FLAMMAN GRILLAR LARS OHLY Vad har vänsterpartiet lyckats bättre med än miljöpartiet?
– Höjt tak i föräldraförsäkringen. Där har vi en annan syn än mp. De står mer för en grundtrygghet vilket de förklär i ord om att satsa på dem som har det sämst. Miljöpartiet ser inte heller könsstrukturerna.
– Fördelningspolitiskt har överenskommelsen gått från ett riktigt uselt förslag till riktigt bra.
Har ni fått bort alla försämringar?
– Ja … det finns ingenting i den här budgeten som slår mot någon grupp som har det svårt eller försämringar i offentliga välfärdssystem. På det sättet är det här bättre budget än tidigare, till exempel när vi sänkte den sjukpenninggrundande inkomsten. Den här gången hade vi omöjligen kunnat vara med om såna försämringar.
Varför då?
– Därför att vi har en smärtgräns. Och den går definitivt där. Dessutom är det orimligt. Vi lyckades nu fördela skattesänkningarna så kommuner och landsting får del av dem, men också att utgiftssidan inte drabbades särskilt hårt. Det här är faktiskt en reformbudget av ganska stora mått.
Nu när det har mullrat så mycket i vänsterpartiet, varför stannar ni kvar i samarbetet?
– Jag upplever inte att det har mullrat mer den här gången. Vi har alltid tänkt att det finns en risk att det inte går ihop. Men den här gången förberedde vi oss mer.
Ni var tvungna att gå med på slopad arvs- och gåvoskatt. Varför?
– Vi hade velat se en mindre skattereform. Förmögenhetsskatten var tänkt att sänkas men istället justeras sambeskattningen bort, vilket gynnar de priviligierade men avskaffar en patriarkal kvarleva.
När ska arvs- och gåvoskatten återinföras?
– Jag tror inte man återinför skatter, på kort sikt i varje fall. Det är också därför vi är motståndare till att ta bort sådana skattebaser. Att kräva återinförd gåvoskatt vore dels meningslöst och dessutom märklig förhandlingstaktik.
Hur ska vänsterpartiet profilera sig inför nästa val?
– Vår utvärdering av samarbetet säger att denna form har nått vägs ände vid valet 2006. Sen måste vi kräva mer samverkan men det finns hinder som idag är för stora.
– Vi tänker inte byta politik för att bli salongsfähiga. Vi får se till att skapa opinion. Genom vanliga människor, genom fackföreningsrörelsen, hyresgästföreningen, solidaritetsrörelsen och så vidare. Och inte minst inom socialdemokratiska partiet.
– Att inte samarbeta med regeringen skulle minska vänsterpartiets inflytande men skapa mer tydlighet kring vår politik.
Ser väljarna att vänsterpartiet drar politiken åt vänster?
– Ja … Alltså, i den här uppgörelsen har jag fått en mängd reaktioner. De flesta positiva till hur vi har påverkat. Och de har åtminstone … nu är inte det här någon vetenskaplig undersökning men många har uppfattat att vi har drivit en ganska tydlig linje.
– Samtidigt, så fort man kompromissar blir man otydligare med sin egen politik. Ibland blir det lätt så att man får en överenskommelse och så säger man ”den är bra” och står fullt ut för kompromissen. Trots att det i alla kompromisser finns sånt som man helst hade velat undvika.
LÄS OCKSÅ: PENSIONÄRERNA BUDGETENS FÖRLORARE
– INRIKES