Onsdagen på Almedalsveckan var i år Vänsterpartiets dag och erbjöd bland annat ett seminarium om oppositionen och dess väljare. Där presenterade opinionsinstitutet Yougov och medieanalysföretager Retriever varsin rapport med titeln Rödgrön röra eller glasklar opposition. Vad gäller Vänsterpartiet i den undersökningen framkommer att väljarna har fortsatt mycket högt förtroende för Jonas Sjöstedt (det bekräftade också av två andra opinionsundersökningar) men att de inte alltid ligger i fas med Vänsterpartiets prioriteringar. I media har partiet under våren synts i noll procent av oppositionens skolpolitiska utspel trots att 13 procent av de trogna väljarna och 11 procent av de otrogna anser att skolfrågan är deras högsta prioritet. Omvänt har Vänsterpartiet stått för 16 procent av oppositionspartiernas energipolitiska utspel medan bara 2 procent av de trogna och 1 procent av de otrogna anser den frågan som den viktigaste. Viktigaste frågan för de flesta av alla riksdagspartiers sympatisörer är arbetslösheten där Vänsterpartiet har stått för 5 procent av utspelen medan 43 procent av de trogna och 39 procent av de otrogna väljarna håller den frågan främst.
På morgonen presenterade Vänsterpartiet sin egen rapport *En välfärd fri från kommersiella intressen*, ett genomarbetat förslag om exakt hur det går att lagstifta mot att vinster lyfts ur skattefinansierad verksamhet inom skola, vård och omsorg. Den fick stor uppmärksamhet och får anses vid sidan om Moderaternas så kallade Jobbpakt vara det tyngsta utspel hittills under Almedalsveckan hittills. I Vänsterpartiets tält i Almedalen var det fullt, både under presentationen av rapporten och den efterföljande debatten med bland andra Svenskt näringslivs Stefan Fölster.
De borgerliga dagstidningarnas ledarsidor hade uppenbart svårt att slå ifrån sig rapporten, som tillåter olika alternativ men förhindrar vinstuttag, och ägnade sig mest år de gamla vanliga jämförelserna med tillverkningsindustrin (Dagens Nyheter) eller bara kallade det oansvarigt i största allmänhet (Svenska Dagbladet). Socialdemokraternas Mikael Damberg och Miljöpartiets Åsa Romson kände sig också tvungna att kommentera den och båda anser sig själva ha bättre politiska lösningar på frågan. Ett starkt tryck för förändringar av det nuvarande systemet är nu helt uppenbart. Enligt en opinionsundersökning som kom under Almedalsveckan går motståndet till vinster i välfärden långt in i de borgerliga väljargrupperna.
Jonas Sjöstedts tal på kvällen hölls i en mycket lugn och resonerande stil, i motsats hur han kom fram i tv-rutan under debuten i partiledardebatten. Alltför lugn, tyckte vissa kommentatorer men han fick också goda betyg i flera utvärderingar efteråt, bland annat av statsvetaren Jenny Madestam i SVT Debatt. Sjöstedt börjar hitta sin stil nu men fortfarande finns en del att slipa på för att nå ut än bättre. Till exempel kan han fortfarande använda ett rakare och direktare språk, det vill säga låta mindre som en traditionell politiker, och han kan definitivt bli roligare. Några skämt skulle inte ha skadat i Almedalen i onsdags. Han skulle dessutom kunnat ha använt fler exempel från verkligheten och historien för att förtydliga sina positioner.
Förutom vinster i välfärden, som upptog det mesta av talet, hann Sjöstedt med att prata om klimatsatsningar för jobb, tågtrafiken, eurokrisen, vapenexport till diktaturer, erkännande av Västsahara och Palestina och bankskatten. Lite symtomatiskt är det att kvällens starkaste applåd drogs hem vid kraven på erkännandena av Västsahara och Palestina och stödet till Ship to Gazas skepp Estelle, som ligger i Visby hamn under Almedalsveckan. Det är ett tydligt tecken på att Vänsterpartiets medlemmar håller utrikespolitiska frågor som långt viktigare än väljaren i gemen.