Det ska bli lättare att bygga strandnära, enligt ett nytt lagförslag från regeringen. Nu befarar en rad miljöorganisationer att detta innebär sämre skydd för utrotningshotade arter och en urholkning av allemansrätten.
– Det kommer att gynna ett fåtal som har råd att bygga strandnära. För dem som inte har råd blir det i stället svårare att få tillgång till stränder och natur, säger Tina Ehn, miljöpartiets riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till Flamman.
Miljöminister Andreas Carlgren (c) har tidigare lovat att strandskyddet ska skärpas i de områden där exploateringstrycket är som störst. Han vill även flytta ansvaret till Länsstyrelsen i stället för Naturvårdsverket, för att en lokal myndighet ska fatta beslut kring ärendena.
Men enligt Tina Ehn är det svårt att hitta något ökat skydd i det nya förslaget.
– Idag krävs exempelvis minst 100 meter strandskydd, nu föreslås 25 meter.
Tanken bakom lagrådsremissen är bland annat att göra det lättare för kommuner som behöver inflyttning att kunna locka med strandtomter. Förslaget är dock inte bara begränsat till glesbygden. Det kommer även att finnas möjlighet till dispens i Södertörn och Roslagen utanför Stockholm, samt runt Vänern, Vättern och Siljan. Områden där det redan finns stor efterfrågan på mark.
– Redan nu är det ett problem att kunna vistas vid Siljans strand om man inte äger en tomt där, säger Tina Ehn.
En annan risk med ett uppluckrat strandskydd är hotet mot den ekologiska mångfalden. Idag finns 1.050 av landets sammanlagt 3 365 rödlistade, det vill säga hotade eller missgynnade, arter vid strand- eller vattenmiljöer.