Agnieszka Lukasiak var 24 år gammal när hon reste till Algeriet för att göra en dokumentärfilm om innbördeskriget mellan millitärregimen och islamisterna. Resultatet blev Algeria (2002) där hon skildrar möten med både unga och gamla som riskerar sina liv genom att delta i filmen. Då hade Agnieszka Lukasiak precis avslutat sina studier på filmskola i Sverige och i Polen. Bortglömda (2005) är historien om två fattiga flickors försök att skapa sig ett värdigt liv i det moderna Polen – en skildring av den misär som det talas tyst om, trots den ekonomiska tillväxten efter kommunismens fall. Between 2 fires (2011) handlar om vitryska Magda som kommer till Sverige som flykting för att rädda dottern från att hamna i barnprostitution.
I den aktuella dokumentärfilmen Could this be you? fortsätter Agnieszka Lukasiak att gräva i svåra ämnen. Två personer som kallar sig för Bob och Alan, och som aldrig visar sina ansikten, möter två erfarna psykiatriker. Bob och Alan är båda dömda terrorister. Genom rekonstruerade scener ur barndomen och deras egna berättelser från uppväxten för dem, ställer filmen frågan vad som drivit Bob och Alan till att begå handlingar som lett till långa fängelsestraff. Det är verkligen ingen feelgoodfilm utan snarare en som kräver mycket av tittaren och som ställer etiska, filosofiska, politiska och psykologiska frågor.
– Jag håller med dig om att ämnet är svårt och det var just det jag ville fördjupa mig i. Vi lever i en tid av populism där allt är svart eller vitt. Samtalet om extremism har blivit för ytligt och jag ville diskutera och möta mina fördomar om hur en extremist tänker. Jag tror att drivkrafterna bakom varför människor blir extremister sitter djupt. Men jag har inga svar utan ställer mest frågor, säger Agnieszka Lukasiak.
Många har en bild av hur en extremist ser ut och vilken bakgrund hen kommer ifrån. I Could this be you? visar Agnieszka Lukasiak att även en vit, intellektuell man i medelåldern med ett artigt och charmigt sätt kan spränga byggnader i luften och kidnappa människor.
– Just nu försöker vi profilera och kategorisera extremister och terrorister eftersom många vill ha enkla svar. Man vill kunna säga ”så här ser en extremist ut” och sedan sätta en etikett. Men det jag vill visa med filmen är att det inte är så enkelt. I dag är det särskilt viktigt att diskutera extremism eftersom makthavare enkelt kan klassificera människor som extremister när de kritiserar landets regim och dess politik, och på så sätt kan de ta ifrån medborgarna deras demokratiska rättigheter och rätten att protestera. Om det blir så lever vi i ett farligt samhälle, säger Agnieszka Lukasiak.
Men vad som ansetts som extremism har skiftat genom historien och det finns grupper som genom sina extrema handlingar radikalt förändrat samhället. Ett exempel är suffragetterna i England som brände ner parlamentsledamöters hem, förstörde värdefulla konstverk på museum och placerade bomber på offentliga platser för att protestera mot hur kvinnor behandlades. En suffragett slängde sig framför kungens häst för att dö som martyr.
– De ses i efterhand som hjältar eftersom de kämpade för kvinnors rättigheter och rösträtt för Englands kvinnor men idag skulle de förmodligen klassas som terrorister, säger Agnieszka Lukasiak.
Could this be you? får tittaren att fundera över hur långt man själv skulle kunna gå om jag trodde att människor, planeten eller djuren skulle få det bättre. Men även var gränsen mellan extremism och aktivism går och vem som har rätten att definiera vad som är en extremistisk handling. Agnieszka Lukasiak hoppas att andra också börjar ifrågasätta sin syn på extremism.
– Jag skulle gärna vilja att filmen visas i skolor och på universitet för jag tror att det är en film som skapar intressanta diskussioner och frågor som inte går att svara på, säger hon.