– Man har pratat väldigt mycket om hur man ska bemöta Sverigedemokraterna, men ingen har talat med dem som faktiskt röstar på dem, säger Emil Schön, frilansjournalist och skribent på Flamman.
Han har tillsammans med Linnea Nilsson, journalist på Efter Arbetet, skrivit boken Fult folk, som bygger på intervjuer med människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna.
Intervjuerna i boken ger en bild av resonerande och ibland ganska motsägelsefulla personer, som av olika anledningar valt att rösta på det som kanske är Sveriges mest avskydda parti.
Den hårda ton som många SD-sympatisörer visar upp på internetforum finns knappt bland de intervjuade. Det var också något som först förvånade under arbetet med boken.
– Att de var så pass pragmatiska, att de tyckte det var bra att Obama vann presidentvalet. Men å andra sidan är det självklart att de också påverkas av stämningen runt omkring dem, säger Emil Schön.
Saknar plats i samhället
Den bild som träder fram av de intervjuade är den ganska typiska SD-väljaren utifrån de undersökningar som har gjorts kring partiets sympatisörer.
– Det var också lite förvånande att de så väl stämde överens med den bilden. Många var människor med lågt socialt kapital, från arbetarklassyrken med låg utbildning. Många av dem har ingen trygg etablerad plats i samhället.
Har ni fått någon kritik för att ni ger Sverigedemokrater ett utrymme?
– Vi var beredda på den kritiken, men den har inte kommit. Vi funderade själva på det innan vi började med boken, men vi tyckte att värdet av att de här rösterna kommer till tals vägde över.
Stigmatisering en risk
Författarna har även tittat på Danmark, där Dansk Folkeparti har fått stort politiskt utrymme. En av slutsatserna som dras är att partiet har tjänat på att vara i en oppositionsroll där andra partier betonat hur förskräckliga de är och gjort till sin primära politik att bekämpa Dansk Folkeparti. DF har blivit underdogen som utger sig för att representera ”den vanliga människan”, till skillnad från det politiska etablissemanget.
Men hur ska man då ta avstånd från Sverigedemokraternas politik utan att spä på partiets status som ett parti som går emot etablissemanget?
– Jag har inget riktigt facit på det. Men att till exempel Socialdemokraterna och Moderaterna i Stockholm gör upp innan valet om att de ska utesluta Sverigedemokraterna till varje pris tror jag snarare gynnar dem.
Det finns exempel på kommuner där sådana uppgörelser har gjorts och där Sverigedemokraterna istället har växt till nästa val. Sedan påpekar han också att Sverigedemokraterna, som inte är särskilt slipade politiker, är tacksamma motståndare.
– Risken finns att rasismen i hela samhället och bara kommer att handla om Sverigedemokraterna.