Henrik Oscarsson var förra riksdagsvalet med och gjorde en kartläggning över dem som röstade på Sverigedemokraterna. Den visar att sverigedemokratiska väljare i högre utsträckning benämner sig själva som arbetarklass och kommer inte så sällan från landsbygden. Tre av sju som röstade på SD i valet 2006 uppgav att de vuxit upp på landet.
I förra valet fick partiet många förstagångsväljare. Den bilden bekräftas även 2010 då partiet blev fjärde största parti i skolvalet.
Utmärkande för väljarna är också att de har ett mycket lågt förtroende för politiker. Endast elva procent av SD-väljarna uppger att de har stort eller ganska stort förtroende för politiker, till skillnad från 45 procent av övriga väljarkåren.
– Det här valet kommer vi att ha ännu större möjlighet att kartlägga varifrån SD:s väljare kommer, säger Henrik Oscarsson.
Vässa argumenten
Han tror inte det finns något snabbt recept på hur man ska komma till rätta med människors misstro mot etablerade politiska partier.
– Det enda man kan göra som politiker är att göra så bra ifrån sig som möjligt och att försöka undvika skandaler.
Henrik Oscarsson tror också det är viktigt att bemöta partiet på ett korrekt sätt. Att försöka frysa ut det på olika sätt kan motverka sitt syfte.
Finns det inte en risk att man legitimerar partiet om man behandlar det som vilket parti som helst?
– Att man behandlar dem med respekt behöver inte betyda att man på något sätt anpassar sig till deras politik. Tvärtom innebär det snarare att man vässar argumenten mot dem.
Henrik Oscarsson påpekar en viktig sak: Sverigedemokraternas argument krossas ofta när de konfronteras med empiriska fakta.
– Till exempel påståendet att hela Malmös befolkning kommer att vara muslimer inom några år. Det är bara helt fel, men det bemöts aldrig om man inte pratar med sverigedemokrater.
Sverigedemokraterna själva tar gärna på sig en martyrroll och hävdar att de är motarbetade av ett etablissemang bestående av politiker, forskare och journalister.
– Tacka sjutton för att det är politiskt korrekt att angripa dem! De ger sig på grundlagen och vill motarbeta de FN-konventioner Sverige undertecknat. Det är vad Jimmie Åkesson angriper och det är inte konstigt att exempelvis forskare motsätter sig det.
Väljarna i Umeå nobbade SD
Det finns ställen där Sverigedemokraterna inte nådde framgångar. Hade Västerbottens läns resultat gällt över hela landet hade partiet inte ens kommit in i riksdagen. I Umeå fick SD ungefär 2,3 procent av rösterna.
– För det första har vi ett öppet klimat här. Man blir Umeåbo när man flyttar hit, oavsett var man kommer ifrån, säger Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd.
Han vill inte riktigt ge några råd till andra kommunpolitiker, men han tror det är viktigt att ta människors problem på allvar och försöka göra något åt dem. Han tror också att kommunala satsningar kan ha spelat roll.
– Vi har satsat mycket på idrott och kultur. Till exempel har vi byggt nya konstgräsplaner och idrottsplatser. Idrott förbrödrar, man spelar för laget, så kan det kännas om man bor i en kommun också.
Talet om att satsa på välfärdens kärna, till skillnad från kultur, ger inte Lennart Holmlund mycket för.
– Vi anser att kultur och idrott tillhör välfärdens kärna.