Redan i höst bröt statsmakten i Jemen i princip samman. I januari i år tog huthirebellerna från norra Jemen över makten i huvudstaden Sana’a. Efter en kraftsamling avancerade rebellerna i förra veckan snabbt mot Aden för att slutgiltigt ta över makten i landet. Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi flydde då från landet och krävde en utländsk intervention för att återetablera hans makt i landet.
Utländska stater började snabbt dra tillbaka sina medborgare ur Jemen, uppenbarligen i väntan på en sådan intervention. Den kom på torsdagen när Saudiarabien och ytterligare nio arabiska stater började flygbomba mål i hela Jemen.
De utländska attackerna beskrivs som förödande och det rapporteras att många civila har dödats. En saudisk attack mot ett flyktingläger i nordvästra Jemen krävde enligt lokala medier upp till 100 dödsoffer.
Utländska makter
Den shiamuslimska huthimilisens frammarsch är bara det senaste kapitlet i Jemens blodiga nutidshistoria. Ofta var det utländska makter som var inblandade i de talrika inbördeskrig som utkämpades i Jemen under de senaste decennierna. Efter att britterna tvingades lämna södra Jemen år 1967 och Sydjemens kommunistiska regim avgick år 1990 är det framför allt Saudi-Arabien och USA som har bidragit till att landet är ett av världens 48 minst utvecklade länder. De båda länderna har pumpat mängder av vapen till Jemen. Jemen har dessutom i åratal varit kontinuerligt utsatt för dödliga drönarattacker i USA:s regi, och det var ingen slump att den största gruppen interner i USA:s ökända tortyrfängelse i Guantanamo var jemenitiska medborgare.
Protesterna mot vanstyret har ökat, inte minst sedan den arabiska våren år 2011, men det blev till slut en shiamuslimsk milis som avsatte presidenten. Om huthimilisens militära framgångar beror på stöd från Iran, vilket Arabförbundet hävdar, eller på andra faktorer är oklart. Tidningen Washington Post skriver i sammanhanget att USA har leverat vapen för nära tre miljarder kronor till Jemen sedan år 2007. Tidningen noterar att ingen vet vem det är som kontrollerar dessa i dagsläget. Många av dessa kan mycket väl ha hamnat i huthirebellernas händer.
Arabförbundet vill ha krig
Det långvariga kriget mot terrorismen har splittrat landet och har också använts av olika regeringar för egna syften. Jemens regering har sålunda kunnat föra krig mot just huthierna, som kämpar för större regionalt självstyre och inflytande i politiken, sex gånger under de senaste tio åren. Redan år 2009 intervenerade Saudiarabien och flygbombade mål i norra Jemen. Så skedde alltså igen i slutet av förra veckan. Motiveringen för detta är att de shiamuslimska huthierna anklagas för att samarbeta med Iran. På söndagen slöt därför Arabförbundet officiellt upp bakom Saudiarabien. Arabförbundets medlemsstater deltar i attacken mot Jemen och vill nu bygga en gemensam armé för att bekämpa ”det extremistiska hotet” på Arabiska halvön. Enligt förbundets generalsekreterare Nabil Al-Arabi ska ”aktionen” fortsätta tills rebellerna i Jemen kapitulerar och en insats av markstyrkor är möjlig.