Den USA-kubanska extremhögern och dess kamporganisation, CANF, Kubansk-Amerikanska stiftelsen, med säte i Miami, betraktas som kongressens mest inflytelserika lobbygrupp och är centrum för terroristaktionerna mot Kuba.
Dess mångmiljonstöd och kontroll över rösträkningen i Florida, anses ha varit avgörande för George W Bushs tillträde till presidentposten. Och snart är det presidentval igen. CANF har precis 15 månader på sig att få Bush-regimen att uppfylla sitt löfte om den ”slutliga” lösningen på Kubafrågan.
Men de har verkligheten, tiden och utvecklingen i Latinamerika, mot sig.
• Bush-regimen befinner sig på defensiven, och om Bush besegras i presidentvalet 2004 kommer CANF inte att någonsin igen få en så vänskapligt inställd regim i Vita Huset.
• Irak-ockupationens växande svårigheter och protester hemmavid minskar möjligheterna till ännu ett militärt äventyr, minst av allt i ett närliggande grannland.
• Den USA-beroende ”dissidentrörelsen” på Kuba är skakad och genominfiltrerad.
• Tvärtemot massmedias desinformation om ekonomins ”kris” går det bättre för Kuba än för länderna i Latinamerika i gemen.
• Latinamerika rör sig åt vänster och Brasilien, Venezuela och Argentina ökar samarbetet med Kuba, liksom även den nya regeringen i Paraguay. Vänsterrörelser växer över hela området – igen. De kan vinna valen i Nicaragua, El Salvador och Uruguay.
• I USA växer intresset för att resa till Kuba. Och alltfler USA-bolag anar en lönande marknad och skickar delegationer i strid ström till Havanna, ofta tillsammans med delstatsregeringarna.
I besvikelse över att maktskiftet på Kuba dröjer, skrev CANF i augusti ett öppet brev till Bush och hotade med att undandra sitt stöd i presidentvalet. En vecka senare skrev 13 republikanska kongressledamöter med kubansk anknytning ett lika hotfullt brev.
Vita huset skickade ner några av stabens USA-kubaner till Florida för att lugna upprörda känslor och lova handling.
Åtgärdspaketet består huvudsakligen av redan fattade beslut. Förbudet för USA-medborgare att resa till Kuba ska genomdrivas med hårdare kontroll av resenärer till och från Kanada och Mexiko med flera länder som har flygförbindelser med Kuba.
De federala radio- och tv-stationerna för propagandasändningar ska också intensifieras.
Dessutom presenterades presidentens egen särskilda kommission för att planera maktskiftet på Kuba med avsikt att ”bygga en stark internationell koalition” för detta. Kommissionen leds av utrikesminister Powell.
Veckan innan Bush presenterade sina ”hårda tag” för att blidka CANF hölls två stora, parallella Kuba-konferenser i Miami. Den ena var av det för Miami normala slaget med företrädare för CANF och Bush-regimen.
Det sensationella var att samtidigt, och på samma hotell Biltmore, kopia av Hotel Nacional i Havanna, samlades ett par hundra bolagsdirektörer och kongressledamöter, från båda partierna, för att häva blockaden och reseförbudet.
De har sedan 2000 lagt fram kongressmotioner om detta som samlat majoritetsstöd i både representanthuset och senaten, men har stoppats av presidentveton. De företräder de stora delar av USA:s näringsliv som vill handla med Kuba, och de politiker som menar att ökad handel och fler USA-resenärer är effektivare för att övertyga kubanerna om att de gör bäst i att byta system.
Som prominent hedersgäst talade Gorbatjov om USA:s blockad som en förlegad rest från kalla kriget, och uppmanade USA att komma över sin rädsla och åter-uppta normala förbindelser med Kuba. Förre USA-presidenten Jimmy Carter skickade ett brev till konferensen National Summit on Cuba med samma uppmaning.
CANF satsar nu på att trappa upp massmediakampanjen i Europa i förhoppningen att EU öppet ska ansluta sig till ”koalitionen”. Men EU:s sanktioner torde ha gått så långt det går, och EU kan antas vara försiktigt för att inte stöta sig med de nya regeringarna i Latinamerikas viktiga marknader.
EU har kanske också viss insikt om de starka krafterna i USA:s kongress för att häva blockaden, och att Bush-regimen inte är evig. Det vore inte bra att hamna till höger om USA i Kuba-frågan.
Den 24 oktober beslöt senaten att gå emot presidentens beslut att skärpa kontrollen av resenärer till Kuba och i stället häva förbudet för USA-medborgare att resa till Kuba. Bush kommer att lägga in sitt veto, men kan knappast stoppa USA-medborgarnas reslust.