– Den största skillnaden idag jämfört med för åtta år sedan är att människor då fortfarande hade hopp om att det kunde bli bättre. Det har de inte idag.
Mariam Rawi är aktiv i Revolutionary Association of the Women in Afghanistan, Rawa. Hon heter egentligen något annat och vill inte visa sitt ansikte på bild. Det vore förenat med för stora risker. Afghanska feminister tvingas på många sätt bedriva en underjordisk verksamhet.
Hon menar att invasionen av Afghanistan inte har lett till någon bättre situation för kvinnorna i landet, trots att det har varit ett av de främsta argumenten för att motivera och försvara kriget.
– Kvinnor vågar i många fall fortfarande inte ta av sig burkan, säger Mariam Rawi, som berättar att hon själv ibland bär burka i offentliga miljöer i Afghanistan, delvis för att burkan försvårar identifiering.
Frihet och demokrati inifrån
Även om det kan finnas exempel på enskilda fall där kvinnors ställning stärkts är läget på hela taget oförändrat, eller till och med värre än under talibanstyret.
– Särskilt på landsbygden, där det idag rasar strider mellan USA och talibanerna.
Rawa beskriver sig som en oberoende kvinnoorganisation som kämpar för mänskliga rättigheter och social rättvisa. Organisationen bildades under 1970-talet. Rawa har varit motståndare till både talibanregimen och senare USA:s invasion och det nuvarande styret i Afghanistan, som de menar är i princip lika kvinnoförtryckande som talibanerna. Deras ståndpunkt är att frihet och demokrati inte kan doneras utifrån, utan måste komma från folket i ett land.
Attacker mot flickor
Rawas praktiska arbete handlar bland mycket annat om att upprätta barnhem, hjälpa prostituerade kvinnor och arbeta för att starta skolor för flickor och kvinnor. Med jämna mellanrum kommer det rapporter i medier om afghanska flickor som attackerats, ibland med syra, på väg till eller från skolan. Men glädjande nog berättar Mariam Rawi att Rawas arbete för flickors rätt till utbildning i allmänhet tas emot väl av både kvinnor och män.
– En del kan vara tveksamma till vissa saker när det gäller flickors utbildning till exempel, men det går ofta att resonera med dem och förklara varför det är viktigt.
Svenska trupper
I slutet av vår korta intervju berättar jag lite om debatten här kring Sveriges trupper i Afghanistan. Där förespråkarna ofta lyfter fram vikten av att just svenska trupper finns på plats i landet för att försvara demokrati och mänskliga rättigheter, framför allt för kvinnor.
– Men det är inte så, säger Mariam Rawi en smula uppgivet, svenska trupper kan inte göra någon skillnad i Afghanistan.