Personliga brev, telefonsamtal och dialog med aktivister. Så försöker Säpo skapa lugn inför Sveriges ordförandeskap i EU.
– Jag blev orolig, jag visste inte vad jag skulle tänka, säger en medlem i Syndikalistiska ungdomsförbundet (SUF), som blivit kontaktad, till Göteborgs-Posten (GP).
Säpo själva menar att man arbetar i förebyggande syfte, bland annat för att undvika händelser som liknar de upplopp som skedde i Göteborg vid EU-toppmötet sommaren 2001. Då skickade man ut liknande brev efter demonstrationerna.
Dialogpolisen kritisk
– I första hand handlar det om att få till en tidig dialog. Det här är individer som vi vet eller tror har ett intresse av att engagera sig i samband med EU-halvåret. Vi vill ge dem en möjlighet att göra det på ett bra sätt, säger P-O Hellqvist vid Säpo till GP.
Kritiken mot Säpos metoder kommer inte enbart från aktivister.
– Breven har gjort folk oroliga och arga, det måste väl Säpo vara medvetna om, att en sådan här sak bara upplevs som en provokation. Folk känner sig förföljda, säger Gerd Pettersson, aktiv i det föräldranätverk som skapades efter kravallerna 2001, till GP.
Initiativet har även fått kritik från polishåll.
– Vi vill alla att det ska gå lugnt till under ministermötena och att alla ska få sin åsikt framförd på ett demokratiskt sätt. Men det är med fingertoppskänsla man ska agera och det här blev inte bra, säger Fredrik Dahlgren vid dialogpolisen i Göteborg till GP.
Hittills är bara en demonstration planerad under det svenska ordförandeskapet i EU. Den kommer att hållas i september i samband med ministermöten i Göteborg.