Venezuela och Colombia återupprättade den 9 augusti fulla diplomatiska förbindelser. De hade tidigare brutits av president Chávez efter att Uribe anklagat Venezuela för att upplåta sitt territorium för Farc-gerillan.
– För vår värdighet bryter Venezuela alla sina förbindelser med Colombias regering, sa Chávez den 23 juli på en presskonferens. Bredvid honom stod Diego Maradona och ömsom applåderade Chávez och ömsom, i likhet med journalisterna framför paret, ställde frågor till Venezuelas president. Det var efter att Chávez hade uttalat förhoppningar om bättre förbindelser med Juan Manuel Santos, Colombias nye president sedan den 7 augusti, som Maradona på det typiskt melankoliska argentinska sättet att uttrycka sig tittade upp på den mycket längre Chávez och frågade; – Men är inte Santos bara en fortsättning av Uribe? Frågan blev en hård tackling som nästan fällde Chávez’ sinnesro. Men han fann sig och svarade: – Oye chico, hörrudu grabben! Den där frågan är delikat.
”Google-bevis”
På ett extrainkallat möte hos OAS, de Amerikanska Staternas Organisation, påstod Uribes OAS-ambassadör Luis Alfonso Hoyos att Venezuela upplåter ett gränsområde för Farc-gerillan. Bevisen hade tagits av Googles sökmotor ”Earth” för att lokalisera gerillan. Uribe krävde en internationell oberoende kommission och fick omedelbart stöd av State Departements språkrör J. P. Crowley. – Vi stöder vad Colombia föreslog igår, att skapa en internationell kommission som besöker och undersöker de identifierade gerillalägren. Men venezuelansk militär hade redan inspekterat området enligt koordinaterna och konstaterat, som flera gånger tidigare vid liknande anklagelser att det enda som fanns var djungel, floder och träd. Uribes utspel sågs av de flesta som en öppen provokation och avledningsmanöver för egna inrikesproblem.
Utrikespolitiskt stickspår
Uribe var och är enormt ansatt av skandalen med den hemliga politiska polisen DAS, direkt underställd presidenten. Denna har under flera år har förföljt, spionerat och avlyssnat journalister (bland annat undertecknad) och ledamöter av den Högsta Domstolen. I dag sitter 30 höga officerare inom Uribes kontraspionage bakom galler, fängslade på order av Högsta Domstolen. För varje förhör dras Uribe allt mer in som den verklige Gudfadern för denna olagliga spionorganisations operationer. Den andra skandalen handlar om massgraven i den lilla staden Macarena som innehåller 2 000 kroppar, offer, enligt bondebefolkningen i området, för arméns krig mot civilbefolkningen som anklagas att tjäna Farc-gerillan. Tack vare en brittisk parlamentsdelegation som besökte området i juli kunde Latinamerikas största massgrav med internationell draghjälp uppdagas. I västerländska medier har dock massgraven i Macarena knappt fått en notis. Det är denna bakgrund man ska ha för att bättre förstå Uribes anklagelser om Farc-baser i Venezuela. Dagen för Santos’ installation på presidentposten, uttalande denne att han skulle arbeta för ett slut på våldet, kriget, och att ”dörren till fredsdialogen är inte stängd med nyckel”. Farc-gerillans ledare Alfonso Canos hade via en video dagarna innan riktat en direkt uppmaning till Santos om att ”samtala”, utan några som helst villkor. Både Santos’ som Canos uttalande förkastades av den högerextrema sektorn där Uribe och en stor del av den militära hierarkin är grupperad i men hälsades välkommen hos breda samhällsgrupper i Colombia. Chávez strategi gick ut på följande: Om inte Santos, som tidigare öppet har uttalat en nästan blind fiendskap mot Chávez, förändrar Colombias aggressiva attityd mot Venezuela kommer Colombias exportörer, både inom industri, jordbruk, boskap som den lätta industrin att fortsätta registrera gigantiska förluster. Venezuela är Colombias tredje största exportmarknad efter USA och Europa. Enbart bilindustrin har förlorat 5 000 arbetstillfällen. Enligt den antichavistiska dagstidningen El Universal har exporten från Colombia till Venezuela minskat med 72,8 procent det senaste året.
Dramatisk exportsvacka
Första kvartalet 2009 exporterade Colombia handelsvaror till Venezuela för 1397 miljoner dollar. Motsvarande siffror för första kvartalet 2010 är 380 miljoner dollar. Bakom den dramatiska reduceringen av både export som bilaterala förbindelser återfinns Uribes godkännande tidigare i år om att upplåta sju militärbaser till USA:s Södra Militärkommando. USA kan också använda varenda flygplats, hamn eller annan militär eller civil installation för sina väpnade styrkor i händelse av en krigssituation. Men Chávez kastade dagarna innan Santos’ presidentinstallation ut en signal om att situationen skulle kunna förändras: – Hoppas att vi efter den 7 augusti kan genomföra ett möte på utrikesministernivå för att samtala över våra förbindelser. Och mötet hölls två dagar efter presidentinstallationen i den karibiska staden Santa Marta. ”Under fyra timmar löste Santos och Chávez den mest allvarliga bilaterala krisen de senaste åren”, rubricerade El Tiempo mötet. Colombias industriförbund och en rad företagsledare välkomnade mötet och avtalet som slöts medan Uribe surt sammanfattade mötet med att ”Chávez är feg”.
Förstärkta förbindelser, eller?
Överenskommelsen mellan de bägge statscheferna innebär bildandet av fem arbetsgrupper som ska normalisera handel, ekonomiskt utbyte, sociala och sysselsättningsåtgärder i gränsområdet (200 mil), gemensamma satsningar på utbyggnad av infrastruktur samt skapandet av en säkerhetskommission. Chávez’ taktik hade lyckats. Åtminstone temporärt. Han utnyttjade motsättningarna mellan den mäktiga industri- och jordbruksexporterande sektorn och den militaristiska delen av den colombianska oligarkin. Frågan är om Santos har en seriös och verklig vilja att förstärka freden i stället för att ge sig in på militära äventyr? Eller om han tillåts av USA och den extrema högern i Colombia att föra en självständig politik och förstärka de historiska förbindelserna mellan två broderfolk? Historien ger dessvärre ett dystert besked.
Vem finns där för oss när allt fler har allt mindre, och samhällets skyddsnät urholkas? Kan vi – eller måste vi – hjälpa varandra? Anarkist eller kristen, ”vänsterbliven” eller ”högerförförd” – i nödens rum är det mat, kläder, värme och gemenskap som räknas.
– Det finns skam i att visa sig behövande, i att inte få det att gå ihop. Man vill så gärna, in i det sista, försöka klara sig själv.
Jag slår mig ned mittemot Helen Lidman och bredvid en maffig basfiol, innanför de tunga träportarna till Templet. Kyrkan på Östermalmsgatan 69, mitt i ”Övfres” finkvarter, är Frälsningsarméns äldsta lokal i Stockholm, som sedan 1887 erbjudit ”soppa, tvål och frälsning”.
– Då var det här stans absolut fattigaste område, jag har hört det beskrivas som favela-artat.
I januari för två år sedan fick Helen Lidman anställning här, som ansvarig för det sociala arbetet. Hösten innan kom hon hit för att få äta sig mätt.
– Jag hade det själv tufft ekonomiskt, och tog emot både själsligt och materiellt stöd härifrån. Det var en stor lättnad att kunna lösa de där sista månaderna innan jag började jobba här, men att be om hjälp satt långt inne. Efter det väcktes en längtan hos mig att göra något tillbaka, inte ur skuld utan tacksamhet.
Varken Helen Lidmans hälsa,företag eller privatliv gick ihop mot slutet av 2022. Hon fick stöd från Försäkringskassan och barnbidrag, men ingen a-kassa. Hjälp från Socialtjänsten sökte hon knappt, då hon visste att hon troligen inte skulle få någon.
– Jag kan inte säga något annat än att det var Guds kall för mig att komma hit.
2023 serverade Frälsningsarmén 146 658 mål mat på cirka 70 orter runt om i landet, och gav 88 532 människor en plats att sova på någon av organisationens boenden. Man är samtidigt ett kristet evangeliskt trossamfund, som anser att ”Guds tanke med sexualiteten är att den utlevs kärleksfullt och ömsesidigt mellan man och kvinna inom äktenskapet” och att ”allt användande av alkohol utgör ett allvarligt hot mot samhällets välbefinnande”. Inte alla anställda tror på Jesus, men ”ofta på något”, enligt Helen Lidman.
SCB beräknar att en halv miljon svenskar, eller sex procent av befolkningen, i dag lever i fattigdom. Andelen är fortfarande näst lägst i EU – efter Slovenien – men har ökat med två procentenheter bara de senaste två åren. Den svenska klyftan mellan inrikes och utrikes födda är däremot Europas allra största: invandrare är i snitt hela fem gånger fattigare.
Vid årsskiftet gjorde även Frälsningsarmén en undersökning, som visar att drygt var tredje svensk är orolig över sin privatekonomi. Bland småbarnsföräldrar känner hela 70 procent pengaångest.
– Vi träffar jättemånga ensamstående mammor i nöd, inte bara med behov utan verklig nöd. De får inte ihop vardagen oavsett om de studerar, jobbar extra eller går på sjukpenning. Ofta hjälper vi med mat, eller SL-biljett så de kan ta sig till sina jobb.
Åtta dagar in på årets fattigaste månad höjdes priserna i Stockholms lokaltrafik än en gång. En månadsbiljett kostade redan strax över tusenlappen, nu 1 060 kronor.
Bara att komma hit och ha ett forum för att prata om det hjälpte mycket.
– Att vilja ha hjälp är ett grundkriterium, vi kan inte bara komma in och fixa biffen för att någon ska fortsätta som innan. Det finns de med omättliga behov vi inte kan tillmötesgå, livssituationer vi inte kan rädda. Ofta behövs någon förändrad inställning till sin livsföring och ekonomi.
Förutom mat, kläder och skydd håller Frälsningsarmén gratiskurser i att få ordning på sin privatekonomi. Helen Lidman återkommer till ”det personliga ansvaret” som en viktig del i att förbättra sin situation. Samtidigt lever hon nu med en ständig vetskap om hur nära botten kan vara – och hur snabb vägen dit är.
– Det har överlag blivit så mycket sårbarare 2022 och framåt, med inflation, hyreshöjningar och skenande mat- och elpriser. Med en sjukskrivning kan allt väldigt snabbt hamna på den yttersta marginalen, och hamnar man efter i det läget är man otroligt sårbar.
Många av dem som Helen Lidman möter hade behövt hjälp som Frälsningsarmén inte kan erbjuda – boendestöd, skuldsanering, långsiktiga insatser från samhället. Att hjälpa människor genom byråkratiska labyrinter är också en stor del av arbetet, berättar hon.
– Det är så många nu som blir hängande i luften, får avslag på försörjningsstöd och med egna krafter måste söka nytt eller överklaga. Att behöva driva på alla de processer som krävs när man redan är i en pressad livssituation kan ta allt man har. Det är inte rimligt.
”Hej. Har du fått mat?” Nej, jag är journalist, hör jag mig själv säga till personalen. Okej, då är det Leif jag ska prata med.
Jag slår mig ned vid ett kafébord, omgiven av gubbar. Utrikespolitiska diskussioner puttrar varma över en Financial Times-artikel: Trumps anspråk på Grönland, dess eventuella självständighet. Om det hela trots allt kokar ned till kinesiska intressen. Leif Nordbergs något yngre, yvigare samtalspartner höjer rösten när vi reser oss för att gå iväg.
– Det är ju ändå till slut USA som styr världsekonomin, när allt ligger konsoliderat under IMF!
76-åringen skrockar åt vännen.
– Det här är dem jag brukar umgås allra mest med, vi pratar mycket politik. Han kallar mig för vänsterbliven, och jag kallar honom för högerförförd. Det är precis vad de är, vet du – trasproletariat, som gillar högerpolitik.
Leif Nordberg har en bakgrund som elektriker, och en som missbrukare, men ”det enda giftet [han] brukar numera är te”. Första gången han dök upp på välgörenhetsorganisationen Ny gemenskaps gård i Västberga industriområde var för ett drygt decennium sedan, och de senaste åren har det varit nästan dagligen. Organisationen är religiöst och politiskt obunden, och erbjuder mat, kläder, mötesplatser och natthärbärgen åt Stockholms minst 6 600 behövande och bostadslösa. Drygt 1 200 lever i akut hemlöshet.
– Många kommer bara för umgänget, i stället för att sitta hemma ensamma. Vissa ansikten hänger kvar, de flesta kommer någon gång och försvinner sedan. Det är öppet för alla, hit kommer ukrainare, missbrukare, romer och fattigpensionärer.
Han listar vad han gjort tillsammans med andra på gården genom åren: målat tavlor, tagit emot donerade kläder och lagat dem i husets syverkstad, haft samtalsgrupper och besökt museum. Vid det här laget har han själv också blivit volontär.
– Jag kör skåpbil varje onsdag, runt till grossister, mataffärer och bagerier för att hämta mat som inte går att sälja. Vi tillreder den här varje dag till lunch. 15 kronor, 20 med musikunderhållning på söndagar. Leif Nordberg frågar om jag sett den senaste opinionsmätningen, där Sverigedemokraterna återigen gått om Moderaterna.
– Landet vårt har blivit helt fucked up, jag minns vilket paradis det var på 60-talet. Inga skjutningar, inga våldtäkter eller bedrägerier av gamla. Helt förstört har det blivit, finito. Det är långa köer i vården, folk får inga lägenheter och bor hos mamma och pappa. Att säga att det är invandringen var en sån elefant i rummet förut, då var man rasist. Men det inser till och med kommunisterna nu. Hälsa Nooshi det. Fyfan.
Även om analysen inte låter typiskt ”vänsterbliven” säger han att han själv är ”så röd att han nästan är svart”.
Jag tycker uttrycket ‘utsatt’ är fruktansvärt, egentligen. Utsatt för vad? När är man insatt?
– Lösningen är att vi inte ska ha pengar i samhället längre. Det är långt bort, men så länge vi har det gör folk vad fan som helst för dem. Vi ska ha ett icke-monetärt samhälle, med fullständigt automatiserad produktion i en planekonomi. Kapitalisterna vill hänga med i konkurrensen, men vilka ska handla alla varor om det inte finns några arbetare som tjänar pengar?
När Leifs familj flyttade till Sverige var han åtta år. Han är född finlandssvensk i Finland, och minns känslan av att vara fast mellan två språk.
– I Finland skulle man tala finska och äta finskt bröd, och när man kom hit fick man höra att man var en finnjävel. Jag försökte förklara att det var en dialekt och ingen brytning, men det var ingen som förstod.
Ny gemenskap beskriver sin målgrupp som ”utsatta, hemlösa eller ensamma”. Man gör det tydligt att dessa ”inte är egenskaper hos en individ”, utan ”situationer och tillstånd som alla kan hamna i”. Leif är inte längre bara målgrupp, utan en del av verksamheten. Men det är tydligt att det inte är hans ordval.
– Jag tycker uttrycket ”utsatt” är fruktansvärt, egentligen. Utsatt för vad? När är man insatt? Det finns så mycket floskler. Är alla så fattiga i ”utsatta områden”, eller vill de jävlarna bara ha bidrag och inte jobba?
– ”Freeshop”?
– Ta vad du behöver, och lämna det du inte behöver. Men helst inte kläder, vi har redan för mycket.
Jonas Cham, 32, ger mig en rundtur genom Solidarias färgstarka punkbunker i Sundbyberg. En pelare i plastig natursten och lite för många eluttag skvallrar om källarlokalens historia som akvariebutik.
Solidaria beskriver sig som ett autonomt socialt center – ett ”säkert, varmt och levande utrymme” för att ”ge folk underifrån en kontext att organisera sig utanför statliga och kapitalistiska strukturer”, och vill undvika ”välgörare-beroende-förhållanden”. Innanför bibliotekshörnan och klädbytes-rummet finns en hel mindre cykelverkstad.
Oscar Westerlund, 27, minns hur de förut ofta sågs på Espresso House i Sundbybergs centrum.
– Det var inte idealt. Man kan inte sitta hur länge som helst, och måste spendera massa pengar för att vara där. Det blir en sådan nyckel att ha sådana här platser, där vi kan arrangera filmvisningar, laga och äta mat tillsammans, reparera grejer.
Sociologen Ray Oldenburg har talat om vikten av ett tredje rum – ett gemensamt utrymme bortom både hemmet och arbetet. På omslaget till hans bok The great good place från 1989, där begreppet myntades, radas exempel upp på platser som ”tar dig genom dagen” – kaféer, sociala center, skönhetssalonger, butiker, pubar.
Offentliga oaser, i synnerhet de som inte kostar skjortan, var på väg att bli en exklusiv bristvara redan då. Ray Oldenburg menade att de tredje rummens avtagande eroderade civilsamhället, med splittrade, ensammare och deppigare människor som resultat. I vår kommer boken i nyutgåva, omskriven till mer än 80 procent av Oldenburgs ”långvariga samarbetspartner” författaren och aktivisten Karen Christensen. På listan har bibliotek och ”taquerias” (mexikanska matstånd) lagts till, men de tredje utrymmena sägs fortfarande ha svaren på vår tids stora utmaningar: klimatförändringar, ensamhet, politisk polarisering.
– Vi märker att vi måste arrangera något slags händelse vid en viss tid för att folk ska komma hit, men sedan får det bli lite som det blir. Oftast trevligt, säger Jonas Cham.
De är båda medlemmar i det bostadspolitiska nätverket Ort till ort, främst verksamma längs den blå T-banelinjens ytterförorter. Under pandemin drev man kampanjen ”Flagga gult” för mer stöd till hyresgäster, en anspelning på med vilken färg man varnar för smitta ombord på ett skepp.
Grunden med ömsesidig hjälp är solidariteten vi skapar tillsammans. Du hjälper mig, jag hjälper dig.
– Någonstans efter det kände vi att vi hade kört fast lite i hur vi var organiserade. Vi försökte hitta folk med olika problem, definiera och jobba med deras problem åt dem. När problemet upphörde upplevde folk ofta inte att de hade någon större anledning att fortsätta vara involverade med oss, förklarar Jonas Cham.
– Vi skulle bli bättre på att artikulera de problem och behov vi själva har, så att det inte blir den här ”välgörenhetsmentaliteten”, uppdelningen i de som har problem och de som hjälper. Det tog lång tid för mig.
Oscar pluggar, och Jonas jobbar på lager. Jonas tvekar inför frågan om han någonsin varit fattig, men är rätt säker på att han aldrig kallat sig det.
– Jag har haft obekväma perioder, där det varit riktigt svårt att få pengarna att gå ihop. Det finns nog en ingrodd stolthet i att inte säga det, speciellt när det alltid löst sig i slutändan.
I Frälsningsarméns undersökning uppger 71 procent att de skulle ta hjälp av släkt och familj i ”ekonomisk knipa.” 19 procent kan tänka sig vända sig till vänner och bekanta, snäppet färre till kommun och socialtjänst. Bara två procent kan tänka sig ta hjälp av kyrkor eller andra hjälporganisationer – lika många som är beredda att lösa situationen med ett sms-lån.
– Grunden med ömsesidig hjälp är solidariteten vi skapar tillsammans. Du hjälper mig, jag hjälper dig. Problembilden blir gemensam, säger Oscar Westerlund.
Definitionen av ömsesidig hjälp, mutual aid på engelska, är inte mycket svårare än så. När den ryska filosofen och tidiga anarkisten Peter Kropotkin skriver Ömsesidig hjälp: En faktor i evolutionen är året 1903, och han vill argumentera för att det varken är kärlek eller konkurrens enligt ”den starkastes överlevnad” som driver evolutionen framåt, utan faktumet att alla vinner på pragmatiskt samarbete.
I 2020 års pandemitöcken letar sig begreppet på kort tid in i allmänhetens ordförråd världen över. Svenska solidaritetsnätverk som Granne till granne, Preppa tillsammans och ett myller av coronahjälp-grupper på Facebook knyter samman orter och bostadsområden i tider då många inte kan eller vågar ta sig ut från sina hem, fler förlorar jobb och inkomst för varje dag som går, och de tredje rum som finns tvingas hålla stängt.
I samtalen Jonas Cham hittills haft med Ömsesidig hjälp-gruppen har en känsla utkristalliserat sig allra tydligast: alienering.
– Jag får ingen kontakt med grannarna, känner få i grannskapet sedan jag flyttade, och folk säger knappt hej till varann i hissen. Bara att komma hit och ha ett forum för att prata om det hjälpte mycket.
I höstas påbörjade nätverket en undersökning i Tensta där Jonas bor, där man knackar dörr för att fråga vad boende tycker om området och sina lägenheter. Jonas Cham hade redan synen på grannorganisering som ett verktyg för att lösa olika problem, men inte riktigt på isolering grannar emellan som ett problem i sig.
– Jag har aldrig gått runt i mitt område förut och faktiskt undersökt hur mitt intresse ser ut där jag bor. Jag har gjort det för andra, men aldrig för mig själv, eller själv bett om hjälpen. Nu har gruppen mitt välmående som intresse, och jag känner detsamma för de andra i gruppen. Om något är mitt problem är det också Oscars problem. Det är liksom kärnan i att vara organiserad.
Solidarias väggar dryper av politik, på fanor, klistermärken och utskrivna A4-ark. Kapitalistisk ordbok: Frihet – tjäna de rika. Jämlikhet – alla får tjäna de rika. Lycka – att gilla hur du tjänar de rika. Misslyckande – ditt livsverk var inte användbart för de rika. Har du inte råd med SL? frågar ett annat papper. Det är ok att planka! Var bara försiktig.
Bland väggord och slagord finns längre guider till mer direkt handling. Under rubriken ”How to crack a space” finns instruktioner från en holländsk aktivistgrupp för hur man rekognoserar en fastighet, letar efter larm och övervakning, kontaktar jurister som kan besittningslagen, och vilka verktyg som behövs för att barrikadera in sig (borr, skruvar, brandsläckare, teleskopstötta). En pedagogisk Ikeamanual för husockupation.
– Vi är och vill vara en del av en bredare vänster, inte någon vag politisk grupp. Jag är här för att lösa problem tillsammans, men också för att jag tror att vårt system är väldigt sjukt, och att det behöver ageras mot kollektivt, konstaterar Oscar Westerlund.
– Förhoppningsvis existerar den där enande klasskraften som överskrider allt annat, men på villkoret att vi bygger en stark rörelse folk vill vara med i snarare än att vi ska gå på äggskal runt någon annan, säger Jonas Cham, och ler lite.
– Färgen i väggarna börjar liksom inte flagna för att någon från fel land flyttar dit.
De fortsätter prata vid köksbänken. Jonas ”känner sig som en foliehatt” när han funderar på hur den alienation han upplevt egentligen skapas.
– Korttidskontrakt blir allt vanligare, på ett-två år kan det bli svårt att få någon koppling till området och lära känna grannar. Även om de delar dina mest grundläggande behov.
Jag är här för att lösa problem tillsammans, men också för att jag tror att vårt system är väldigt sjukt, och att det behöver ageras mot kollektivt.
– Det är verkligen absurt i Stockholm, alla mina vänner bor över halva stan. Det blir så mycket enklare att motstå att hyresvärden fuckar med en om man känner sina grannar, instämmer Oscar.
Jonas berättar om en av de första undersöknings-utflykterna, där han förväntade sig att folks känsla av otrygghet skulle grunda sig i kriminalitet. Men det som oroade flest låg närmare de känslor han själv arbetat med: att inte känna sina grannar, eller veta vem som springer i trappan. Främlingskap.
– Jag har också internaliserat den retoriken, att ”det är gängen”. Men när jag går runt i Tensta är det som gör mig otrygg ”knarkskrämman”, som gör Tensta Centrum oanvändbart från tio på kvällen till sex på morgonen. Eller att Polisen kör sina bilar fort på de smala gångbroarna.
Den globala extremhögern är på uppgång, efter Donald Trumps seger i USA. Nu bildas nya nätverk, från radikaliserade ungdomar till pengastinna projekt för rashygienens återkomst. Emot dem står ett par unga, svenska granskare.
– Jag blev besatt, säger My Vingren över en kopp svart kaffe på Gunnarssons konditori på Götgatan i Stockholm.
– Jag funkar så generellt. När det är något jag inte förstår så sätter jag gasen i botten och har svårt att släppa det.
Hon har huvudrollen i regissören Simon Kloses Hacking hate, som i somras vann pris för bästa dokumentär på den prestigefyllda filmfestivalen Tribeca i USA. I Sverige hade filmen premiär den 17 januari. På affischen löses My Vingrens ansikte upp i ett pixlat kaos.
Dokumentären följer hennes långvariga infiltration av en högerextrem chatt på samtalsappen Telegram. Bakom gruppen står en mystisk amerikan, bosatt i Norge, med aliaset Strength 38.
– Han presenterade sig som en radikal nationalsocialist i de här grupperna, berättar hon.
Ledaren visar sig senare vara i 30-årsåldern. De övriga medlemmarna i Telegramkanalen beskriver My Vingren som ”väldigt unga”, vissa i åldern 15–16. Och sammanhanget de deltog i överraskade henne.
Jag gjorde det dels för att ta mig in och tjuvlyssna på extrema miljöer, men också för att undersöka hur de agerade uppsökande.
– De var inte bara aktiva på nätet, utan arrangerade flera träffar i Norge och Sverige där de tränade och festade. Jag hade inte sett det tidigare utanför de etablerade högerextrema grupperna.
Själv halkade hon in i kanalen på ett digitalt bananskal. Eller snarare hennes karaktärer: en tränings- och historieintresserad man som kallade sig ”Mjölner” och hans ”trad-fru” med en fäbless för barnuppfostran och handarbete.
– Jag gjorde det dels för att ta mig in och tjuvlyssna på extrema miljöer, men också för att undersöka hur de agerade uppsökande. Kunde jag bli inbjuden till något utan att egentligen göra något aktivt för att bli det?
Båda hade konton på Instagram som följde de stora högerextrema influerarna. My Vingren poängterar att de aldrig själva lade upp nazistiskt eller rasistiskt innehåll, utan höll sig till intressen som uppskattas i de miljöerna. Men trots att ”Mjölner” mest postar inlägg om självhushållning och husrenoveringar bjuds han in till en gruppchatt på Instagram.
– Det är kanske 30 konton, som alla skriver halvrasistiska grejer och delar länkar. Jag tror att det var ett test för att se om man blir upprörd och väljer att gå ur, eller om man stannar kvar.
Det blev början på en jakt på Strength 38:s verkliga identitet. Hon har spårat mannen från barndomens USA, via tiden som nazistisk influerare, till en karriär som internationell rekryterare för ryska Wagnergruppen.
Varför mannen startade en nazistisk Telegramkanal för svenska ungdomar kan hon inte säga säkert, även om hon beskriver det som en ”påverkansoperation”. Men rent konkret har hon full koll på vad han ägnade sig åt:
– Han får in personer i gruppen och gör dem positivt inställda till våld, får dem att träna på våld, och uppmanar folk att begå terrorattentat på egen hand.
My Vingren (bilden) är inte den enda svenska journalist som tagit sig in i högerextrema kretsar under de senaste åren. Under våren 2024 publicerade Kalla fakta en prisbelönt granskning, där de under flera månaders tid hade en reporter på insidan av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.
Reportaget kunde visa att det fanns en tät relation mellan partiets öppna och dolda kommunikation, under ledning av kommunikationschefen Joakim Wallerstein. En senare granskning av tidningen Expo (15/5) visade att partiet spred allt från vit makt-budskap till glorifieringar av Unabombarens manifest.
Daniel Andersson tackar nej till att ställa upp på en intervju om att infiltrera högerextrema miljöer, med hänvisning till att Kalla faktas granskning ”inte handlar om politik och ideologi utan om dold opinionsbildning”.
En som tagit sig in på insidan av USA:s ytterhöger är Patrik Hermansson. Under Trumps framgångsrika valkampanj 2016 wallraffade han inifrån den framväxande alternativhögern i USA, med täta band till Sverige.
– Man blir avtrubbad, säger han om tiden på insidan av extremhögern.
– Man börjar inte hålla med dem, man blir mer och mer arg på dem. Men samtidigt börjar saker man reagerade på innan att flyga över huvudet. Få saker gör en chockad.
Efter vit makt-marschen i Charlottesville 2017, då en nynazist mördade en motdemonstrant genom att köra in i en folkmassa med bil, hamnade rörelsen på nedgång.
– Jag trodde det skulle vara ännu större och ännu värre, berättar Patrik Hermansson.
– Jag deltog i olika chattgrupper kring det. De menade att det skulle dra 10 000, och det blev mycket mindre. Efteråt var de besvikna på sig själva, på grund av att inte så många kom som man hoppats på.
Även han själv bidrog till att luften gick ur rörelsen.
– Det var pinsamt att jag var där, och de lade ned. Samtidigt var det för många den sociala grejen som var attraktionen. När den biten försvann så hittade man det på andra ställen.
De driver rasbiologi som en elitistisk startup.
Men enligt Patrik Hermansson dog inte rörelsen – snarare bytte den skepnad. I en ny granskning har han assisterat en kollega, Harry Shukman, som infiltrerat högerkretsar.
Under två års tid arbetade de med att nysta upp ett nätverk med kopplingar till både it-miljardärer och personer inom nativitetsrörelsen, som kombinerar ett fokus på ökat barnafödande med rasideologiska föreställningar.
– Det är väldigt extrema idéer som har slagit rot i toppen av samhället, och man vågar vara mer explicit i att uttrycka det. I dag kan du få in mycket pengar och organisera dig på ett nytt sätt. Det finns företag, pengar, legala strukturer och anställningar.
– De driver rasbiologi som en elitistisk startup.
Under den senaste infiltrationen var han en av mycket få personer som kollegan Harry kunde prata med om sitt arbete.
– Man måste hela tiden tänka på säkerheten och hans mentala hälsa. Rent strategiskt måste man coacha någon att bli bra på att vara högerextremist.
Under hans egen infiltration var det bara två personer som kände till vad han arbetade med: hans närmaste chef och hans partner.
– Det blev ganska mycket, periodvis. Stressen över att bli upptäckt påverkar en hela tiden.
My Vingren berättar att hon inte påverkades nämnvärt av tiden i chattkanalerna.
– Jag är ganska bra på att gå in i ett rum och tänka att ”nu är det ett jobb”. Det är som att jag har en knapp jag trycker på. Och när jag slutar jobbet så trycker jag tillbaka och blir mig själv igen.
Det var en infiltration som var särskilt jobbig, men den befinner sig utanför filmens värld.
– I januari 2024 råkade jag komma med i en grupp där några svenska 13-åringar planerade våldsamma aktioner. Det var jobbigare eftersom det var en fara som låg väldigt nära i tid.
– Jag hade kollat på högerextremt material på Tiktok och blev inbjuden till Discord innan jag hamnade i den gruppen.
Där tvingades hon, i samråd med tidskriften Expo, till sist själv att ingripa. När ungdomarna bestämde sig för att utföra ett våldsdåd i södra Stockholm varnade hon Polisen för vad som höll på att hända, samtidigt som hon i chatten försökte få gärningspersonerna att stanna kvar på torget i Liljeholmen.
– De kunde hitta vilka det var genom att kolla på chatten vi haft, berättar hon för Flamman.
– Det är min mest aktiva wallraff. Det var väldigt dramatiskt.
Under 18 månader av krig har internet möjliggjort arbete både i krigets Gaza och på den allt mer våldsamma Västbanken. Men för att få uppkoppling krävs uppfinningsrikedom.
Aahed Zarouks internet är snabbt som fan. Han är 35 år, UX-designer (user experience) och mjukvarutvecklare med utbildning från UCLA i Kalifornien och bor i Gaza stad.
– Det kanske inte är helt lagligt, säger han med ett leende.
Tillsammans med en vän lagar Aahed trasiga kablar när de slitits sönder av israeliska bomber. Upprepade gånger har de sett till att hela stadsdelen har internet. Före kriget hade alla sin egen uppkoppling. Nu använder 2 000 personer den som Aahed har ordnat.
Internet är helt avgörande för säkerheten på en plats som Gaza, där döden varit ständigt närvarande sedan den 7 oktober 2023.
– Genom Telegram- och Whatsapp-grupper delar människor information om militära order eller var bomber har fallit.
Men internet möjliggör också jobb och därmed försörjning. Gaza har en ung och högutbildad befolkning med framtiden för sig. Trots att Israel begränsat områdets uppkoppling till ett 2G-nät arbetar många inom techsektorn eller på olika sätt med webbutveckling och design. Kompetensen är hög och hungern att bygga upp landet är stor.
Vi pratar på Zoom en snöig dag i januari just efter trettonhelgen. I min skärm är Aahed inramad av ett stort, ljust fönster och en rad gröna krukväxter. Hans hår är mörkt med en grå våg i luggen och han är klädd i en rutig polotröja i benvitt och salviagrönt. Han är påfallande tjusig.
Utanför fönstret ligger grannhuset i ruiner. Nej, inte ruiner. Det ligger i damm och aska. Bara två dagar tidigare bombades det till smulor. Smällen skadade solcellerna på Aaheds hus men han har redan reparerat dem och är tillbaka online.
– Jag vill berätta om motståndskraft och uthållighet.
Han använder det engelska ordet resilience som betyder ungefär kraft att komma tillbaka efter en skada, systemets möjlighet att återskapa sig självt i nya förutsättningar. Jag får känslan av att han förkroppsligar begreppet.
Aahed (bilden) och hans familj har evakuerat säkert tio gånger vid det här laget.
– Inget område är säkert men vi gör vad vi kan för att inte bli dödade.
Han har inte bara sig själv att tänka på. Han har tre bröder, alla med psykiska funktionsnedsättningar, som han tar hand om.
Han berättar att det bor människor i kvarteret igen efter att nästan alla försvunnit under våren och sommaren. Området ligger nära den så kallade Netzarimkorridoren.
– IDF går in i ett område och förstör allt. När de lämnat kvarteret kommer vi tillbaka och bygger upp allt igen. De kommer, vi försvinner. De försvinner, vi kommer tillbaka. Detta är cykeln vi lever i.
Internet är helt avgörande för säkerheten på en plats som Gaza, där döden varit ständigt närvarande sedan den 7 oktober 2023.
Under krigets första dagar befann sig Aahed i södra Gaza. Huset han bodde i med sin familj bombades av IDF. Det var också den gången grannhuset som var den egentliga måltavlan. Tre kusiner dog och en bror skadades svårt av en sten i bakhuvudet. Aahed blev också skadad men överlevde. I flera månader kunde han inte röra sin vänstra sida alls och han hade fruktansvärda smärtor i tänderna.
Då var det fortfarande möjligt att röra sig mellan södra och norra Gaza och familjen tog sig tillbaka till norr. Det blir tyst en sekund. Aahed släpper ifrån sig det slags leende som tillsammans med ögonens flyktiga rörelse åt sidan rymmer en avgrund av minnen, vålnader för stora för att berätta om.
Internet möjliggör distansarbete också i andra delar av Palestina där det har blivit för farligt att röra sig mellan städerna.
I en liten stad utanför Tulkarem på norra Västbanken sitter Sara i sitt föräldrahem. Hon är kommunikatör och projektkoordinator. För Sara är internetuppkopplingen avgörande för att hon ska kunna försörja sig. Hon ringer mig på Whatsapp.
Det är onsdag förmiddag när vi pratar. I vanliga fall hade hon varit på kontoret i Ramallah i dag men hon åker inte längre dit. Inte heller till Nablus, trots att det bara är 20 minuter bort. Vägarna är helt enkelt för farliga. Under det senaste året har den israeliska militärens närvaro på Västbanken, kombinerat med bosättarnas mobilisering, spårat ur.
– Före kriget såg man dem på gatan men nu beter de sig på ett sätt som är svårt att föreställa sig om man inte är här. Människor som vanligtvis rörde sig på gatorna har helt enkelt slutat. Det är för farligt.
Chattgrupper på Telegram och Whatsapp är också avgörande för att hon ska våga förflytta sig. Och när hon väl gör det sker det aldrig längre med egen bil. Tidigare var det en vedertagen sanning på Västbanken att egen bil var säkrare än kollektivtrafiken, eftersom de chaufförer som kör de gula minibussarna kors och tvärs mellan de palestinska städerna gärna trycker gasen i botten.
Inget område är säkert men vi gör vad vi kan för att inte bli dödade.
Nu utgör de i stället ett säkerhetsnät – särskilt förarnas interna kommunikation.
– De har egna chattar och vet var militären är och om gränsövergången är öppen eller stängd.
Sara arbetar med berättande åt organisationer och företag. Hon vill gestalta de mänskliga dimensionerna i det palestinska livet och konkret påverka i omvärlden. Flera av hennes vänner arbetar också på distans om de har möjlighet som ett resultat av den förvärrade situationen på Västbanken.
– Men det beror såklart på vilket slags jobb man har. Jag kan göra det nu, men alla kan inte det.
Tekniksektorn är kanske inte det första som dyker upp när Palestinas ekonomi kommer på tal. Men före kriget fanns flera hundra uppstartsbolag på Västbanken och i Gaza, och trots utmaningar var sektorn lovande. I Gaza fanns sedan en tid tillbaka projektet Gaza Sky Geeks, ett slags inkubator och accelerator för unga teknikbolag som finansierades av bland andra Google.
Israels högteknologiska sektor är en historia för sig. Sedan 1990-talet har den firats både som ekonomisk motor, nationellt etos och den gyllene vägen mot israeliskt-palestinskt samarbete. Högutbildade palestinier på Västbanken och i Gaza jobbade i israeliska uppstartsbolag och från statligt håll satsades pengar på palestinska grupper i Israel (som alltid kallas arabiska israeler i dessa sammanhang). Också kvinnor och ultraortodoxa judar fick öronmärkta medel för att utbilda sig och etablera sig inom den högteknologiska sektorn.
Men allt detta var före kriget.
Investerarna har dragit sig ur sektorn både i Israel och i Gaza.
Det urskillningslösa dödandet i Gaza har inte bara lett till att flera centrala gestalter mist sitt liv utan också till att infrastruktur förstörts. Redan före det senaste kriget har de som kunnat lämna Gaza ofta valt att göra det för att skapa förutsättningar för liv på annan plats.
De kritiska röster som redan innan hade anklagat sektorn för att normalisera ockupationen och företagen för att utnyttja den billiga palestinska arbetskraften har knappast tystnat.
Det finns ett intimt band mellan den högteknologiska sektorn och den israeliska militären, IDF. Vapenföretaget Elbit har en egen inkubator för uppstartsbolag och flera av branschens kändaste profiler har fått sin basutbildning under tiden som soldat.
Det urskillningslösa dödandet i Gaza har inte bara lett till att flera centrala gestalter mist sitt liv utan också till att infrastruktur förstörts.
På sin egen hemsida lyfter IDF själva fram grundaren av den i Israel omåttligt populära navigationsappen Waze, Uri Levine, som ett exempel på hur kopplingen kan se ut, i en artikel från 2013 med rubriken ”Start-up soldiers” – uppstartssoldater. Titeln är en blinkning till den bästsäljande boken Start-up nation från 2009, där idén om Israel som världens främsta ”uppstartsnation” lanserades.
En delförklaring till Israels fokus på högteknologi är att man har velat underlätta för människor att flytta från städerna till ”periferierna”, alltså de mer avlägsna landsändarna – vilket inte har skett. Sektorn är fortsatt koncentrerad till det attraktiva kustområdet runt Tel Aviv.
I detta sammanhang hörs ibland det lätt cyniska begreppet Silicon Wadi, där wadi kommer från det arabiska ordet för dalgång. Lätt cyniskt, därför att ett syfte med att sprida tech-folket till periferierna är att dessa områden av staten uppfattas som ”för arabiska”. I Negev och Galliléen finns helt enkelt fler arabiska städer och byar kvar, och detta ses inte som något positivt.
Tillbaka till Gaza stad. Här, liksom överallt, är internet helt avgörande för techfolk. De som inte har internet hemma söker sig till områden där internet finns och samlas på gatan för att jobba. Det är livsfarligt. Också de som samlas i tillfälliga hubbar som satts upp på olika platser är utsatta för stor fara. Det räcker att en efterlyst person kommer dit för att hela platsen ska förvandlas till en måltavla.
Aahed säger att han är lyckligt lottad som har möjlighet att arbeta hemma. Sedan en tid tillbaka får han dessutom riktiga uppdrag igen. Och han tror på framtiden. När kriget är slut ska unga människor bygga upp landet igen. Ett helt nytt land.
Han är stolt över sitt bidrag till Gazas techvärld. Han fungerar som mentor och vägledare åt unga yrkesverksamma och nyutexaminerade människor, för att rusta nästa generation med färdigheter för att lyckas internationellt.
Han talar med framtidstro och en orubblig tilltro till Gazabornas kompetens och uthållighet
– Det är bara kriget som måste ta slut. Sedan bygger vi upp landet igen.
Paulina Sokolow: Vad är det för fel på excellens nu helt plötsligt?
Jag är i grunden för en snabbfotad personalomsättning på attraktiva kulturposter. Alltför många gånger har jag sett intendenter och chefer bli lata och förlora nyfikenheten på samtidens rörelser och klamra sig fast vid trender som en gång gjort dem intressanta och heta.
Men när det i helgen kom ut att Athena Farrokhzad och Ida Lindes förordnande på en av Sveriges största litteraturscener inte förlängs efter bara två år, undrar jag om det ändå inte gått för långt åt andra hållet.
I vanliga fall inom offentlig sektor brukar tjänster förlängas automatiskt såvida det inte skett dramatiska personalhaverier eller ekonomisk förskingring. Det som skaver är Athenas höga profil i Palestina-frågan, som diskuterades på kultursidorna för ett år sedan. Men oavsett vad man tycker om lämpligheten i att förena en offentlig roll med aktivism, så är det kvaliteten som måste avgöra.
I just det här fallet handlar det om en sällsynt framgångsrik programläggning där varje författarsamtal med världsnamn sålts ut till sista stolen till en rockkonsertjublande publik. Jag har själv besökt evenemangen och upplevt ett ovanligt varierat sällskap, en gång med ett gäng gymnasister från Tensta som deltog i en bokcirkel om Frantz Fanon, på fritiden.
Ordet jag kommer att tänka på när det gäller duon Farrokhzad-Linde är succé. Att de inte får fortsatt förtroende framstår som självskadebeteende av Kulturhuset. Gillar inte cheferna när det går bra?
I väntan på kulturkanon kan man roa sig med att se sig omkring efter den eftersökta excellensen i samtiden. Men om något som uppfyller alla kriterier på spjutspets och popularitet läggs ned, så undrar i alla fall jag om våra tjänstemän känner igen stor konst när den serveras framför näsan.
Bara under valkampanjen 2024 har Hans och Barbara Bergström, paret bakom skolkoncernen IES, donerat över två miljoner till den amerikanska högern – trots att Hans Bergström kallat kampanjen ”usel”, och Donald Trump en ”dömd brottsling”
1,77 miljoner svenska kronor. Så mycket har Hans Bergström, grundare av Internationella engelska skolan (IES) donerat till republikanska kandidater i USA – enbart under de två åren inför valrörelsen 2024. Hans hustru Barbara Bergström, som även är medgrundare till skolkoncernen, har donerat motsvarande 365 000 kronor till högerpartiet under samma period.
Sammanlagt rör det sig om mer än två miljoner kronor under 2023 och 2024, visar öppen data från det amerikanska registret över donatorer.
Särskilt mycket har paret skänkt sedan Donald Trumps övertagande av partiet 2016
Bernie Moreno, en stark allierad till Donald Trump och nytillträdd senator för Ohio, är en av de tre kandidater som enligt registret tagit emot störst summor från paret under de senaste två åren. Moreno har bland annat anslutit sig till Trumps påståenden om att valet 2020 ”stals” av demokraterna.
Bland de andra finns abortmotståndaren Dan Crenshaw och Roger Wicker – en av de 22 republikaner som redan 2017 begärde att USA skulle lämna Parisavtalet. Tidigare under 2020-talet har paret även stöttat Trumpvänliga kandidater som David Perdue.
De allra största gåvorna från paret Bergström går dock inte till individer, utan till den politiska kommittén NRSC, som syftar till att säkra en republikansk majoritet i den amerikanska senaten.
Samtidigt har Hans och Barbara Bergström även donerat till moderata och Trumpkritiska republikaner som Peter Meijer, som var en av de tio republikanska kongressledamöter som röstade för att väcka åtal mot presidenten efter stormningen av Capitolium.
Våren 2024 gick en mindre donation också till kommittén The Great Task, grundad av republikanen Liz Cheney som senare valde att stötta Demokraterna i presidentvalet.
I ett mejl till Flamman beskriver sig Hans Bergström som en ”Nikki Haley/Liz Cheney typ av republikan”, som ”aldrig kunnat rösta på Donald Trump”. Han berättar även att han röstade på Kamala Harris i höstens presidentval:
”[D]et senare för att få ett slut på epoken Trump och förhoppningsvis bidra till att det Republikanska partiet – grundat av Abraham Lincoln – skulle kunna återgå till en mer moderat och sansad kurs”.
I mejlet skriver Hans Bergström att hans donationer ”har inriktats på att i primärvalen främja kandidater som visat en självständig hållning mot Trump”.
Paret Bergström bor i USA sedan 2003. I dag är de bosatta i staden Boca Raton i Florida, som ligger fyra mil söder om Donald Trumps residens Mar-a-Lago, och är känd för sina förstklassiga golfbanor och eleganta bostadsområden.
Paret har även tidigare uppmärksammats för sitt stöd till högerpolitik. 2023 kunde Expo avslöja att paret skänkt över tvåhundra tusen kronor till tidskriften DSM, som spridit konspirationistiskt och antisemitiskt innehåll, däribland ifrågasättande av antalet offer för Förintelsen.
Strax efter Trumps valseger i november 2024 skrev Hans Bergström en debattartikel för Timbro, där han beskrev Trump som en ”dömd brottsling”, ”skrävlande egomaniac” och ”bluffmakare”. Han menade att man vunnit trots en ”usel” valkampanj, med förklaringen att åren med president Biden lett till ännu större missnöje.
Den Bidenpolitik som Hans Bergström specifikt beskyller är dock ”den öppna gränsen mot Mexiko, som skapat känslan av anarki och hot mot säkerheten”, ”biologiska pojkar i flickidrott” och att Demokraternas egna ”galenpannor” ropat ”from the river to the sea”. Texten avslutas med en förhoppning om att mycket av det Trump utlovat under sin kampanj bara ska ha varit ”bombasmer”.
Paret Bergström grundade Internationella engelska skolan 1993. I dag äger de fortfarande en betydande del av verksamheten via stiftelsen Hans and Barbara Bergstrom Foundation, med säte i Boca Raton. Stiftelsen har ett marknadsvärde på drygt 551 miljoner svenska kronor.
Internationella engelska skolan omsätter 3,7 miljarder årligen, varav den överlägset största delen kommer från svenska staten i form av skolpeng. 2023 rapporterade SVT att en halv miljard kronor skickats till skolkoncernens största ägarbolag Paradigm Capital.
Totalt har Hans Bergström donerat drygt 7,6 miljoner kronor till politiska ändamål sedan januari 2006, då han lämnade en första gåva om 200 dollar till Republikanernas senatskommitté. Barbara Bergström har skänkt drygt 700 000 kronor till republikanska kandidater och kommittéer. I bådas fall är det uteslutande Republikanerna som tagit emot gåvorna.
Särskilt mycket har paret skänkt sedan Donald Trumps övertagande av partiet 2016. I synnerhet har donationerna ökat under 2020-talet – där de redan skänkt mer pengar än under hela det föregående decenniet.
Artikeln har uppdaterats med mejlsvar från Hans Bergström.
Danska Global aktion fick sin lokal brandbombad förra veckan. Motivet misstänks vara organisationens arbete mot Marockos ockupation av Västsahara – något som lett till hot även för svenska engagerade. ”Jävla skurkland!”, säger Ciczie Weidby (V), som nyligen besökte området.
Flamman rapporterade tidigare om måndagens brandattentat mot den danska solidaritetsorganisationen Global aktions lokaler i Köpenhamn, där Marocko-nationalistiska budskap som ”Sahara belongs to Morocco” sprejades på gatan utanför.
Dansk polis utreder fortfarande dådet, men i ljuset av klottret har organisationen redan gått ut och kopplat det till sitt engagemang för det av Marocko ockuperade Västsahara, och stöd till separatistgruppen Polisario. Ockupationen har pågått sedan 1975, och fördömts av bland andra Human Rights Watch, som menar att myndigheterna begränsar mänskliga rättigheter och trakasserar och fängslar regimkritiker.
Även svenska organisationer som är aktiva i frågan har haft en hotbild mot sig, berättar Jan Strömdahl, tidigare V-politiker och svenska Västsaharakommitténs förra ordförande.
Han skriver till Flamman att både han och hans dotter dödshotades 2013 av ”några marockaner med anknytning till ambassaden” på grund av sitt engagemang i frågan, kopplat till att han hjälpt en papperslös Västsaharaflykting i Sverige att ge ut en Marockokritisk bok.
Så fort man skriver eller säger något om det här dyker någon sorts pro-marockansk ”trollnärvaro” upp, både på internet och fysiskt.
I en polisanmälan om olaga hot citeras meddelanden från tre olika okända telefonnummer, med innehåll som ”Yes ni måste likvideras om ni fortssätter [sic] att hjälpa terroristmaffiagruppen polisario”, ”vi kommer att hitta honom och skicka honom i en svart säck till Marocko” och ”du och din familj ska bort”. Utredningen lades dock ned, då polisen inte kunnat spåra numren.
En torsdagseftermiddag 2016 spränger någon Jan Strömdahls brevlåda på Långholmen i Stockholm. En granne som ”känt doften av krut” hör av sig, och händelsen anmäls till polisen, men misstankarna om att motivet är hans långvariga stöd för Västsahara går aldrig att bekräfta.
Även därefter har trakasserierna fortsatt, enligt Strömdahl. Så sent som i december 2024 ska en släkting till den papperslösa flyktingen ha blivit hotad i Marocko.
Föreningens nuvarandeordförande Josefine Malm (bilden) vill inte spekulera vidare i de incidenter som Jan Strömdahl nämner. Även hon är dock van att få mothugg, ofta i stor skala.
– Det går inte att säga om det står för privatpersoner eller något mer organiserat, men så fort man skriver eller säger något om det här dyker någon sorts pro-marockansk ”trollnärvaro” upp, både på internet och fysiskt, berättar hon för Flamman.
– När vi har haft riksdagsevenemang har det också kommit utklädda pro-marockaner som har börjat skrika, kasta flygblad och blivit utburna av Säpo. Sådana saker händer.
Hon känner Global aktions ordförande Morten Nielsen och flera andra engagerade, och har sett bilder på den utbrunna lokalen i Köpenhamn.
– Det är superotäckt, grovt. Hade någon befunnit sig där hade det varit fara för liv, men det är också så mycket som förstörts. De har funnits i många år, och säkert haft sina arkiv där. Vi hoppas på polisutredningen, och att få veta om enskilda eller något större ligger bakom.
Josefine Malm menar att EU-beslutet i oktober om att förbjuda avtal mellan EU och Marocko från att inkludera Västsahara har satt frågan på tapeten igen. Högtidlighållandet av ett viktigt årtal spelar också in.
– Det är 50 år av ockupation i år, något organisationer i hela Norden kommer att uppmärksamma. Det pratas mycket Västsahara just nu, och det är klart man tänker att det kan hänga ihop med det här attentatet. Det har eskalerat. Men som svensk organisation har vi också Sverige i ryggen, vi har stuckit ut hakan i den här frågan i väldigt många år.
Riksdagsledamoten Ciczie Weidby (V) (bilden) besökte Västsahara bara härom veckan, tillsammans med partikollegan Tony Haddou. Anledningen till besöket var Solidarity summit, en konferens som anordnas i ett av Västsaharas flyktingläger.
På plats var också klimataktivisten Greta Thunberg, som enligt Josefine Malm tagit emot en ”enorm” kritik i sina kommentarsfält. Organisatörerna var två svenska aktivister, som cyklat jorden runt för att höja medvetenheten om frågan.
– Som alltid när man åker till Västsahara bodde vi hos familjer, som öppnar upp och erbjuder sina hem. Man får verkligen ta del av hur livet i lägren är, med långvarig fattigdom och beroende av hjälporganisationer, säger hon, och fyller i:
– Men det är aldrig farligt på samma sätt som det kan vara för västsaharier som bor i de ockuperade områdena. Där är det sjuk repression och övervakning, människor bara försvinner hela tiden.
Hennes engagemang i frågan sträcker sig över flera decennier. I hennes fall har det snarare gett upphov till frågetecken än fara.
– Jag har suttit i riksdagens Västsaharanätverk i flera år, och aldrig upplevt att mitt engagemang lett till något negativt eller hotfullt. Den vanligaste kommentaren är snarare ”jaha, var ligger det?”, från folk som tänkte resa på semester till Marocko och inte hade någon aning.
Ciczie Weidby hoppas att fler nu ska få upp ögonen för Västsahara.
– Många politiskt engagerade i min ålder känner nog till frågan, men också som en som ofta flyger under radarn. Det är frustrerande att känna att nästan ingen ser förtrycket de utsätts för, Marocko kan bara fortsätta fiska och plocka ut naturtillgångar bäst de vill. Jävla skurkland!
Flamman har sökt Marockos svenska och danska ambassad.
Världens rikaste man gör en nazistisk honnör inför USA:s samlade elit. Kampen om demokratin är här – och den som inte har ett ord att säga om ohämmad kapitalism gör bäst i att stanna hemma.
”Det här var ingen vanlig seger”, förklarade Elon Musk i sitt korta tal under Donald Trumps installation. ”Det var ett vägskäl för den mänskliga civilisationen.”
Sedan gör världens rikaste man en nazisthälsning för att tacka väljarna. Två gånger, så att vi inte ska tvivla på vad vi ser. Det har länge varit uppenbart var han står – men nu kan ingen längre förneka det. Det var förstås också syftet. För lika mycket som gesten var en ideologisk manifestation vill han visa sin makt. Att han kan göra vad som helst utan konsekvenser. Jag hoppas att han har fel.
Frågan är vad vi andra gör med informationen.
Att kritisera en fascisthonnör är ett enkelt moraliskt Turingtest. Den som slätar över vad Elon Musk har gjort står på tyranniets sida över demokratin. Därför ska det bli intressant att se hur hans svenska hejarklack agerar nu.
Bara en dag innan talet suckade Timbro-skribenten Erik W. Larsson att Elon Musk tråkigt nog inte kommer att kunna sparka tillräckligt många lata postarbetare på grund av facken. Den liberala ledarskribenten Sofia Nerbrand har hävdat att ”[m]ycket få individer har någonsin haft en sådan positiv inverkan på människors liv”, och att ”Trump och Musk är värda att lyssna på.” Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Adam Cwejman har å sin sida slagit fast: ”Eliten ogillar Musk för att de ogillar yttrandefrihet”.
Inte ens att Elon Musk länge har varit världens främsta spridare av antisemitism har avskräckt medlöparna. Frågan är vad de säger nu när armen till slut sträcktes ut i luften. Ligger de lågt, i väntan på rätt tidpunkt att driva samma politik i Sverige, eller möts vi av uppriktig ånger? Jag har mina farhågor.
På en punkt måste jag ge Elon Musk rätt. Visst står vi vid ett vägskäl för den mänskliga civilisationen.
Men en viktigare fråga är om människor med ett mer välutvecklat demokratiskt impulssystem också är beredda att börja prata om den svällande elefanten i rummet – oligarkernas ofantliga rikedomar. I publiken stod fler malliga mångmiljardärer som Mark Zuckerberg och Jeff Bezos, som likt den övriga teknikoligarkin alla har kysst ringen genom att donera motsvarande 11 miljoner kronor till presidentens uppstartsfond. I går (20/1) kunde Dagens Nyheter avslöja att Daniel Ek inte velat vara sämre, utan även han lagt en hemlig donation.
Samtidigt har Donald Trump anslutit sig till deras plutokratklubb genom att lansera kryptovalutan $Trump som omedelbart rusade till ett värde på 110 miljarder kronor.
Det var länge sedan världen såg en sådan koncentration av makt. De här männen avskyr inte bara folkstyret, de vill även krossa facken, välfärdsstaten och klimatkampen. De vill störta några av de bästa frihetsskapande innovationer som historien har sett, och i varje enskild fråga står de på samma sida som eliten.
Vi kan förstås inte påverka det som händer i USA, däremot vad som händer här.
Sverige ligger ivärldstoppen vad gäller miljardärer per capita, fem av åtta partier är beredda att kringgå lagen för att ta emot hemliga donationer, och trots ett kompakt folkligt motstånd mot vinster i välfärden får de rovgiriga koncernerna finnas kvar oavsett regering – medan Kunskapsskolans grundare Peje Emilsson skryter om att han ”skickar sms då och då [till statsminister Ulf Kristersson] och säger när jag tycker att han varit duktig”.
Samma utveckling sker alltså inför våra ögon, även om vi ligger några år bakom. Den som nu inte talar klarspråk om kapitalismen, har inte heller något vettigt att säga om demokratin.
Och på en punkt måste jag ge Elon Musk rätt. Visst står vi vid ett vägskäl för den mänskliga civilisationen.
Catherine Christer Hennix (1948–2023) blandade matematik med drone och asiatisk musiktradition. Nu arrangerar konsthallen Mint en minneskonsert. Flamman pratar med den konstnärliga ledaren Emily Fahlén.
Hur kommer det sig att Hennix fick jobba med alla de stora namnen som La Monte Young?
– Hennix var en pionjär inom dronemusik och var tidig med att göra datorgenerad musik, hon sökte sig till likasinnade utövare under hela sin livstid, La Monte Young var en av dem.
Hon fick en soloutställning på Stedelijk-museet i Amsterdam, men aldrig i Sverige. Varför?
– Min uppfattning är att den experimentella musikscenen i Sverige har varit bättre på att följa hennes arbete än konstvärlden. När jag fick möjlighet att uppleva hennes musik live våren 2023 på Editions i Stockholm, var det hennes första konsert i Sverige på 50 år. Det var ett av mitt livs största konstupplevelser.
Hur skulle du beskriva hennes musik?
– Kontemplativ, intensiv, spirituell och komplex, ibland med väldigt hög volym.
Hur förhåller sig hennes matematiska intresse till musiken?
– Hennix undervisade i många år i matematik på amerikanska universitet och ägnade sig framför allt åt intuitiv matematik och logik. Hon var intresserad av oändligheten som uttryck och form.
Den 26 januari presenterar Mint på ABF-huset i Stockholm (där Hennix inledde sin bana), tillsammans med Blank Forms och Vassa Tassar, en heldags minneskonsert.
Socialismen handlar inte om att ständigt ropa det mest revolutionära, utan om praktiskt arbete för att flytta makten till folket.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Budskapet i Mikkel Bolts krönika 18 december är omisskännligt: Enhetslistan har nu äntligen sålt ut. Om det någonsin fanns något att sälja? Samma Bolt dödförklarade vänstern redan för sju år sedan med orden: ”Enhetslistan, men också hela vänstern, måste bort. Den fungerar i dag bara som ett hinder för en revolutionär position.”
Några år senare framförde Bolt (lyckligtvis misslyckade) uppmaningar att avstå från att rösta i folketinget. Enligt Bolt måste syndafallet tydligen dateras till den tid då vänstern kämpade för allmän rösträtt och därmed gav vika inför den borgerliga demokratins tristess och anpassning.
På så sätt ansluter sig Bolt till en lång tradition, särskilt närvarande i akademiska kretsar, där den sanna vänstern periodvis dödförklaras. Oftast i en stil som inte lämnar några tvivel om att dödsdomens författare sitter på den korrekta och renläriga tron. Inte olikt studenten Skodsborg i Hans Scherfigs satiriska roman Idealister, som generöst ställer sitt eget överskattade intellekt till förfogande för att vägleda de egensinniga massorna. Men givetvis helst utan att behöva delta i den trista praktiska klasskampen.
Men rykten om den systemkritiska vänsterflygelns död är överdrivna även denna gång. Åtminstone när det kommer till Enhetslistan.
I sin krönika tar Mikkel Bolt till en rad osanna påståenden för att slänga smuts på vår kista. Bolt hävdar att vi i Enhetslistan har övergett antirasismen, internationalismen och solidariteten med världens förtryckta. Just när Bolts ord trycktes stod vår talesperson i medborgarfrågor Peder Hvelplund i spetsen för kritiken mot högern och socialdemokraterna i den nationella rättighetskommittén. Samtidigt engagerade vår unga samarbetsorganisation, Rödgrön ungdom, hundratals unga på utbildningsinstitutioner och bostadsområden över hela landet i en kampanj mot de strikta reglerna för medborgarskap.
Rosa Lund har som mångårig migrationspolitisk talesperson fått stå ut med hotelser och smutskastning som få andra politiker i landet på grund av Enhetslistans entydiga antirasism. Internationell solidaritet är också, som alltid, central för oss. I motsats till Bolts påståenden har partiets avdelningar och aktivister över hela landet från Ålborg till Esbjerg över Sorø till Bornholm varit drivande i demonstrationer och protester mot det smutsiga kriget från dag ett efter Israels attack mot Gaza.
I Folketinget hann det inte gå en vecka innan vi genom förfrågningar, samråd, resolutioner eller ministerfrågor försökte pressa regeringen att avsluta sina eftergifter till Netanyahus terrorregim. Men den här sortens prosaiska aktiviteter inom och utanför Christiansborg stör inte estetikprofessorns eteriska analyser.
Bolt har också fel i sitt huvudpåstående att vi i Enhetslistan har gett upp våra ambitioner om socialismen och accepterat kapitalismen som historiens slut. Enhetslistan är nu som alltid ett antikapitalistiskt parti. Utvecklingen i omvärlden bekräftar oss – inte minst vid denna tidpunkt – att kapitalismen är fullständigt oförmögen att lösa de kriser vi som mänsklighet står inför. Oavsett om vi pratar om exploderande ojämlikhet, klimatförändringar eller de oligarkiska tendenser som alltmer utmanar själva folkstyret.
Detta beror på två av kapitalismens inneboende egenskaper.
För det första att rikedom och därmed också politisk makt och inflytande ständigt strömmar uppåt mot en mäktig elit. För det andra att det är strävan efter avkastning på investeringar som styr ekonomins inriktning snarare än demokratiska beslut.
Dessa egenskaper kan motverkas genom politiska reformer uppifrån och folklig organisation underifrån. Men de kommer inte att försvinna så länge som kapitalismen är den organiserande principen.
Än så länge tror jag faktiskt att Bolt och Enhetslistan delar analys.
Men vad innebär det att vara antikapitalist? Det är här vattnet delar sig. När man läser Bolts krönika kan man få intrycket att förändringarna kommer om vi bara använder de mest revolutionära teorierna och parollerna.
Men för mig och Enhetslistan är antikapitalismen inte i första hand ett ord. För oss är antikapitalismen en praxis.
Det är praktisk handling som börjar med att fråga: Hur utövar kapitalismen som system och den ekonomiska eliten konkret sin makt i den rådande verkligheten? Och hur kan man utmana och motstå den maktutövningen? Både för att råda bot på de problem det orsakar för människor och natur här och nu, och för att flytta oss bortom kapitalismen.
Som ett marxistiskt parti uppfattar vi samhället som splittrat mellan en liten minoritet i toppen som äger det mesta – företag, banker, fastigheter, mark, patent och algoritmer – och de flesta av oss som lever på att sälja vår arbetskraft till den första gruppen.
Denna klassindelning innebär ständiga intressekonflikter: mellan löntagare och arbetsgivare, hyresgäster och fastighetsspekulanter, låntagare och banker, lokalsamhällen och förorenande företag, och jag skulle kunna fortsätta. Uppgiften för ett socialistiskt parti är att stå på samma sida som majoriteten av vanliga människor i dessa kamper. Det är antikapitalistisk praxis.
För mig och Enhetslistan är antikapitalismen inte i första hand ett ord. För oss är antikapitalismen en praxis.
För en månad sedan stod jag en frostig morgon utanför på Tagensvägen i Köpenhamn med en stor grupp fackföreningsmedlemmar – jag kände också igen några av dem som partikamrater. En blockad kallades mot en byggarbetsplats eftersom en underleverantör grovt underbetalt sina rumänska anställda och utsatt dem för livsfarlig asbest.
De fackliga aktivisterna stängde effektivt ned platsen genom att blockera alla ingångar så att byggandet inte kunde fortsätta. Kravet var tydligt: arbetet kunde återupptas när de utländska kollegorna hade säkrat en överenskommelse med danska löner och arbetsvillkor. Som jag tidigare ofta upplevt med sådana blockader tog det inte många timmar innan entreprenören – pressad av utsikten till utebliven vinst – hade upprättat ett avtal. Till spärrvakternas jubel, som sedan kunde åka tillbaka till sina egna byggarbetsplatser.
Den sortens maktkamp pågår hela tiden i ett kapitalistiskt samhälle. Mellan dem som äger, som ökar sin vinst genom att försämra löner och villkor, och vi som arbetar, som försöker säkra en rättvis del av det välstånd vi skapar, och skydda oss från maktmissbruk. När vi vanliga människor organiserar oss kan vi utmana den makt som arbetsgivare annars skulle ha över våra arbetsliv.
Segrar som den där morgonen på Tagensvägen ger oss också två viktiga påminnelser. Nämligen att utan dem som arbetar kan kapitalisterna inte tjäna en krona. Och det är inte minst kunskap som bär fröet till ett samhälle och en ekonomi där det inte är en reducerad elit i samhällets topp som äger och kontrollerar kapitalet och produktionsapparaten utan där ägandet – och därmed också inflytandet – finns utbrett bland de många.
Det är inte minst av den anledningen som vi på Enhetslistan prioriterar arbetet i fackföreningsrörelsen högt. När du går med i partiet blir du inte bara en del av en lokalavdelning, utan erbjuds även att gå in i nätverk med andra från den yrkesgrupp du arbetar i, för att kunna samordna och inspirera varandra i de professionella striderna – små som stora.
Men antikapitalistisk praxis kan ta andra former än industriell kamp – just för att motsättningarna under kapitalismen finns överallt. Som när aktivister i Enhetslistan står i spetsen för en lokal protest mot en ny grisfabrik som ska sprida gödselstank, grundvattenföroreningar och fjorddöd, bara för att en stor markägare ska kunna tjäna mer pengar. Eller som när vi deltar i hyresgäströrelsens kamp mot Blackstone och andra bostadsspekulanter som driver upp hyrorna för att säkerställa större avkastning till sina utländska ägare. Och inte minst i klimatstriden – vår tids mest avgörande konflikt – mellan den breda majoriteten som vill ha en planet som går att leva på också i framtiden, och eliten som tjänar på fortsatta utsläpp.
På så sätt deltar Enhetslistans aktivister över hela landet i praktisk antikapitalism. Folk har ofta ingen aning om att det är folk från Enhetslistan som deltar, eftersom vi sällan gör en stor grej av vår partitillhörighet. Det är resultaten som räknas.
Kritik mot kapitalismen är också till stor del – tvärtemot Bolts uppfattning – vår kompass i det parlamentariska arbetet i folketinget, kommuner, regioner, samt i EU-parlamentet. För trots att den parlamentariska makten i ett kapitalistiskt samhälle alltid kommer att hämmas av den ekonomiska elitens utomparlamentariska inflytande, är den långt ifrån betydelselös. Också genom lagstiftning kan vi utmana kapitalets makt och marknadskrafternas negativa konsekvenser.
När vi under förra valperioden garanterad gratis tandvård för unga, och nu jobbar för att helt ta bort bruksavgifterna för tandvård, så är det bra för att det motverkar ojämlikhet i hälsa. Men det är också antikapitalism i praktiken, för varje gång vi omvandlar viktiga grundläggande behov från råvaror till sociala rättigheter gör vi också människor mindre beroende av och sårbara för marknadskrafterna – och därmed mer fria.
När vi gör en överenskommelse om att 25 procent av nya bostäder i stadsutvecklingsområden ska vara billiga allmännyttiga bostäder löser vi inte bara ett akut bostadspolitiskt problem. Vi försvagar också marknadskrafternas dominans när det gäller prissättningen av våra bostäder och bostäder, till förmån för en demokratisk planering utifrån en syn på bostäder som en social rättighet snarare än en vara.
När vi arbetar för etablering av offentliga banker och försäkringsbolag är det inte bara för att ge medborgarna billiga ideella alternativ till Danske Bank med flera, utan också för att göra samhället mindre sårbart för finanskapitalet. Och när vi höjer a-kassan är det inte bara för att göra livet drägligare för arbetslösa, utan också för att vi vet att löntagare som är mindre rädda för att bli av med jobbet, i större utsträckning vågar säga upp sig och ställa krav på arbetsgivaren.
Så här jobbar vi.
Alltid med grinden i en tydlig analys av maktförhållandena i en kapitalistiskt dominerad ekonomi. Och alltid med det tydliga målet att förskjuta maktbalansen i vanliga människors riktning, på bekostnad av marknadskrafterna och den ekonomiska elitens makt. På så sätt går vi steg för steg mot ett mer socialistiskt och mindre kapitalistiskt samhälle. Det är antikapitalism i praktiken.
Är Enhetslistan ett revolutionärt parti? Jag antar att det beror på vad som ligger i ordet revolutionär. Om det är en föreställning om ett våldsamt maktskifte utan det demokratiska systemet, så är vi det absolut inte. I ett samhälle med lika och allmän rösträtt, organisationsfrihet och yttrandefrihet, är tanken både meningslös och felaktig.
Vi har heller absolut ingen sympati för rörelser ute i världen som använder riktad terror mot civila, även om Bolt tydligen anser att sådant är särskilt revolutionärt. Men om man med revolutionär menar att arbeta för socialistiska samhällsförändringar som i grunden kommer att förändra fördelningen av makt och privilegier, demokratisera ekonomin och förskjuta marknadskrafternas anarki till förmån för mer demokratisk beslutsfattande makt, då skulle jag stolt kalla Enhetslistan revolutionär.
För det är och kommer att vara vår ledstjärna och utgångspunkt: Att kapitalismen med dess ojämlikhet och underminering av våra naturliga grunder inte är slutet på historien. Att vi kan skapa ett samhälle som är bättre än det vi har i dag. Med fler allmänningar och större trygghet, mer varmhjärtat, hållbart och demokratiskt.
Jag har alltid haft svårt att förstå behovet bland många på vänsterkanten av att peka anklagande fingrar åt dem som står dem närmast för att de inte är riktiga vänstermänniskor, för att ha sålt slut eller gett upp kampen. Jag uppfattar det som dygdsignalering, som snarare än att handla om att bidra till förändring, syftar till att betona ens egen ideologiska renhet och överlägsenhet. Omvänt önskar jag Mikkel Bolt all lycka i sitt projekt.
Vem vet? Kanske blir det just hans forskning om de franska situationisterna eller hans många åtalsartiklar mot den aktiva vänsterflygeln som blir gnistan som tänder långtgående förändring. Själv tror jag dock att förändring varken kommer ur att ropa de mest radikala slagorden i ett mötesrum med likasinnade, eller av sträng kritik mot kamrater, utan från engagerande idéer om det samhälle vi kan skapa tillsammans.
Jag tror att social förändring sker när det är möjligt att föra samman människor som upptäckt sina gemensamma intressen i en praktisk kamp för frihet och rättigheter. Genom praktik. Det är därför jag är politiskt aktiv, och därför tror jag att – kanske mer än någonsin – det finns ett behov av ett praktikinriktat socialistiskt och antikapitalistiskt parti som Enhetslistan i Danmark.
Artikeln först publicerad i danska dagstidningen Politiken den 3 januari. Översättning av Leonidas Aretakis.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Under höstens Socialistiskt Forum i Stockholm upprepades den igen: myten om den präktiga vänstern. Den här gången var det Anna Björklund, inbjuden av Flamman till ett panelsamtal om konservatismens återkomst, som återgav vad som blivit en befäst sanning.
Vi känner alla igen de stora dragen. Björklunds självutnämnda livsstilskonservativism härstammade, menade hon, ur en revolt mot de vänner och vänsterbekanta hon tidigare hade umgåtts med. Där skulle alla handlingar och varje begär dekonstrueras och kritiseras. Snarare än att bejaka glädjen i sitt enda liv förväntades individen att skuldtyngt älta sina privilegier.
Att göra upp med vänstern (eller, mer strikt, det gamla kompisgänget) innebar därmed för Björklund att förkasta dess pekpinnar. Eftersom man inte kan ändra på den man är finns det heller ingen anledning att skämmas för att man är vit, cis eller medelklass.
Idén om den präktiga vänstern dominerar i dag kulturen såväl som politiken, vare sig det rör sig om internethögern som förfasar sig över godhetssignalering eller Vänsterpartiet som självföraktande påpekar att ingen bör skämmas för att de äter kött och flyger charter. Här framställs vänsterns samtida svaghet som orsakat av en politisk kultur av ängslighet och moralism. Igenkänningshumorn är stor i både höger- och vänstersammanhang när helst det ska raljeras.
Vänstern framstår endast som präktig för de som aldrig bemödat sig att ta del i arbetet.
Men den präktiga vänstern är myt. Det är en myt som uppstått bland de som tror att åsikter på egen hand utgör politik och som jagsvagt hänger upp sig på tidigare begär att ingå i gemenskaper de nu förkastar. För anklagelser om präktighet kommer sällan från de med egna erfarenheter i vänsterns organisationer. Det är i stället en talepunkt som främst lever i tidningarnas opinionsjournalistik.
På så sätt speglar myten om den präktiga vänstern det politiska subjektets atomisering under nyliberalismen. Här handlar politik inte längre om en gräsrotsrörelse för samhällsförändring, utan ett paket åsikter vars syfte är att särskilja sig själv gentemot den andre.
När politiken reduceras till att tycka rätta och fel så blir andras präktighet ett särskilt provocerande hot mot den egna självbilden. Men det har lite med faktisk vänsterpolitik att göra, den som pågår varje dag på arbetsplatser, i bostadsområden eller i demokratiska församlingar. I sådan organisering är snarare ödmjukhet en grundförutsättning.
Vi finner därför sällan präktighet hos de som drar det tunga organisatoriska lasset inom vänstern. De präglas istället av en öppenhet gentemot svåra strategiska frågor och individers ofta motsägelsefulla åsikter, om än grundvärderingar som överlever bortom dagliga opinionssvängningar. Den vänstern framstår endast som präktig för de som aldrig bemödat sig att ta del i arbetet.
Under Flammans samtal definierade Anna Björklund konservativism som att vara illojal mot sin samtid. Det kanske är på det här vi ändå ska lyssna, för det är dags att avfärda samtidsberättelsen om vänsterns präktighet för var den faktiskt är: en myt hopkokad av de som saknar kontakt med vänsterns dagliga rörelsepolitik.