I Frankrike har president Hollande lagt ett dekret på att vd-lönerna i statliga bolag inte får vara högre än 20 gånger den lägsta lönen för anställda inom bolaget. Samtidigt sänks även presidentens, ministrarnas och parlamentsledamöternas arvoden med 30 procent.
Lönenivåerna för statliga vd:ar i Sverige ligger inte på samma nivå som i Frankrike, där vissa tjänar upp till 65 gånger så mycket som de anställda. Men ett likande beslut här skulle fortfarande innebära mindre pengar för flera vd:ar. Postnords vd Lars Idermark har i dag en månadslön på drygt 690 000 kronor i månaden. Ingångslönen för en postarbetare ligger på 19 200, enligt Seko. Med franska regler skulle Idergran få en lönesänkning på cirka 300 000 i månaden.
Även Vattenfalls vd Øystein Løseth som 2011 tjänade 12,7 miljoner kronor skulle få sänka sin lön. Räknat på en genomsnittlig industriarbetarlön skulle han få sänka sin lön med 7,7 miljoner .
SJ:s avgående vd Jan Forsberg hade under 2011 en inkomst på 4,6 miljoner kronor. Ingångslönen för en tågvärd ligger på 17 400 kronor, vilket skulle innebära en lönesänkning på i sammanhanget mer blygsamma cirka en halv miljon kronor per år. Däremot finns det svenska vd:ar som redan nu skulle klara sig från lönesänkningar enligt franska regler. Räknar man på ingångslöner på 16 000-17 000 kommer en vd-lön i snitt att hamna på drygt 300 000 i månaden.
LO skeptiskt
Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson är positiv till en liknande lösning i Sverige.
– Vi har tidigare lagt ett förslag på att statsministerns lön ska vara ett tak för statligt anställda.
Hon tycker det är en rimlig hållning att staten som arbetsgivare verkar för att hålla nere löneklyftorna. Hon välkomnar även en sänkning på ministrarnas arvoden.
– Vi har sagt att vi vill ha sänkta arvoden. Det ska inte vara ett så stort glapp mellan förtroendevalda och vanliga människor.
Samtidigt påpekar hon att Frankrike skiljer sig från Sverige på många sätt.
– Det är självklart svårt att säga exakt hur man ska genomföra något liknande i Sverige.
LO är däremot mer skeptisk till att Sverige tar efter Frankrike.
– Generellt är vi emot politisk inblandning i lönebildningen. Sedan är det ett problem att lönespridningen går åt fel håll, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.
Men han vill hellre se det åtgärdas med avtalsförhandlingar och en solidarisk lönebildning.
– Vi vill ändra lönespridningen genom att se till att arbetarna får en större del av kakan.
Är det rimligt att tjäna 690 000 i månaden om ingångslönen ligger på runt 19 000?
– (Skratt) Jag vill inte kommentera enskilda personers löner. Vi kan bara konstatera att löneklyftorna är för stora.
Lönesänkningarna var ett vallöfte av president Hollande.
– Förslaget har tagits emot bra, säger Michel Jerneval, Flammanmedarbetare och boende i Frankrike.
Kanske för att människor är trötta på de senaste årens ökande inkomstklyftor, samtidigt som den offentliga sektorn i många fall går på knäna, med stora skolklasser och nedskärningar inom sjukvården.
– Sarkozy gick in för att favorisera de rikaste rika.
Finansmarknadsminister Peter Norman kommenterar till Dagens Industri att någon sänkning av vd-lönerna inte är aktuell i Sverige.
Fotnot: Vattenfalls och Postnords pressavdelningar uppger till Flamman att man inte vill kommentera vd:ns lön.