VECKANS TV Denna vecka startar SVT den i mitt tycke briljanta komediserien Simma lugnt, Larry (originaltitel Curb your enthusiasm) med den amerikanske komikern Larry David i hudrollen som sig själv. Larry är otrevlig, dryg och arrogant, humorn i serien är mycket avig och det tar ett tag att vänja sig vid de absurda kasten och huvudrollsinnehavarens later.
När man väl gjort det blir serien en spegel av det absurda och ytliga liv som många i ”mediabranschen” i Hollywood lever. Den skojar hejdlöst med kraven på social vett och etikett och ytliga förhållanden. Serien filmas utan manus och skådespelarna får bara scenanvisningar att hålla sig till. Allt för att bevara spontaniteten så att det ska bli roligt. Resultatet är att varje avsnitt känns oförutsägbart och inte liknar någonting annat. Bildkvaliteten är dålig och ljussättningen platt vilket skapar en känsla av autencitet.
Larry David har allt: ett känt namn i mediabranchen, pengar, kända vänner, en vacker fru och ett fantastiskt hem i Hollywood. Så varför är hans liv ett ständigt kaos? Bara för att man har ”lyckats” betyder det tydligen inte att man är lyckad!
Larry David var nämligen mannen bakom Seinfeld, en av tidernas mest framgångsrika komediserier. Och nu är det dags för honom att kliva in i rampljuset själv när kameran följer hans triviala vardagsliv. Men som sagt, Larry har en benägenhet att trassla till tillvaron, så triviala är det sista hans dagar är när det kommer till kritan. Serien har tidigare gått på Canal+ och gillas inte av alla. Jag har hamnat i diskussioner hemma huruvida den är rolig eller bara hemsk och otrevlig. Jag själv röstar på det första, min sambo på det senare. Ni får själva avgöra efter att ha sett pilotavsnittet på måndag klockan 23.00 eller första ”riktiga” avsnittet på onsdag 19.30. Båda i SVT2.
På lördag 21.15 visar SVT2 den tyska filmen Spring Lola (Lola rennt) från 1999. Det är en rapp, kul och spännande film från ett filmland som är styvmoderligt behandlat av inköparna på våra tv-kanaler. Lola har exakt 20 minuter på sig att hosta upp 100 000 mark, annars kommer hennes pojkvän Manni att mördas av en lokal mafioso. Rekommenderas.
Torsdagen den 15 januari repriserar SVT1 den starka dokumentärfilmen I faderns namn. När Chiles diktator Augusto Pinochet arresterades i London 1998 var svenske Raymond Ahlgren där för att vittna. Raymonds far, som mördats av Pinochet, var en av den störtade presidenten Allendes närmaste män. Världens tv-kameror riktades mot Raymond och snart kom han ut med boken Hur många gånger kan man döda en man. Filmaren Nitza Kakoseos har följt Raymond på en personlig resa tillbaka till Chile hösten 2002.