I en majoritet av landets kommuner fick varken de borgerliga partierna eller de rödgröna egen majoritet. Det kommer innebära blocköverskridande samarbetean, som det tycks nu i allt högre grad mellan Socialdemokraterna och det borgerliga blocket.
SVT Östnytt rapporterade nyligen att det troligen blir blocköverskridande styre i över hälften av regionens kommuner. I kommuner som tidigare styrts av en borgerlig majoritet, som Trelleborg, Upplands-Bro och Årjäng har det antingen skett uppgörelser eller pågår förhandlingar mellan Socialdemokraterna och borgerliga partier.
– Vi kan inte säga exakt hur det blir när det blir färdigt, men det vi kan se är att det är många fler fall där inget av blocken fått egen majoritet jämfört med tidigare, säger Lotta Liedberg, på Sveriges kommuner och landsting, SKL.
I en del fall kommer det lösas genom att något av blocken söker samarbete med exempelvis lokala partier. Men i andra fall kommer det att krävas andra lösningar.
– Antalet blocköverskridande lösningar kommer att öka. Många kommuner vill inte att SD ska bli vågmästare, då väljer man hellre ett blocköverskridande samarbete, säger Lotta Liedberg och tillägger att den typen av samarbeten inte är så ovanlig i kommunpolitiken som på riksplan.
Vad det kommer att innebära för den lokala politiken är för tidigt att säga.
– Fördelen är att man får en stadig majoritet. Om det är många partier som samarbetar kommer det troligen att innebära fler kompromisser då alla ska få igenom några hjärtefrågor.
Finns det en risk att väljare får svårare att se skillnad på de olika partierna om exempelvis S och M styr en kommun tillsammans?
– Rent personligen kan jag tycka att det borde bli svårare, men det kan bero på sånt som hur den lokala pressen bevakar de olika partierna också, så att väljare vet vad de tycker. Man kan inte heller jämföra riksdagspolitik med kommunalpolitik. Det är inget ovanligt med blocköverskridande samarbeten och fler partier i samarbetet.
Stänga ute SD
I flera av de kommuner och landsting som Flamman har tittat på har det, precis som Lotta Liedberg säger, varit för att stänga ute Sverigedemokraterna som bland andra S sökt samarbete över blockgränsen.
Men det finns också exempel där Socialdemokraterna valt att samarbeta med borgerliga partier framför Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Norrköping har tidigare styrts av S, V och MP. En majoritet röstade på något av de rödgröna partierna i kommunvalet, även om de inte fick egen majoritet. Trots det valde S att göra upp med FP, C och KD. Det har också till viss del redan påverkat den lokala politiken. ”Mina timmar”, en reform som inneburit att brukare får styra mer över den hemtjänsttid som de har rätt till tas nu bort. Kommunen har också öppnat för fler privata alternativ inom vård, skola och omsorg.
Katrineholm är ett annat exempel. Där fick S och V egen majoritet i kommunfullmäktige. S valde att fortsätta samarbetet med Moderaterna.
– Den officiella motiveringen är att man ville ha en starkare majoritet. Men det spelar ingen jätteroll om man har majoritet med två eller tio mandat. Vår bedömning är att S har hittat en nivå på samarbetet med M där de kan säkra sin makt och inte behöver kompromissa så mycket, säger Thomas Selig, ordförande för Vänsterpartiet i Katrineholm.
Politiken påverkas
Han tror också det har betydelse att Socialdemokraterna i Katrineholm i många frågor står något till höger om S på riksplanet. Och lokalpolitiken påverkas konkret av att S styr tillsammans med M och inte V.
– Det finns en hel del olika frågor där S och V ligger nära varandra, åtminstone på riksplanet. Vi har drivit frågan om fas tre och i större städer med rödgrönt styre har man tagit bort fas tre, men det har inte S i Katrineholm velat.
Thomas Selig tror det finns en risk för att väljare får svårare att se skillnad på höger och vänster och kanske inte tycker det spelar så stor roll vad man röstar på.
– Allt blir lite mer mellanmjölk. Det bidrar dessvärre till att de partier som lyckas framställa sig som ett alternativ till etablissemanget vinner mark, som högerextremister.