För första gången på 45 år har det ägt rum en legal vargjakt i Sverige. Redan under jaktperiodens första dag hade 21 av totalt tillåtna 27 vargar skjutits. Anledningen till jakten är, enligt miljöminister Andreas Carlgren (C), framför allt inavel i den svenska vargstammen.
– Hotet mot vargstammen i Sverige är inte vargjakt utan det är att den inte är genetisk frisk. Det är det regeringen nu vidtar så kraftfulla åtgärder för att åtgärda, säger han till Sveriges radio.
Men även argument om att vargstammen blivit för stor och hotar boskap och konkurrerar med människor om älgarna har förts fram av jaktförespråkare. Vargjakten har mött hård kritik från flera miljö- och djurskyddsorganisationer.
Kräver utvärdering
– Vargarna har skjutits urskillningslöst och det fanns ingen plan för att rikta in jakten på några särskilda djur. Dessutom finns inga möjligheter att identifiera en varg som eventuellt skulle lida av några genetiska skador, vilket förhoppningsvis endast ett fåtal djur gör än så länge. Det är fullt friska vargar som skjutits, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare för Svenska rovdjursföreningen i ett uttalande.
Hon påpekar även att det lika gärna kan ha dödats avkommor till invandrade vargar, som skulle ha spelat en viktig roll för att förnya vargstammen. Svenska rovdjursföreningen vill att vargjakten och dess konsekvenser för den svenska vargstammen ska utvärderas av myndigheter.
Sverige har världens minsta vargstam med drygt 200 vargar. Samtliga riksdagspartier utom Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ställt sig positiva till jakten.