Under förra veckan valde de socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet att avbryta samtalen mellan sina ekonomiskpolitiska talespersoner. I stället kommer nu förhandlingarna återupptas mellan partiledarna och språkrören.
Enligt Ulla Andersson från vänsterpartiet, är en av anledningarna olika uppfattningar om de ekonomiska förutsättningarna, från framför allt miljöpartiets sida.
Mp vill inte samarbeta
– Miljöpartiet har hela tiden kommit med nya krav, lite har känslan varit att de letar efter skäl till att inte samarbeta med oss. Först var det budgettaken, nu diskuteras skatter och en gemensam valplattform.
Samtidigt vill hon tona ner hur konflikten har framställts i en del andra medier:
– Det är lite konstigt att tala om att samtalen har avbrutits, de har snarare flyttats till en annan nivå.
Framför allt beror det, enligt henne, på att miljöpartiets Mikaela Valtersson gjort klart att hon inte har mandat att förhandla om något annat än förutsättningarna för ett samarbete.
Ulla Andersson ser också ljust på ett samarbete med socialdemokraterna.
– Det finns ett tryck både inifrån partiet och från fackligt håll att ekonomisk politik ska bygga på välfärdsfrågor och hållbar utveckling, samma frågor som vi vill lyfta fram. Från den socialdemokratiska ledningen försöker man möta dem.
Mattias Bengtsson, presschef för miljöpartiet bekräftar att den ekonomiska politiken, samt diskussionerna om en valplattform ligger bakom.
– Vi har sagt att det finns vissa ekonomiska grundförutsättningar som vänsterpartiet måste acceptera.
Gemensam valplattform
Miljöpartiet har även velat gå ut med en gemensam valplattform, liknande den som alliansen presenterade förra valet.
– Vi förlorade valet för att vi inte var ett tydligt regeringsalternativ, nu vill vi ge väljarna ett gemensamt besked, säger Mattias Bengtsson.
Är det värt att skapa en gemensam plattform om det från ett utifrånperspektiv, för väljare, uppfattas projekt kantat av ständiga konflikter?
– Nej, det är förstås inte bra. Samtidigt var det just det som hände under de senaste åtta åren, då socialdemokraterna satt vid makten, med ständiga budgetförhandlingar och utspel i medierna. Det är något vi vill hindra genom ett tydligt regeringsalternativ.
Från både miljöpartiet och vänsterpartiet lyfts frågan om hur ett samarbete förutsätter en annan syn på sina samarbetspartners.
– Ett samarbete måste bygga på respekt om det ska hålla, fram till den 8 oktober i år har vi inte sett så mycket av det, säger Ulla Andersson och syftar på då miljöpartiet och socialdemokraterna gick ut med ett gemensamt utspel, ett par dagar efter att man förnekat inför vänsterpartiet att något sådant fanns.
– Socialdemokraterna har haft en tradition av att regera ensamma, även om man har fått 30-40 procent av rösterna, har man haft 100 procent av makten, så kommer det troligen inte att vara i fortsättningen, säger Mattias Bengtsson.