Det blev ingen ombildning i Kastanjegården i Enskededalen utanför Stockholm.
– Det känns väldigt bra. Nu kan man andas ut, men det är synd att det ska behöva gå så långt, säger Marie-Louise Granbom, från den lokala Hyresgästföreningen, till ABC-nyheterna.
Utdragen process
Flamman har tidigare skrivit om den utdragna ombildningsprocessen i kvarteret som lett till konflikter och anklagelser om oschysta metoder från både ombildarna och Hyresgästföreningen.
Efter fem utannonserade köpstämmor, som alla av olika skäl ställts in, ajounerats eller ogiltigförklarats såg det på den sjätte stämman ut som om ja-sidan hade vunnit med en rösts marginal. Men vid en närmare granskning visade sig att en av dem som röstat ja var folkbokförd utomlands vid tiden för omröstningen. Dessutom fanns ytterligare fyra hyresgäster som inte längre bodde i sina lägenheter, men som hade folkbokfört sig där lagom till köpstämman. Dessa röster räknas däremot som giltiga då man enbart går efter var någon var skriven vid tiden för omröstningen.
Vanligt förekommande
Enligt nätverket Rädda linjalen, som arbetar för att rädda allmännyttans hyresrätter i södra Stockholm, är det tillvägagångsättet vanligt förekommande vid ombildningar. Många behåller sina hyreskontrakt och hyr ut i andra hand när de skaffar ny bostad i väntan på att kunna göra ett klipp efter ombildning. Erbjudandet om ombildning i Kastanjegården är nu indraget.
Enligt ombildningskonsulten Torsten Kai-Larsen berodde den ogiltiga rösten på att företaget som tillhandahöll uppgifterna om folkbokföringen hade lämnat inaktuella uppgifter.