I somras genomfördes kontroversiella sjukförsäkringsreformer vars sista steg börjar gälla den 1 januari 2009.
Kritikerna var många och tusentals namnunderskrifter lämnades redan då över till Socialdepartementet i protest.
– Det är inte värdigt ett välfärdsland att ha ett system där man kastar ut människor på arbetsmarknaden, sa den socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm till Aftonbladet i december.
– Det bekymrar mig att socialdemokraterna och vänsterpartiet kritiserar de nya reglerna i sjukpenningen, som sätter aktiva åtgärder i främsta rum, utan att komma med egna förslag, svarade ministern på kritiken av reformen, som alltså nu trätt i kraft.
Reformen innebär i korthet att en arbetsprövning sker för att se om den sjuke kan återgå till jobbet och om möjligt utföra andra uppgifter på sin gamla arbetsplats. Detta gäller mellan månad tre och sex in på sjukperioden. Förändringen genomfördes redan i somras, men en ny prövningsfas har börjat gälla sedan årsskiftet. Tillägget i lagen innebär att om den sjukskrivna inte beräknas kunna återvända till sitt gamla jobb efter sex månader, ska denna söka ett nytt arbete, vilket kritiserats hårt av oppositionen. Arbetsmöjligheter granskas av Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Om arbetstagaren beräknas vara tillräckligt frisk för att återvända till arbetsmarknaden kommer denna att tilldelas ett jobb. Tackar man i detta skede nej till ett arbete som föreslås, riskerar man att bli av med sjukpenningen, oavsett föreslagen arbetsplats.