Det finns ingen chans att ha den tillväxt som skulle behövas för att minska arbetslösheten och samtidigt nå upp till Sveriges uppsatta klimatmål, enligt Carl Schlyter, som gav ett seminarium om klimat och förkortad arbetstid vid Miljöpartiets kongress. Istället vill han se en omställning där vi jobbar och konsumerar mindre.
– Vi är inte ”homo economicus”, det är vettigare att fördela arbetstiden rättvisare.
Förutom klimatfrågan finns en rad andra goda effekter av en normalarbetstidsförkortning som Schlyter tar fram. Till exempel finns statistik från den tyska industrin som visar att 80 procent av alla arbetsplatsolyckor sker under de två sista timmarna på skiftet, när man börjar bli trött.
– I Sverige har man kunnat se att i grupper som har fått sänkt arbetstid har männen ökat sin del av ansvaret för hemmet, medan kvinnor i större utsträckning fått mer egentid, det är alltså även en jämställdhetsfråga.
Tid istället för pengar
Nyligen hade Vänsterpartiet kongress och beslutade, efter viss debatt, att kravet om sex timmars arbetsdag ska finnas med i valplattformen. Carl Schlyter är skeptisk till Vänsterpartiets hållning med sänkt arbetstid med bibehållen lön.
Framför allt är det en väldigt dyr lösning. Sedan får det inte samma effekt för klimatet heller.
Miljöpartiets ingång är snarare att arbetstidsförkortning är ett miljökrav. Man vill ha ett system där människor i praktiken växlar in pengar mot tid. Konsumtionen sjunker, men som kompensation får vi mer ledig tid.
Men om vi går ner i arbetstid utan bibehållen lön, hur går det då för exempelvis kvinnor inom låglöneyrken som idag kanske klarar sig nätt och jämnt på sin heltidslön?
Carl Schlyter pekar också på att systemet bygger på att hela samhället sänker sin arbetstid. Dels för att maximera effekten på klimatet, men också för att det har en stigmatiserande effekt om vissa grupper får mindre pengar att röra sig med.
Någon frågar om det är möjligt för de partier som vill ha en arbetstidsförkortning att mötas och nå en lösning. Åtminstone Schlyter är optimistisk.
– Vad vi alla vill göra är att ändra på siffran som står i lagen om normalarbetstid. Det är hur vi ska hantera konsekvenserna av det som vi har olika åsikter om.
– Troligen skulle det vara möjligt att sänka skatten eftersom arbetslösheten skulle sjunka vid en arbetstidsförkortning. En skatteväxling där låginkomsttagare betalar mindre i skatt skulle också kunna vara en lösning.
– Det är ju inte de här kvinnorna som är problemet. Om de får mer pengar konsumerar de oftast utifrån reella behov och påverkar inte klimatet i lika hög utsträckning.