När antifascister mobiliserade mot nazistmarschen i Salem i december, reste folk med bussar in till Stockholmsområdet. I Skåne stoppades de av polis. De fotograferades och tvingades till kroppsvisitering och legitimationskontroll. Så får inte polisen göra om det inte finns en brottsmisstanke eller annat lagligt stöd, menar Vänsterjuristerna Lund, som anmält Skånepolisen till Justitieombudsmannen.
Överträdelser vanliga
– Det skedde inför mobiliseringen inför Salem, vid de bussar som användes för att åka till Stockholm, säger Ellika till flamman från Vänsterjuristerna Lund.
Att polisen i samband med demonstrationer och annan politisk aktivism agerar utöver lagen, menar Vänsterjuristerna Lund, utifrån egna erfarenheter, inte är helt ovanligt.
– Paralleller kan dras till Göteborgskravallerna och demonstrationen i Malmö samma år, där polisen gick på många människor som inte gjort någonting. Efter det har det också skett liknande övergrepp runt om i Europa, och även när folk skulle åka ner till G8-mötet i Tyskland förra året.
Ellika tycker att händelsen är allvarlig.
– En polismakt som utövar tvång mot enskilda utan stöd i lag, är ett allvarligt hot mot demokratiska grundprinciper som rättssäkerhet. Vänsterjuristerna Lunds mening är att polisen i den aktuella situationen inte haft stöd i lag för varken legitimationskontrollen eller fotograferingen. Om det vore så att något brott begåtts på platsen eller om personerna varit omhändertagna eller gripna hade lagen gett stöd åtminstone för legitimationskontrollen, men då situationen inte var sådan kan polisens agerande inte kallas för något annat än åsiktsregistrering och politisk förföljelse.
Hon menar att sådana lagbrott från polisen ibland passerar alltför obemärkt.
– Det finns en sådan risk. Om man tittar på Göteborg togs väldigt lite upp vad polisen gjort fel. Det handlade mer om fel som begåtts från allmänheten, vilket man självklart också ska kritisera, men det är framför allt allvarligt om polisen gör fel.
Ellika hoppas att JO-anmälan ska leda vidare, inte minst till debatt.
– Vi hoppas det ska leda till en diskussion. Vi har demokratiska inrättningar för att de ska kunna kontrolleras.
Promenerade lugnt
Enligt Vänsterjuristerna Lund ingrep polisen när de som skulle demonstrera lugnt promenerade till den buss de hyrt. När de skulle stiga på bussen väntade ett tiotal poliser som kroppsvisiterade, fotograferade och tog personuppgifter på samtliga innan de tilläts gå på bussen. Vänsterjuristerna påpekar att de som ifrågasatte inte fick något ordentligt svar, utan bemöttes med hot om att plockas med till polisstationen för urinkontroll som misstänkta för narkotikabrott. Enligt uppgifter från personer på plats ska samtliga personer varit nyktra och lugna.
Saknar lagligt stöd
Det uppseendeväckande i är, enligt Vänsterjuristerna, att polisen saknar lagligt stöd för de vidtagna åtgärderna. Dessutom oroas Vänsterjuristerna Lund av de obekräftade uppgifter som säger att liknande polisiära ingripanden skett på flera orter vid samma tillfälle. Händelsen i Malmö var alltså inte en isolerad händelse utan del i ett koordinerat ingripande av svenska polis, menar Vänsterjuristerna .
Sådan åsiktsregistrering och förföljelse av enskilda som protesterar mot nazism och främlingsfientlighet främjar inte bara nazism och rasism, utan är också varningar om statens bristande respekt för demokratiska grundprinciper, kommenterar Vänsterjuristerna Lund sin JO-anmälan.