Det turistvisum till Israel som är den enda möjligheten för de flesta att ta sig till de ockuperade palestinska områdena ska i fortsättningen bara kunna utfärdas en gång per år.
Sedan april har därför ett växande antal utländska medborgare – såväl aktivister som studenter vid palestinska universitet och anställda hos palestinska organisationer – nekats inresa av israeliska myndigheter.
– Jag tror personligen att syftet är att rensa de ockuperade områdena på internationella observatörer.
Det säger A.L, en svensk folkrättsjurist och student i humanitär rätt som nekades inträde vid den jordanska gränsen i juni. Hon vill inte framträda med hela sitt namn eftersom hon själv kan komma att drabbas av utestängning från Palestina och Israel.
Drabbar palestinier
De nya reglerna drabbar även palestinier med hem, jobb, och familj på de ockuperade områdena, men med utländskt medborgarskap. Bland de drabbade finns tusentals palestinier som är födda på Västbanken, men vars ”uppehållstillstånd” drogs in av Israel eftersom de befann sig utomlands för att arbeta eller studera, när området kom under israelisk ockupation 1967. De har tidigare kunnat fortsätta att leva på Västbanken genom att regelbundet bege sig till den jordanska gränsen för att skaffa ett nytt tremånaders-visum, vilket nu inte längre tillåts.
Symboliskt
Maureen Clare Murphy, som själv deporterades från Israel i maj efter att under ett och ett halvt år ha jobbat för den palestinska människorättsorganisationen Al-Haq i Ramallah, påpekar att många av de som drabbas är palestinska flyktingar som återvänt från USA eller Europa för att hjälpa till att bygga upp sitt land. Det är extra symboliskt eftersom de ”representerar optimismen från Oslo-åren och personifierar statsbyggnadsprojektet. Om den här trenden fortsätter så kan ett helt segment av den palestinska medelklassen skingras, och med dem deras affärsinvesteringar och entreprenörskap, vilket kommer att göra den palestinska ekonomin ännu mer instabil”, skriver Murphy i nättidsskriften Electronic Intifada.
Utestängda från Palestina
Adel Samara, en palestinsk människorättsaktivist som i början av juli var med och bildade en kommitté för att uppmärksamma frågan, säger att man redan efter några dagar hade ett femtiotal dokumenterade fall av personer som på senare tid blivit utestängda från Palestina när de skulle förnya sitt visum. Men det är svårt att spåra upp dem som drabbats, och många vågar inte heller gå ut med sina namn.
Eftersom israeliska myndigheter inte har meddelat någon officiell ändring av reglerna för inresor så har många upptäckt sin nya belägenhet först vid gränskontrollen. A.L berättar att hennes första reaktion var ”total chock och oförståelse.”
– Jag hade inte ens i mina vildaste fantasier föreställt mig att bli nekad inresa. Jag var där på en MFS-studie, hade kopia på min returbiljett och officiella papper från universitetet och SIDA, men detta intresserade inte de ansvariga vid gränsövergången.
Den anledning som hon till slut fick av gränsvakterna var att de misstänkte att hon bodde illegalt i Israel.
– Men vilken illegal invandrare i Tel Aviv skulle få för sig att åka ut och förnya sitt turistvisum, och därigenom riskera sitt levebröd och möjligheten att skicka hem pengar till sin familj? Detta drabbar inte illegala invandrare, utan vad israelerna uppfattar som potentiella vittnen, observatörer eller aktivister i de ockuperade palestinska områdena.
Stor oro
Det finns en stor oro bland palestinier kring åtstramningen av inresor för internationella, säger A.L.
– Detta kan bli ett hårt slag mot det palestinska civila samhället. Många palestinska icke-statliga organisationer anställer internationella jurister, statsvetare och andra akademiker. Dessa kommer med tiden förhindras arbeta i Palestina vilket kommer att slå hårt mot möjligheten att övervaka efterlevnaden av mänskliga rättigheter och humanitär rätt i regionen.