När vinstintresset får styra överbehandlas kvinnors underliv. Det handlar om en privatdriven gynklinik i Stockholm, Ultragyn, där kirurgerna får högre bonus ju mer avancerade ingrepp i kvinnors organ de gör, oavsett om kvinnorna behövt det eller inte. I går avslöjade Expressen att det inte någonstans i Stockholm hittas så mycket att skära, klippa eller bränna bort i kvinnokroppen som på Ultragyn. Så hamnar du som kvinna på fel mottagning, kan du alltså få genomgå ett ingrepp i ditt underliv, helt i onödan.
De ersättningar som åker ner i kirurgernas fickor kommer dessutom direkt från landstinget och oss skattebetalare. I går fick därför Eva Ribbenhall, vd för Ultragyn, möta landstingsrådet Ella Bohlin (KD) i SVT:s Aktuellt. Det var knappast en het debatt, utan såg mer ut som ett vänskapligt möte. Bohlin berättade att de skulle granska Ultragyn och Ribbenhall välkomnade granskningen.
Bohlin sa inte mycket om skandalen och såg inte nämnvärt upprörd ut över att kvinnor kan ha genomgått svåra operationer bara för att Ultragyn ska kunna mjölka pengar från landstinget. I stället berättade hon stolt att Stockholms län har flest antal vårdval i landet, något hon menar har ”ökat tillgängligheten”. Men just Ultragyn stängde för några år sedan ner en mottagning i Hallunda, en av de få gynmottagningarna söder om innerstaden. Anledningen var att invandrarkvinnorna som kom dit inte var lika lönsamma. En direkt effekt av vinstjakten i vården och vårdvalet.
Något annat Bohlin inte nämnde var att vårdvalen i Stockholm har lett till extrema kostnadsökningar. Enligt en granskning som Svenska Dagbladet gjort har de flesta vårdvalen blivit 50 till 100 procent dyrare jämfört med annan sjukvård, som ökat med 4,1 procent. 2014 innebar det 1,1 miljarder kronor extra som Stockholmare får finansiera. Allt för införandet av vårdvalet som är mer ideologiskt än kostnadseffektivt.
Det är kanske inte så konstigt att Bohlin inte är kritisk nog till vårdvalet. Det finns många berättelser om hur alliansens landstingsråd hoppar mellan privata välfärdsföretag och politiken. Det mest minnesvärda är när Filippa Reinfeldt (M), tidigare sjukvårdslandstingsråd i Stockholm började jobba för ett vårdföretag så snart hon lämnat länets vård i kris.
Ilskan bör riktas mot det system vi har, där jakten på den högsta vinsten kommer före etik.
I dag fredag har det också avslöjats att en nära anhörig till det nuvarande sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) är läkare och delägare i Ultragyn. Något som får många att ifrågasätta om upphandlingarna baseras på meriter eller släktband.
Det är i grunden inte Ultragyn vi ska vara förbannade på, även om avsmaken är stor för en vård som så tydligt utnyttjar kvinnor i utsatta situationer. Ilskan bör snarare riktas mot det system vi har, där jakten på den högsta vinsten kommer före etik. Men också ett system som öppnar upp för korruption i Sverige. Det gäller såväl i vård som skola och övrig omsorg. Det här är bara ett exempel av många till varför vinster inte hör hemma i välfärden. Det är inte så mycket svårare än så.