När Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson gjorde entré i partiledargänget i söndagens debatt i Agenda så blev det väldigt tydligt att det inte går att andas ut och tro att borgerlighetens identitetskris kommer vinna valet åt regeringen. Den misslyckade integrationen – ett misslyckande de själva varit med och skapat – ska bli huvudfrågan för de som vi tidigare kallade Alliansen. Med den frågan kan Centerpartiet fortfarande låta liberala och välkomnande gentemot flyktingar, men stockkonservativa i frågan om samma flyktingars rättigheter och löner. Liberalerna kan låta som att de bryr sig om ökade klyftor och sedan propagera för sänkta ingångslöner som i slutändan ger de nyanlända en b-status på arbetsmarknaden. Moderaterna och Kristdemokraterna kan låta precis som Sverigedemokraterna och som övriga näringslivet: Systemkollapsen är nära och ingen vågar egentligen prata om de verkliga problemen med kriminalitet, gängbildning och arbetslöshet i förorterna.
Det var uppenbart att Jimmie Åkesson förhöll sig till ovanstående genom att bli än mer radikal. Precis som i rubrikerna på vilken rasistisk hatsajt som helst så stod han och pratade om att problemen som finns i Sverige är importerade från andra länder, och att det är glädjande att övriga borgerligheten nu insett det. Borta är de mjuka gränserna för vad även han kan stå och säga i en partiledardebatt.
För nu tycker hela borgerligheten att det är rimligt att nyanlända inte ska få tillgång till barnbidrag eller föräldrapenning. Hela borgerligheten, och delvis också regeringen, vill lägga ansvaret för misslyckandet på individerna. De ska förmås att ta jobb till betydligt lägre löner, istället för att låta det offentliga rusta nya medborgare med utbildning i språk och yrkesutbildning i yrken som vi behöver fler av; byggnadsarbetare, undersköterskor, vårdare, hemtjänstpersonal.
Samma dag som debatten i Agenda ägde rum presenterade det fackliga idéinstitutet Katalys sin rapport Med integrationen som murbräcka. Den beskriver och bemöter på ett effektivt sätt borgerlighetens och näringslivets mytbildning kring integrationen i Sverige och högerns integrationspolitiska offensiv. Högern vill ha ett orättvist samhälle och nu har de köpt rasisternas definitioner av problemen för att bräcka Stefan Löfven. Rapportförfattaren Enna Gerin tillbakavisar dessutom med statistik högerns påstående om att Sverige skulle vara sämst på integration på arbetsmarknaden.
Högern vill ha ett orättvist samhälle och nu har de köpt rasisternas definitioner av problemen för att bräcka Stefan Löfven.
Enna Gerin och Katalys menar att arbetarrörelsen i vid mening och specifikt Socialdemokraterna måste visa på att jämlikheten är svaret, inte problemet. Lösningen är att bygga trygga mottagningssystem som gör att människor får uppehållstillstånd och möjlighet att lära sig språket utan att hela tiden behöva leva under hot om utvisning. Detta har tidigare varit en framgångsrik strategi för Sverige, även om vi som gillar mänskliga rättigheter alltid kan kräva mer av asylsystemen. Faktum är att trygghet skapar framgångsrika etableringar, och mindre gängkriminalitet och svartarbete.
Men arbetarrörelsen kan inte stanna där. Precis som i alla övriga frågor måste vi berätta om hur samhället ser ut och vad vi vill göra åt det. Att det kan ta upp till åtta år att komma in på arbetsmarknaden, få en utbildning och etablera sig i Sverige är ett fruktansvärt misslyckande. Det är förspilld människokraft, men det är inte skäl att stå och peka på flyktingarna för det. Peka istället på de politiker som inte vill låta människor göra nytta i många av de områden där de fattas människor. Peka på de utbildningsplatser som saknas, och peka på de usla möjligheterna att omvandla sin utbildning till en svensk sådan.
Det finns också många jobb som borde utföras men som i dag inte finns. Behov som måste stillas. I stället för att dra ner på assistansen – bygg ut den. Istället för att låta staten subventionera företag som tjänar pengar på äldre människors behov av städning – bygg ut hemtjänsten. Låt inte människor dö ensamma, varken på sjukhus eller i åldringsvården – låt oss vara fler som delar på ansvaret för en åldrande befolkning och finns till som människor tillsammans med andra.
Fredagen den 13 oktober, kl. 14.30 intervjuas Enna Gerin i Flamman-TV. Se intervjun live på Flammans Facebook-sida eller i efterhand här på Flamman.se.