De senaste veckorna har Israels tillbagadragande av trupper och bosättare från Gaza varit på tapeten i internationell massmedia. Nabil Saadeh, PLO-aktivist på Ramallah i Västbanken, anser att de tagna stegen är långt ifrån tillräckliga och manar till fortsatt tryck från den internationella opinionen.
9 000 judiska bosättare har hittills dragits tillbaka, de flesta från Gaza och några från Västbanken. I internationell media har ett drama spelats upp, där jude ställts mot jude. Från ett palestinskt perspektiv handlar det snarare om att en liten del av de områden som ockuperades 1967 avlastas från israelisk militär och bosättare.
– Det finns många som säger att detta bara skapat ett till ytan större fängelse och jag kan förstå dem, säger Nabil Saadeh som menar att det hela snarare än ett ”tillbakadragande” handlar om en reorganisering av trupper.
– Det handlar inte om någon suveränitet eftersom vi inte får kontrollen över Gazas gränser, säger han.
Men det finns positiva aspekter. Gaza är inte längre avskuret i olika delar och de rörliga vägspärrarna försvinner. Det blir en viss avlastning av trycket från israeliska militärer och bosättare på befolkningen.
– Detta är också första gången Israel, förvisso icke-officiellt, erkänner att bosättningarna är olagliga, säger Nabil Saadeh och tillägger att kanske, kanske kan det leda till att de betraktas så på Västbanken också.
– Vi ska inte glömma att hela Västbanken och Östra Jerusalem enligt FN:s resolution 242 är illegalt ockuperade, säger han och påminner om att israeliska regeringen aldrig tidigare brytt sig om internationell lag.
Oro på Västbanken
På Västbanken finns en oro att det hela kommer att börja och sluta med Gaza. Israels premiärminister Ariel Sharon har också gjort klart att vissa delar av Västbanken aldrig kommer att lämnas tillbaka till palestinierna. Redan på onsdagen i förra veckan avslöjades Israels planer på att bygga ut muren så att den innefattar Maale Adumim och därmed skär rakt genom palestinsk mark och skär av palestinierna i Östra Jerusalem från Västbanken. Den bosättningen med 30 000 invånare ska dessutom ökas med 3 500 nya hus. Medan greppet om Gaza släpps något, stärks det alltså betydligt runt Västbanken.
– Om det tagit så många år att genomföra ett tillbakadragande från ett område som inte ens är av särskilt stor religiös vikt för judendomen, hur länge ska det då inte dröja innan de områden som har det ges tillbaka? undrar han och lägger till att det nu finns en stor rädsla för att mer mark ska konfiskeras på Västbanken – bland annat har det talats om att bosättarna ska flyttas till Jordandalen.
– Nu gäller det att bygga stöd för Palestinas folk i det internationella samfundet, säger Nabil Saadeh.
– Om omvärlden reagerat på Israel så som den gjorde mot Apartheidregimen i Sydafrika skulle allt se annorlunda ut men tyvärr har Israel tillåtits att bryta mot internationell lag gång på gång, fortsätter han.
Han menar att nu gäller det för omvärlden att fortsätta sätta tryck på den israeliska regeringen. Det finns annars en stor risk att det internationella samfundet nöjer sig med detta lilla steg.
Litet steg
– Den palestinska ledningen är medveten om att detta bara är ett litet steg och vägen är lång. Det är bara 350 kvadratkilometer av cirka 6000 som är ockuperade, säger Nabil Saadeh.
Han menar att det nu gäller att arbeta internationellt för att hitta en lösning genom den så kallade Färdplanen för fred.
Men tror någon fortfarande på den?
– Vi har inget val, det är det enda initiativ som finns på bordet. Alla stora internationella spelare som Ryssland och EU har också godtagit planen, säger Nabil Saadeh.
– Det palestinska folket pendlar mellan hopp och kompromiss, och så har det alltid varit, säger han.