Socialdemokraterna håller Jobbkongress i fem dagar. Vad som kommer ut av kongressen blir av stor vikt för hur det rödgröna samarbetet fortsätter. Partiledningen vill lägga fokus på jobben, därav namnet på kongressen, men det kan bli helt andra stridsfrågor som märks mest.
Afghanistanfrågan blir en allt hetare potatis, ju mer kritiska röster som höjs. Australien har beslutat dra tillbaka sina trupper snarast, och såväl Spanien som Italien har börjat få kalla fötter.
Numera är Miljöpartiet motståndare till Sveriges insats i Afghanistan, och Vänsterpartiet har sedan gamalt profilerat sig som motståndare. Allfler socialdemokrater höjer rösten mot den svenska insatsen.
Miljöpartiet är det parti som legat på hårdast för att få till stånd ett tajt rödgrönt samarbete.
Miljöpartiets partisekreterare Agneta Börjesson säger till DI att en lärdom från förra mandatperioden, med budgetsamarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, är man inte får igenom någonting om man inte är förberedd.
– Vår idé är ju att vi vill förändra samhället starkt och då måste vi vara förberedda. Vänstern har ju haft en helt annan idé, de tycker det är bättre att gå fram som tre olika partier och göra upp efter valet, säger Agneta Börjesson.
Börjesson menar att det vore bra med ett samarbete över blockgränserna för att förhindra att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll efter valet. Hon säger till Dagens Industri att S, V och MP borde försöka samarbeta med till exempel Folkpartiet eller Centerpartiet för att förhindra att SD får inflytande.
Vänsterpartiledaren Lars Ohly har nu gjort helt om vad gäller det försiktiga samarbetet. En del Vänsterpartimedlemmar blev förvånade, eftersom senaste Vänsterpartikongressen slog fast att ett samarbete inte skulle ske med en regelrätt valplattform.
Knappt hade vågorna lagt sig, efter hans utspel om att slopa kravet på EU-utträde, förrän Ohly öppenhjärtligt förklarade att han vill ha ett betydligt närmare samarbete med S och MP.
Orsaken till att han bytt åsikt är att han känt ett ökat tryck från väljarna, inte minst från de fackliga leden, enligt TT.
Han räknar med att kongressen i maj stödjer hans nya linje, som också innebär att partiet i valrörelsen inte kan driva några frågor som går emot de kompromisser som träffats.
– Jag är övertygad om att kongressen inser att vissa frågor måste avgöras av det rödgröna samarbetet, sade han på en pressträff i riksdagen och citerades av många medier.
Inför sossarnas kongress hörs skeptiska röster dystert mumla. Förslagen från ledningen om jobbpolitiken faller inte alla partimedlemmar på läppen.
Mona Sahlin har inför kongressen flaggat för höjd pensionsålder. ”Det är en strid jag måste ta, inte bara på kongressen utan även efter, att vi måste jobba mer /…/”, säger hon till SvD.
Kanske säger sossekongressen ja till svensk trupp i Afghanistan. Och politiska uppgörelser är ofta en byteshandel. Så rent krasst kanske S kan slippa ta Afghanistanfrågan med V, om sossarna driver en jobbpolitik som Vänsterpartiet gillar.