Lena Olsson, vänsterpartistisk riksdagsledamot i justitieutskottet, lade nyligen ett förslag om att sexköp ska vara straffbart för svenska medborgare som köper sex utomlands. Hon vill även skärpa straffen för sexköp överhuvud taget.
Kommer undan för billigt
– I de flesta fall ger det inte mer än böter, åtal läggs ofta ned, sexköpare kommer undan för billigt helt enkelt.
Generellt brukar lagarna i det land man befinner sig i gälla.
Finns det några risker med att öppna upp för att ändra på det, att man som enskild person kan hamna i ett osäkert läge kring vilka lagar som egentligen gäller?
– Det är klart att man får väga fördelar mot nackdelar med en sådan lagstiftning, men i det här fallet tycker jag att det är viktigare att stävja människohandel.
Hon ser lagförslaget som en möjlighet att ändra attityder kring sexköp.
– Det är klart att det kommer vara svårt att bevisa att någon köpt sex utomlands, men det gäller många brott och det får inte hindra oss från att lagstifta mot dem.
Norges lag går längre
Norge införde vid årsskiftet en sexköpslagstiftning som liknar Sveriges, men valde att även kriminalisera sexköp utomlands. Norska medborgare som till exempel går till prostituerade på semestern kan numera dömas för det. Även i Danmark har det på senare år diskuterats att införa en lagstiftning som liknar Sveriges.
Grundregeln för att kunna dömas för ett brott som begåtts utomlands är dubbel straffbarhet, det vill säga att handlingen är straffbar både i Sverige och i det aktuella landet. Men det finns undantag redan idag. Vissa sexbrott där offret är under 18 år, könsstympning, samt brott som i Sverige ger minst fyra års fängelse är olagliga även om gärningarna är tillåtna i landet där de begås.
Lagligt i övriga EU
Att köpa sex av en vuxen person utomlands är idag alltså inte straffbart. Som vuxen räknas i det här fallet en person över 15 år.
I stora delar av Europa är sexköp tillåtet idag. Men enligt Gunilla Ekberg, sakkunnig i en statlig utredning som tillsatts för att utvärdera sexköpslagstiftningen, börjar fler länder intressera sig för Sveriges lagstiftning. Hon har varit i kontakt med personer som arbetar inom myndigheter i Holland. Även där har man börjat uppmärksamma problem kring prostitution och legala bordeller.
– Jag trodde de skulle försvara landets lagstiftning, men istället var de intresserade av den svenska modellen, säger hon vid ett seminarium om sexköpslagen i förra veckan.
Bakgrunden var bland annat att många prostituerade i Holland har visat sig vara offer för människohandel. Sexhandeln har även kopplingar till droghandel och organiserad brottslighet, något som visat sig vara svårt att komma åt. När borgmästaren i en stad stängde en bordell, bland annat efter att två prostituerade med anknytning dit hade mördats, gick ärendet till domstol – och bordellägaren vann.
Trots det finns ett starkt motstånd mot att kriminalisera sexköp. Eva-Britt Svensson, vänsterpartistisk EU-parlamentariker sade på samma seminarium att det är svårt att nå en samsyn med övriga partier som i andra feministiska frågor ligger nära vänsterpartiet.
– Det ses som väldigt kontroversiellt och provocerande att vilja lagstifta mot prostitution.