– Det luktar fascism light, kommenterar Fellström, medan Markström känner sig nöjd med domen.
Fellström rekryterades för ett drygt år sedan till Hopp som ensamredaktör för tidskriften Våga som ges ut av Riksorganisationen mot sexuella övergrepp, Hopp. Tidskriften hade när Fellström sades upp ökat sin upplaga med 34 procent och var nästan självfinansierad. Arbetet med Våga utgjorde cirka 30 procent av Fellströms totala sysselsättning på Hopp, övriga uppgifter handlade om att svara på rådgivningstelefonen samt göra föreläsningar.
Outsourcing
Men i april meddelade Hopps styrelseordförande Elisebeth Markström att Fellströms tjänst skulle dras in på grund av arbetsbrist. Fellström och hennes fack, SAC, polisanmälde fallet.
– Jag försökte flera gånger inleda en diskussion med Markström om de största bristerna på arbetsplatsen, särskilt när det handlade om rådgivningstelefonen som obehöriga inte bör svara i. Men hennes svar blev att jag var uppsagd.
Markström säger till Flamman att det alls inte rådde några samarbetsproblem och att orsaken till uppsägningen var arbetsbrist som bestod i att förbundsstyrelsen i Hopp beslutade att ”outsourca” produktionen av Våga.
Ökade arbetstimmar för andra
Men till Flamman säger Mia Fellström:
– Man började tala om omorganisering och uppsägning samtidigt på styrelsemötet, men det fanns inga ekonomiska incitament för att göra en omstrukturering. Innan mötet har man (styrelsen) höjt upp den 74-åriga kvinnan och 60-plussaren i tjänstgöringsgrad till 70 respektive 60 procent.
Elisebeth Markström tog kontakt med Unionen (bildat av HTF och Sif 1 januari 2008).
– Vi genomförde en MBL-förhandling med Unionen och den hade inga synpunkter och vi skrev ett protokoll. Sedan gick vi till Mia och berättade att ’vi kommer att säga upp dig på grund av arbetsbrist’, som det heter rent tekniskt. ’Därför vill vi kalla till förhandling med syndikalisterna’. Vi genomförde tre förhandlingar och sedan stämde de oss inför arbetsdomstolen och påstod att vi inte hade på fötter för vårt agerande. AD har nu (9 juli) beslutat att Mia är uppsagd på ett korrekt sätt.
”Socialdemokratiskt klassförräderi”
Hur ser då Mia Fellström på AD-domen?
– Man kan inte räkna med LAS (Lagen om Anställningsskydd) längre. Arbetsgivaren kan tydligen göra efterkonstruktioner som accepteras. Här är det en organisation som har ökat i arbetsuppgifter men som har tackat nej till dessa och samtidigt hävdar att det råder arbetsbrist. Som facklig aktivist kan jag inte rekommendera medlemmar att slå larm om det råder sådana här kvalitativa brister. För då kan arbetsgivaren avskeda och hävda arbetsbrist.
Hon låter mycket bitter och funderar också på hur en socialdemokrat kan utnyttja en lucka i lagen, vilket hon anser vara ett hån mot alla dem som bakåt i tiden varit socialdemokrater och hävdat rättviseideal och slagits för de arbetande. Men nu känner hon att anklagelser om ”socialdemokratiskt klassförräderi”, låter mer rimligt. Att Markström också är ledamot i riksdagens justitieutskott känns heller ”inte tryggt”, menar Fellström.
Hon säger dock att kampen går vidare för upprättelse för beslutet i AD är ett interimsbeslut som hon och SAC ska överklaga. Men från och med den 9 juli 2009 är hon uppsagd från Hopp.