte en NGO, utan medlemmar fungerar vi inte.
Internationella byggfacket BTI driver kampanjen Decent Works. Det började i Sydafrika inför fotbolls-VM. Den ska fortsätta till andra stora arrangemang, OS, VM och EM. I Ukraina har facket i alla fall lyckats med att bli erkända som en officiell representant för byggarbetarna.
– Vi tycker att vi ser en ökad medvetenhet om fackliga rättigheter och vikten av säkerhet på arbetsplatsen hos allmänheten.
Rött kort
Nu har man utvärderat olika områden och delat ut grönt kort när allt var OK, gult varningskort när det fanns problem och rött utvisningskort för allvarliga problem.
Rött kort delades ut på många områden, arbetsplatssäkerhet och i ett antal områden som berör den informella arbetskraften. De fick inte strejka, bodde ofta mycket dåligt. I många fall dröjde lönen så länge att deras arbete kunde beskrivas som tvångsarbete.
– Om man bryter mot reglerna under EM blåser domaren av och det utdelas straff av olika slag. Men när man byggde arenorna kunde man tydligen fuska utan att straffas.
Vasyl Andreyev ser den ekonomiska krisen i Ukraina som skälet till att det gått att pressa arbetarna så långt. Det har inte byggts bostäder på länge. EM har därför betytt en del positiva saker för byggarna. Men de kommer knappast att kunna se några matcher själva,
– En biljett till finalen kostar 150 euro och det motsvarar nästan en hel månadslön.