En opinionsundersökning som Senito publicerade i slutet av mars det här året, visar att Sverigedemokraterna nu har 4,3 procent av rösterna. Kajsa Lindhof jobbar ideellt för den privata forskningsstiftelsen Expo, som kartlägger antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället.
– Sd är ett förhållandevis ungt parti med flera inre oroligheter med olika falanger, säger Kajsa Lindhof. Men lyckas partiet bara hålla ihop är sannolikheten stor att det kommer in i riksdagen nästa val.
Ökat medieutrymme
Eftersom Sverigedemokraterna har många kommunala mandat har partistödet inneburit vidgade ekonomiska resurser, detta tillsammans med ett ökat medieutrymme, ger dessutom partiet ett mer fördelaktigt utgångsläge än före valet. Kajsa Lindhof menar att de etablerade medierna under valrörelsen gett Sverigedemokraterna lite uppmärksamhet jämfört med andra partier utanför riksdagen. Ändå vet fler vilka Sverigedemokraterna är idag.
– På äkta gräsrotsnivå, sprider Sverigedemokraterna ordet om sig själva, Kajsa Lindhof.
Hon menar att fastän man kan se vissa mönster i väljarbasen finns ingen genomsnittlig Sverigedemokratisk väljare, utan det handlar om både om kvinnor och om män, unga som gamla.
– Bristen på jobb och integration är avgörande för det utbredda missnöjet, säger Per Schlingmann, partisekreterare för moderaterna. Det är socialdemokraternas politik som skapat det utanförskap som gjort att Sverigedemokraterna kunnat gå framåt.
Kajsa Lindhof menar att den största anledningen till varför folk sympatiserar med Sverigedemokraterna är deras flykting- och integrationspolitik. ”Vi säger det andra tänker på”, är deras flitigast använda uttryck.
Enkla svar på stora problem
– Sverigedemokraterna ger enkla svar på stora problem, säger Kajsa Lindhof. Många tycker att flyktingpolitiken är för generös och att vi tar in för mycket invandrare. Om man bara stramade åt inflyttningen skulle det finnas bostäder och jobb åt alla och de äldre skulle få det bättre.
I det invandrarpolitiska programförslag, som ska antas på Sverigedemokraternas Riksmöte i slutet av april, står bland annat att invandring från ”kulturellt avlägsna länder” bör ”begränsas till ett minimum” och att Sverige bör agera för att inrätta ”safe havens”, det vill säga zoner utanför Europas gränser där asylsökandes ärenden bör behandlas. Vidare ska asylpolitiken utformas utefter ”svenska intressen” och ”den enskilde asylsökarens förutsättningar att smälta in i det svenska samhället”. Anhöriginvandringen bör skärpas och den person som bor i Sverige ska ansvara för att försörja den anhörige under en femårsperiod. Dessutom ska man ha varit bosatt i Sverige i 10 år för att bli svensk medborgare och under de åren inte ha rösträtt.
I en artikel som publicades på Expos hemsida (2007-03-09) säger Sverigedemokraternas talesperson Jonas Åkerlund:
– Vi måste göra det vi tror är riktigt. Vi vill komma till rätta med våldtäkter, hedersmord, ekonomisk utarmning, och hela eländeslistan.
– Sverigedemokraterna är ett parti som handlar om hat, säger Amineh Kakabaveh, ledamot i vänsterpartiets freds- och solidaritetsutskott. Det man vill göra är att vrida demokratin till diktatur. Det är farligt att rasisterna nu finns i så många kommuner och styr tillsammans med borgare.
”Sd – ett parti som andra”
Tidigare var de flesta etablerade partier någorlunda ense om att Sverigedemokraterna i regel inte skulle bemötas offentligt i debatter. Men den senaste veckan har folkpartiets och moderaternas partisekreterare deltagit i tv-debatter med sverigedemokraternas partiordförande.
– Sverigedemokraterna är ett parti som alla andra, säger Per Schlingmann. Deras argument måste ställas mot våra. Man ska inte särbehandla dem bara för att de är Sverigedemokrater.
Amineh Kakabaveh från Vänsterpartiet freds- och solidaritetsutskott menar att man inte nödvändigtvis behöver legitimera odemokratiska åsikter genom att sitta bredvid dem i debatter, men att det ändå måste föras en ordentlig debatt i samhället om deras politik. Vänsterpartiet bör utveckla sin antirasistiska strategi, till att bli de som tar ett krafttag för att synliggöra Sverigedemokraternas främlingsfientlighet.
– Vi är inte bara ett parti utan också en del av en folkrörelse, säger Amineh Kakabaveh. Vi måste fånga upp vanliga människor och bilda en bred social rörelse mot den fruktansvärda rasistiska rörelse som håller på att växa fram.
Inte unikt för Sverige
Amineh Kakabaveh menar vidare att framgångarna för högerextrema partier inte är en unik företeelse för Sverige. I flera västländer har de främlingsfientliga partierna gått framåt. Hon menar att hela ”kriget mot terrorismen” som USA satt igång varit en bidragande faktor. Medan mycket kraft i samhället läggs ned på att utmåla alla muslimerna som terrorister, döljs den fascistiska och rasistiska politiken som faktiskt ligger till grund för den nuvarande samhällsutvecklingen.
– Folk kan bli binda för det som händer, säger Amineh Kakabaveh, men vi från andra länder ser detta. För oss får diskussionen en helt annan innebörd.