När Statistiska centralbyråns undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) fyller 30 år kan man konstatera att mycket har gått framåt. Färre röker, trångboddheten har minskat, motionerandet har ökat och andelen med datorer i hemmet har ökat kraftigt. De äldre har generellt ökat sina inkomster och förbättrat sin hälsa. Men för de unga ser det tuffare ut jämfört med 1980. Och skälet är en betydligt sämre arbetsmarknad idag.
– Vi ser nu att de unga inte har samma välfärdsnivåer som unga hade i början av 1980-talet. Det gäller både hälsa, resor, boende och förvärvsarbete, säger Göran Nordström på SCB. En välfärdsindikator som man ofta talar om idag är besök hos tandläkaren.
– Tittar man på tandläkarbesök i åldersgrupper 25-34 går det nedåt hela tiden. 1980 gick 25-34-åriga kvinnor mer till tandläkaren än äldre personer. Nu är det tvärtom.
Dyrt är skälet
Göran Nordström anser inte att det kan bero på att unga har bättre tänder idag än 1980. Ser man till antalet personer som säger att de har problem med sina tänder verkar det helt enkelt osannolikt. Troligare är att äldre personer nu går till tandläkare även om de inte har problem, medan yngre inte ens går när de har problem. Och skälet är att det är för dyrt.
När det gäller äganderätt skiljer sig åldersgrupperna markant. Medan män och kvinnor i åldersgruppen 55-64 år alltmer bor i bostadsrätt: andelen har ökat från runt 50 till närmare 70 respektive närmare 60 procent, är det tvärtom för unga: män och kvinnor i åldern 25-34 har minskat sitt bostadsägande ned till 30 procent.
I botten ligger en allt snålare arbetsmarknad. Att fler unga studerar handlar också om att det är svårt att få jobb. För många är det inget förstahandsalternativ.
– Det är tunga år, när man skall in på arbetsmarknaden och bilda familj. Man kan säga att ungdomstiden förlängs uppåt i åldrarna, säger Göran Nordström.
Tillfällig svacka.
Det verkliga brottet i statistiken ligger i mitten av 1990-talet.
– Mitten på 1990-talet syns på alla kurvor: förvärvsarbete, inkomst, hälsa och så vidare. Alla indikatorer visar på försämringar. Sedan börjar det vända igen.
Har det börjat att återställas?
– Ja, det har börjat. Det ser ut som det var en tillfällig svacka.
Samtidigt finns vissa faktorer som inte alls blivit bättre, som tyder på att den nya ekonomin med hög arbetslöshet och tillfälliga anställningar gett ökade psykiska besvär.
Allt fler unga har till exempel sömnbesvär. I början av 1980-talet hade var tionde kvinna och 7-8 procent av männen sömnbesvär. Idag har nästa 30 procent av de unga kvinnorna och var femte ung man problem med sömnen.