Barack Obamas ande tycks sväva över Mona Sahlins sommartal i tantolunden i Stockholm, eller det är det i alla fall budskapet arrangörerna vill förmedla. Det märks på SSU:arna som sitter i det fuktiga gräset med ”Mona for president”-tröjor och lyssnar på Marit Bergmans pop. Det lyser igenom i att Sahlin har valt titeln Möjligheternas land på sin nyutkomna bok. Thomas Bodström gör till och med en direkt koppling till USA:s president i sitt tal, strax före Mona Sahlins.
– När Barack Obama åtminstone på längre sikt vill gå mot ett socialdemokratiskt håll med sjukvårdsförsäkringen, går borgarna mot det gammelamerikanska, säger han och nämner Södersjukhuset som exempel, där det numera går att få en gräddfil till hjärtoperationer om man kan betala för sig.
Så äntrar hon scenen. Påannonserad av kamrat Bodström som kvinnan som har mer erfarenhet ”än alla de moderata männen tillsammans”.
Mona Sahlin profilerar sig tydligt mot regeringen. På punkt efter punkt, från sjukvården, den orättvisa a-kassaavgiften, till jämställdhet och sjukförsäkringsregler, beskriver hon vad den borgerliga regeringen vill och vad de rödgrönas motförslag är.
– Det blir ett annat Sverige, vill du dit?, upprepar hon retoriskt när hon beskriver borgarnas politik.
Sahlin flirtar, liksom Reinfeldt gjorde i sitt tal föregående dag, med den stora väljargruppen pensionärerna. Lite försiktigt lovar hon att förutsatt att den ekonomiska utvecklingen är god de närmaste åren, ska den så kallade pensionärsskatten avskaffas helt. Annars är det inga direkta nyheter i talet. Däremot är hon tydlig med att hon inte vill att valrörelsen ska handla om en budgivning om vem som kan ge mest pengar i plånboken.
Amerikanska uttryck
Intressant är också att Mona Sahlin använder sig av ord som traditionellt brukar förknippas med USA. Det är inte särskilt vanligt att svenska politiker talar om att de har en dröm, eller för den delen om möjligheternas land.
Sahlin gör det, troligen högst medvetet och ger dem en ny, socialdemokratisk innebörd.
– Om fem veckor kan vi byta färdriktning, då mina vänner kan vi byta till en politik som leder till nya jobb och inte nya klyftor. Då kan vi byta till en politik som verkligen leder till möjligheternas land för alla, är en del av Sahlins slutkläm.
Innan jag går frågar jag en polis hur många han tror har kommit för att lyssna på talet.
– Mellan 700 och 800, de hade tydligen räknat med 500.
Med tanke på det hotande duggregnet får det ses som okej. En del har sagt att de rödgröna verkar rätt modstulna inför valrörelsen. Efter söndagen i tantolunden känns åtminstone det största partiet i oppositionen lite mindre modstulet.
Mona Sahlin
Retorik: 6
Godkänt, men Bodström eldade på mer och lyckades bättre med att använda sig av patos i sitt tal.
Innehåll: 7
Visade på skiljelinjen mellan att rösta rödgrönt och att rösta borgerligt.
Vinnarskalle: 7
Jodå, här har vi nog Sveriges första kvinnliga statsminister.
Mobilisering: 8
Trots duggregn var det trångt i Tanto.
Totalt: 28