Hur har det varit som partiledare?
– Förskräckligt och underbart. Jag menar, jag gillar att ha makt och att debattera i media. Men som partiledare får man frågor om allt möjligt trams också – om kronprinsessan skall få gifta sig och sånt. Politik görs till underhållning av medierna, det måste hela tiden hända någon skandal eller splittringar. Journalister har meddelat att jag inte är intressant eftersom jag inte har några skandaler på mitt samvete. Jag har tänkt mycket på mediernas roll sedan jag hamnat i den här positionen.
Märker man att det finns en politisk agenda hos medierna?
– Det finns också. Till exempel när det nu har varit debatt om utrikespolitiken: SvD refererar aldrig något som vi sagt. GP utmålar genast Ohly som passé för att han tog upp kvinnoperspektiv i utrikes-politiken. Men de älskar naturligtvis gräl inom vänstern. Och många ger medierna vad de vill ha genom att måla upp motsättningar mellan nykommunister och andra.
Men det verkar som om det finns en oro för att den ena eller andra sidan skall vinna?
– Folk på båda sidor… olika människor är oroliga. Det är ett spel också inför kongressen. Men vi är ett parti som jag hoppas alla står bakom. Jag förstår inte deras oro.
Vad handlar konflikten om?
– Det tycker jag de som skrev uppropet skall tala om! Om man förväntas läsa mellan raderna blir det svårt att reda ut. När jag blev tillfällig partiledare var det folk som hade farhågor om att jag inte ville värna den utveckling som Gudrun Schyman satt igång. Men när jag frågar folk säger de att de inte menar att jag personligen var problemet.
– Ett annat exempel: DN hade frågat runt bland människor i partiet om hur de tyckt att jag skött mig som partiföreträdare. En del tyckte då att jag var en katastrof. Men det är ingen som talat om för mig! Min dörr är alltid öppen här på riksdagen. Jag tycker att om man värnar om partiet skall man försöka lösa sådant internt.
Vad har hänt de senaste åren då vänsterpartiet stött socialdemokraternas regering?
– Klassklyftor och klyftorna mellan könen har ökat. Kvinnors beroende av socialförsäkringar har ökat. Kvinnomisshandel har ökat. Och nu lyfter regeringen förslag om att göra om socialförsäkringssystemet! Sett så kan man ju verkligen fråga sig om vi har lyckats speciellt bra.
– Men vi har också lyckats hindra en del vidriga förslag.
Vad skall vänsterpartiet göra för att bryta den här utvecklingen?
– Den frågan kan inte jag svara på. Det finns väl två sätt att lösa den här situationen: att gå i opposition och att ändå se att vi gör en viss skillnad.
Det finns väl också ett tredje förslag att sätta sig i regering med socialdemokraterna?
– Det kan de glömma! Det enda jag kan tänka mig är att sitta i regering när vänsterpartiet har majoritet. Den här regeringen står bakom en fruktansvärd flyktingpolitik och kan tänka sig att förstöra socialförsäkringssystemet. Om vi satte oss i regering nu skulle vi stå bakom den politiken!
Vill Göran Persson förstöra socialförsäkringssystemet?
– Ja, det är jag övertygad om. Speciellt med den här debatten om övergångsregler. Göran Persson piskar upp en rädsla för polacker och balter genom att ta upp tiotimmarsregeln. Vad folk inte har klart för sig är att förslagen som läggs nu kommer att gälla alla. Och då skall vi komma ihåg att den utvärdering som gjorts om pensionssystemet visar att den förändringen drabbar kvinnor mycket mer än män, eftersom de generellt arbetar kortare tid för lägre lön och så vidare. Men kvinnor är en svagare grupp politiskt. Jag tror att man lägger det här förslaget för att man vet att det inte kommer uppmärksammas.
Hur skall problemet lösas?
– Genom att inte ha några övergångsregler överhuvudtaget! De problem som kan uppstå finns ju redan idag. Och de löser man genom att stärka fackets ställning och arbetsrätten. Och ta itu med problemet med underleverantörer via F-skattesedeln.
Men finns det inte ett demografiskt problem som måste lösas om systemen skall fungera? Att färre skall försörja fler?
– Inte när det gäller pensioner och socialförsäkringar. Problemet är äldreomsorgen och speciellt om den skall täckas med privata försäkringar. Jag tycker man måste titta på varför det föds så få barn. Och varför det bara skall vara svenskar som skall bo och arbeta i det här landet. Det stora problemet är arbetslösheten och att folk slits ut i arbetslivet. Och där har vi ju förslag: sex timmars arbetsdag och fler människor inom kommuner och landsting. Folk måste orka jobba till pensions-åldern.
Allt du har nämnt kostar pengar. Var skall de komma ifrån?
– Staten behöver ha en större inkomst – vi måste öka progressiviteten i skattesystemet.
Räcker det?
– Vet inte.
Men kan man då säga att vänsterpartiet har ett alternativ när det gäller ekonomisk politik?
– Ja, alltså det stora problemet idag är budgettaken. De tillåter inte att man ser helheten i ekonomin. Vi kan inte överföra pengar från en sektor till en annan trots att de hänger ihop och trots att man skulle kunna lösa problem på det sättet. Där sitter knuten om vi skall få full sysselsättning.
Riva upp budgettaken, ställa riksbanken under demokratisk kontroll. I dagsläget finns inga andra partier som vill det. Hur skall vänsterpartiet hitta en allians för en sådan politik?
– … hur skulle man det? Vi har så mycket makt som väljarna ger oss. Då är vi tillbaka i det utomparlamentariska. Vi måste komma ut mer och prata med folk. Vi har blivit lite bekväma, tror jag. På sjuttiotalet satt vi och pratade politik med folk i värmestugor på torget. Nu har politiken dragits in i människors lägenheter.
Du har engagerat dig mycket i kurdernas rättigheter. Men är inte den kurdiska administrationen nu ett stöd till den amerikanska ockupationen av Irak?
– Jo, det är problematiskt. Men jag är inte kurd, jag tror att man måste förstå deras ställningstagande utifrån en lång förhistoria där kurderna i princip övergivits av alla och också manipulerats av olika makter.
Men konkret i dagens situation attackeras de nu av motståndsrörelsen. Vad tycker du om det motståndet? Är väpnat motstånd legitimt?
– Det kan jag inte svara på. Jag är pacifist. Jag kan inte se hur våld löser några problem.
Men att försvara sig är ju en del av folkrätten.
Tycker du att Sverige skulle vara värt att försvara om något land skulle anfalla oss?
– Vad försvarar man då?…Ja, om USA skulle anfalla oss tycker jag att vi har rätt att försvara oss.
Motstånd är legitimt, men inte med vapen?
– Ja.
Det irakiska kommunistpartiet, som sitter i det styrande rådet, är gäster på kongressen. Är inte det att legitimera ockupationen?
– Det kan jag inte svara på. Det finns så mycket vi inte kan göra om vi inte skall legitimera något dåligt. Det hindrar inte mig från att jobba med dem. Och vi har talat om för dem och kurderna vad vi tycker.
Vilket budskap har ni gett dem?
– Att vi är mot anfallskriget och den folkrättsvidriga ockupationen.
BAKGRUND ULLA HOFFMANN
Ålder: 62
Kommer från: Solna utanför Stockholm
Arbetat med: Institutionssekreterare (administratör) på Karolinska institutet.
Medlem i partiet sedan: 1991
Partiförening: Tyresö
Suppleant i socialförsäkringsutskottet. Ordinarie på måndag
Senast lästa bok: Torbjörn Flygt: Män vid kusten
Viktigaste framtidsfråga: Socialismen och feminismen
För eller emot…
… programkommitténs förslag till kön och klasstycke: Emot
… prioriteringslistor i vården: Emot
… utträdeskrav ur EU i partiets program: Som det står nu
För mycket eller för lite diskussion om makt och ägande? För lite