Sverigedemokraterna försöker ibland vinna poäng genom att säga sig vilja bekämpa homofobi inom invandrargrupper. Hur man bekämpar all sorts homo- och transfobi och samtidigt undviker att hamna i knät på rasister var temat för prideseminariet ”Inte i mitt namn” med Alexander Bengtsson, journalist på Expo, Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL och Jon Voss, redaktör för QX.
– Det handlar om ett försök till gisslantagande, säger Alexander Bengtsson.
Att det skulle finnas någon genuin omsorg för hbt-personer inom Sverigedemokraterna avvisar Alexander Bengtsson helt. Han pekar på uttalanden som Björn Söder, gruppledare för SD:s riksdagsgrupp gjorde så sent som 2007 där han bland annat jämförde homosexualitet med tidelag.
– Även om partiledningen delvis ändrat sin retorik sedan dess, är hbt-frågor inget som är förankrat i Sverigedemokraterna.
Viktigt vara konsekvent
Alla tre är eniga om att det är viktigt att vara konsekvent när det gäller att motarbeta homo- och transfobi.
– Det finns många som tror att vi fegar om homo- och transfobi kommer från ett visst håll, så är det inte, säger Ulrica Westerlund.
Däremot har RFSL noterat att det finns en ökad bevakning av exempelvis muslimska församlingar som hetsar mot homosexuella.
– Det finns ingen som kontaktar oss om vad en frikyrka hittar på, fortsätter hon.
– Många är inte konsekventa. När exempelvis Kaliber granskade olika religiösa ungdomsförbunds syn på hbt-personer lyfte de fram både Sveriges unga muslimer och flera kristna kyrkor, men i debatten efteråt talades det nästan bara om Sveriges unga muslimer, säger Alexander Bengtsson.
Att det finns en strategi bland vissa rasistiska grupperingar att vända sig till hbt-rörelsen för stöd är tämligen klarlagt.
Alexander Bengtsson berättar om uppmaningar som tidigare skett på Sverigedemokraternas ungdomsförbunds community om att gå in på hbt-forumet Qruiser och debattera. Den rasistiska organisationen European Defence League, som nyligen fått uppmärksamhet för sina kontakter med Norgeterroristen, har tidigare gjort sig kända för att lyfta fram just hbt-personer och kvinnor.
– Deras retorik är ungefär ”titta, vi gör det här för er”, säger Ulrika Westerlund.
Hbt-rörelsen inte rasistisk
Inför valet 2010 cirkulerade rykten om att många hbt-personer stödde Sverigedemokraterna, kanske upp till tio procent. Något som skapade oro bland antirasistiska hbt-personer. När Qruiser lät göra en undersökning bland sina medlemmar visade det sig att de som sympatiserade med partiet var ungefär motsvarande riksgenomsnittet. Bland exempelvis lesbiska var stödet lägre än hos genomsnittet.
– Jag tror att de flesta hbt-personer är ganska klara över att det inte går att välja hatlära, säger Jon Voss.
Samtidigt har diskursen påverkat vilka strategier hbt-rörelsen använder sig av. Tidigare har RFSL brukat protestera mot SD under Almedalsveckan genom att sätta sig med ryggen mot Jimmie Åkessons tal. Den här sommaren valde man att inte göra det.
– För fem år sedan var det givet att någon som satt insvept i en prideflagga med ryggen mot SD:s partiledare protesterade, nu tänkte vi på hur det skulle kunna se ut på foton med pridefanor vid Jimmie Åkessons tal, säger Ulrika Westerlund.
Vilka antirasistiska strategier ska då hbt-rörelsen använda sig av?
– Jag tror det är viktigt att visa på att det pågår diskussioner inom alla religioner, så även islam, om feminism och queera tolkningar av skrifter. Lyft fram goda exempel, säger Jon Voss.